Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
7. 5. 2024,
15.28

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

Natisni članek

digitalizacija Vojna v Ukrajini Rusija Ukrajina

Torek, 7. 5. 2024, 15.28

1 teden, 5 dni

Redek posnetek skrivnega bunkerja v Ukrajini, ki je nočna mora za Rusijo #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

Na spletu se je pojavila precejšnja redkost: videoposnetek iz notranjosti skrivnega bunkerja poveljstva 225. ločenega jurišnega bataljona, dela kopenskih sil ukrajinske vojske.

Ruski vojak
Novice Ruski vojak prosi za pomoč: "Ukrajinski droni nas zažigajo in trgajo."

Zasloni, vsepovsod zasloni in zelo malo papirja

Videoposnetek, ki naj bi na družbena omrežja pobegnil prek kanala v komunikacijski aplikaciji Telegram, s katerim so povezani pripadniki 225. ločenega jurišnega bataljona ukrajinskih kopenskih sil, v prvi vrsti razkriva predvsem visoko mero digitalizacije poveljniškega centra.

Zasloni | Foto: posnetek zaslona Foto: posnetek zaslona

Droni, nočna mora ruske pehote 

V videoposnetku je tako mogoče opaziti nadzorne zaslone, na katerih je prikazanih več kot deset sočasnih prenosov z brezpilotnih letalnikov (dronov), na enem je prikazano tudi uničenje domnevno sovražnikovega oklepnega vozila. 

Ukrajinski droni so, to je pred kratkim iz prve roke priznal eden od ruskih vojakov, velik trn v peti okupatorjev, predvsem pehote:

Iz videoposnetka, ki je, najverjetneje zaradi zavarovanja občutljivih podatkov in identitete oseb, delno zamegljen, je mogoče opaziti tudi več digitalnih zemljevidov stanja na bojišču in celo mizo z vgrajenim zaslonom za (domnevno) načrtovanje prihodnjih potez bataljona.

Tank
Novice V notranjosti tanka M-55S, ki ga je Slovenija poslala v Ukrajino #video

Komentatorji na družbenih omrežjih so opazili tudi stene, ki so prevlečene s folijo oziroma podobnim materialom, a se ne morejo zediniti, ali gre poskus vzpostavljanja t. i. Faradayeve kletke, ki bi preprečevala vohunjenje za signali iz bunkerja in morebitne poskuse lociranja poveljstva, ali pa zgolj za toplotno izolacijo. 

Po podatkih spletnega portala Military Land je bil 225. ločeni jurišni bataljon oblikovan kmalu po ruski invaziji Ukrajine in sprva priključen 127. brigadi ukrajinske teritorialne obrambe, v trenutni obliki pa kot del ukrajinskih kopenskih sil deluje od julija 2023. 225. ločeni jurišni bataljon ima tudi uradni profil na družbenem omrežju Facebook, ogledate si ga lahko tu

Ne spreglejte