Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2024,
11.06

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Gaza Izrael Rafa

Sobota, 11. 5. 2024, 11.06

3 tedne

Nov posnetek zajetega talca: ima poškodovano oko in govori pod prisilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Hamas, talci, izpustitev, Rdeči križ |  Pripadniki Hamasa so ugrabili približno 250 ljudi, ki so jih odpeljali v Gazo. Zadnje ocene Izraela so, da jih je 128 še vedno na območju Gaze, vključno s 36, za katere vojska trdi, da so mrtvi. | Foto Reuters

Pripadniki Hamasa so ugrabili približno 250 ljudi, ki so jih odpeljali v Gazo. Zadnje ocene Izraela so, da jih je 128 še vedno na območju Gaze, vključno s 36, za katere vojska trdi, da so mrtvi.

Foto: Reuters

Oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja Hamas, brigade Ezedin al Kasam, je danes objavilo nov videoposnetek 51-letnega izraelsko-britanskega talca Nadava Popplemana, za katerega se zdi, da ima poškodovano oko. Ugrabili so ga med napadom na Izrael 7. oktobra lani in odpeljali v Gazo. V 11-sekundnem posnetku s podnapisi v arabščini in hebrejščini moški pravi, da se čas izraelski vladi izteka. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes Izrael znova posvaril pred ofenzivo na mesto Rafa, kjer so po njegovih besedah razmere skrajno napete. 

"Čas se izteka. Vaša vlada laže," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vsebina podnapisov na posnetku, ki ga je Hamas objavil na omrežju Telegram. S posnetka je razvidno, da moški govori pod prisilo. To je tretji posnetek izraelskih talcev, ki so ga pripadniki gibanja objavili v manj kot mesecu dni.

Hamas je 27. aprila objavil videoposnetek, na katerem sta dva talca – Keith Siegel in Omri Miran. Tri dni pred tem pa so predvajali videoposnetek, na katerem se je talec predstavil kot Američan izraelskega rodu Hersh Goldberg-Polin, ki so ga ugrabili na glasbenem festivalu Nova na jugu Izraela med oktobrskim napadom Hamasa in ga huje ranili.

V Hamasovem napadu na Izrael je bilo po poročanju AFP, ki se sklicuje na izraelske podatke, ubitih 1.170 ljudi. Pripadniki Hamasa so ugrabili približno 250 ljudi, ki so jih odpeljali v Gazo. Zadnje ocene Izraela so, da jih je 128 še vedno na območju Gaze, vključno s 36, za katere vojska trdi, da so mrtvi.

V izraelskem povračilnem obleganju Gaze je bilo do zdaj ubitih najmanj 34.971 ljudi, med njimi je večina žensk in otrok, je po poročanju AFP sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi.

Generalni sekretar ZN svari pred epsko humanitarno katastrofo v Rafi

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izpostavil, da se je v mesto na jugu Gaze zateklo več kot milijon Palestincev, med njimi je polovica otrok, poročajo tuje tiskovne agencije.

Humanitarni delavci poročajo, da so v mestu razmere že zdaj obupne, bolnišnice pa bodo v naslednjih 24 urah prenehale obratovati, če ne bodo dobile goriva.

Izraelska vojska je v ponedeljek začela kopenski napad na vzhodni del Rafe, kar bi lahko bil uvod v napovedano veliko ofenzivo, s katero želi Izrael po lastnih navedbah dokončno uničiti palestinsko islamistično gibanje Hamas. Po podatkih ZN je odtlej iz mesta proti meji z Egiptom zbežalo več kot sto tisoč ljudi.

Izrael je sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP davi nadaljeval napade na različne dele Gaze.

Izrael k umiku pozval prebivalce dodatnih delov Rafe

Izraelska vojska je danes pozvala prebivalce osrednjega in vzhodnega dela Rafe, naj se umaknejo v naselje Al Mavasi na obali Sredozemskega morja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izraelski poziv prvič zajema tudi gosto naseljena območja v Rafi in nakazuje na načrtovano razširitev ofenzive v Rafi kljub pozivom mednarodne skupnosti.

V sporočilu, ki ga je izraelska vojska predvajala v arabščini prek platforme X in v obliki besedilnih sporočil, so našteli območja v središču in na vzhodu mesta, vključno z dvema begunskima taboriščema v Rafi. Ljudje s teh območij se morajo nemudoma preseliti v naselje Al Mawasi na sredozemski obali, so navedli.

Kot poroča dpa, je to je prvič, da je izraelski ukaz za evakuacijo v Rafi zajel gosto naseljena območja. Izraelska vojska je sicer že v začetku tedna pozvala okoli sto tisoč civilistov, naj se umaknejo iz vzhodnega dela mesta.

Ukaz izraelske vojske kaže, da namerava Izrael razširiti kopensko operacijo v mestu tik ob meji z Egiptom. Kot razlog zanjo navaja uničenje islamističnega gibanja Hamas.

Operacija nima podpore niti s strani najtesnejše izraelske zaveznice ZDA. Ameriški predsednik Joe Biden je ta teden celo omenil možnost ustavitve dobave orožja Izraelu v primeru ofenzive na Rafo.

Po podatkih Združenih narodov se v Rafi nahaja več kot milijon ljudi, ki so pobegnili pred spopadi v drugih delih Gaze. Med njimi je polovica otrok.

Al Jazeera
Novice Izraelska policija vdrla v prostore Al Jazeere v Nazaretu
Tanja Fajon
Novice Fajonova v iskanju rešitev za Gazo odhaja na novo bližnjevzhodno turnejo

 

Ne spreglejte