Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
19.07

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

Natisni članek

mir ogenj

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 19.07

1 teden, 5 dni

Netanjahu: Predlog ne izpolnjuje izraelskih zahtev, delegacija vseeno na pogajanja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

Hamas se strinja s predlogom za prekinitev ognja v Gazi, ki sta ga predložila posrednika v pogajanjih Egipt in Katar, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo palestinsko gibanje. Predstavnik Hamasa je ob tem izjavil, da je "žogica zdaj na strani" Izraela, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je medtem sporočil, da se je vojni kabinet odločil za nadaljevanje operacije, s katero želi palestinsko islamistično gibanje Hamas prisiliti k izpustitvi talcev. Čeprav predlog za prekinitev ognja po njegovih besedah ne izpolnjuje izraelskih zahtev, bo Izrael na pogajanja poslal delegacijo, poroča britanski BBC. Njihove obrambne sile so medtem sporočile, da v Rafi izvajajo ciljne napade na Hamas. V Gazi so novico, da je Hamas predlog sprejel, pozdravili. Lokalni prebivalci na ulicah rajajo in se veselijo. Posnetek si oglejte zgoraj.

Izraelska vojska sicer tudi drevi nadaljuje napade na vzhodni del mesta Rafa na jugu Gaze. Kot je dejal Netanjahu, se je vojni kabinet odločil za nadaljevanje operacije, vseeno pa namerava poslati delegacijo, ki naj bi nadaljevala pogovore s posrednikoma v pogajanjih, Katarjem in Egiptom. Sporazum o prekinitvi ognja po Netanjahujevih besedah "še zdaleč ne izpolnjuje izraelskih zahtev".

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval Izrael in Hamas k dodatnim naporom za sklenitev premirja in "končanje trpljenja" v uničujoči vojni v Gazi. Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi znakov, ki nakazujejo skorajšnjo obsežno izraelsko vojaško operacijo v gosto naseljenem območju mesta Rafa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od izraelskih oblasti so sklenitev dogovora zahtevale tudi družine talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra lani. Kot so poudarile, naj Izrael izkoristi priložnost, ki jo ponuja Hamasov pristanek na predlog o premirju za dosego dogovora o vrnitvi talcev, navaja AFP.

Hamas je sprejel predlog za prekinitev ognja 

Hamas je pred tem danes sporočil, da je sprejel predlog za prekinitev ognja v enklavi, ki sta ga predložila posrednika v pogajanjih Egipt in Katar. "Vodja Hamasa Ismail Hanija je opravil telefonski pogovor s predsednikom katarske vlade šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem in egiptovskim ministrom za obveščevalne dejavnosti Abasom Kamelom ter ju obvestil, da je Hamas odobril njun predlog glede sporazuma o prekinitvi ognja," je sporočilo gibanje.

Izraelska vojska še naprej deluje na območju Gaze

Izrael predlog za prekinitev ognja v Gazi še proučuje, je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. Predlog sicer predvideva tri faze, njegov cilj pa je trajna prekinitev ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Resno proučujemo vsak odgovor in odziv ter izkoriščamo vse možnosti glede pogajanj in vrnitve talcev," je sporočil Hagari. Dodal je, da izraelska vojska obenem še naprej deluje na območju Gaze in bo svoje operacije nadaljevala tudi v prihodnje, poroča britanski BBC.

Tri faze, vsaka naj bi trajala 42 dni

Predlog za prekinitev ognja po navedbah Hamasa predvideva tri faze, njegov cilj pa je trajna prekinitev sovražnosti. Vsaka faza naj bi trajala 42 dni. V prvi fazi naj bi se razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove. Ob tem bi Hamas za vsakih 50 izpuščenih palestinskih zapornikov izpustil po eno talko. V drugi fazi bi gibanje izpustilo vse moške talce v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov. V tej fazi naj bi se izraelska vojska tudi v celoti umaknila iz enklave. Tretja faza naj bi vključevala začetek izvajanja načrta za obnovo uničenega območja, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Neimenovan izraelski predstavnik naj bi sicer pred tem izjavil, da je Hamas sprejel omiljeno različico egiptovskega predloga, ki pa je za Izrael nesprejemljiva, je poročala agencija Reuters. "Zdi se, da gre za zvijačo, katere namen je, da bi bil Izrael videti kot stran, ki zavrača dogovor," je dejal.

Da gre za zvijačo, je ocenil tudi izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir. "Na Hamasove trike in igrice je mogoč le en odgovor – takojšen ukaz za zavzetje Rafe, povečanje vojaškega pritiska in nadaljnje uničevanja Hamasa, dokler ne bo popolnoma poražen," je po navedbah izraelskega časnika Times of Israel dejal skrajno desni minister.

Lokalni prebivalci se že veselijo

V Gazi so novico, da je Hamas predlog sprejel, pozdravili.

Njihovo veselje si oglejte v spodnjem posnetku:

ZDA odgovor Hamasa podrobno proučujejo

ZDA medtem pozorno proučujejo odgovor Hamasa na predlog za prekinitev ognja v Gazi, sta danes izjavila tako tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller kot tudi tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oba sta tudi ponovila nasprotovanje ZDA izraelski ofenzivi na Gazo.

"Lahko potrdim, da je Hamas podal odgovor. Zdaj ga proučujemo in se pogovarjamo s partnerji v regiji. Direktor obveščevalne agencije Cia Bill Burns je v regiji," je dejal Miller. Kot je dodal, ZDA zadnji dogovor o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev sprejemajo. Identičen odgovor je potem v Beli hiši novinarjem podal Kirby.

Še preden je Hamas sporočil, da sprejema predlog o prekinitvi ognja, sta danes po telefonu govorila ameriški predsednik Joe Biden in izraelski premier Benjamin Netanjahu, je sporočila Bela hiša. Biden je Netanjahuju ponovil jasno stališče ZDA glede Rafe. To stališče je, da ZDA nasprotujejo večjim vojaškim operacijam v Rafi, kamor se je zateklo približno milijon in pol palestinskih beguncev iz drugih delov Gaze, so sporočili iz Bele hiše.

Miller je po novicah, da se Izrael pripravlja na ofenzivo v Rafi, dejal, da doslej še niso videli humanitarnega načrta, ki bi bil verodostojen in izvedljiv. "Vojaška operacija v Rafi bi dramatično povečala trpljenje Palestincev in bi vodila v dodatno izgubo življenj civilistov," je dejal Miller.

Hamas
Novice Hamas pripravlja težko pričakovani odgovor
Anthony Blinken
Novice Blinken pozval Hamas, naj sprejme načrt za premirje
Gaza
Novice V Kairu pričakujejo nadaljevanje pogajanj za premirje v Gazi
Rafa, Gaza
Novice Po odredbi evakuacije Izraelci že napadli območji v Rafi #video
Ne spreglejte