Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2024,
6.32

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

Natisni članek

Ukrajina Rusija Harkov napad

Ponedeljek, 13. 5. 2024, 6.32

2 tedna, 6 dni

Hudi boji na novi fronti. Rusi napredujejo s petimi bataljoni, mesto spreminjajo v prah in pepel. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

Na severu Ukrajine po nenadnem ruskem vdoru, ki se je začel v petek, potekajo hudi boji. Od takrat so iz regije Harkov evakuirali več kot šest tisoč ljudi. Ukrajina že nekaj časa pričakuje rusko poletno ofenzivo. Eden od scenarijev je morebiten poskus zavzetja Harkova, drugega največjega mesta v Ukrajini. Po navedbah Moskve so ruske sile do zdaj zavzele devet vasi v bližini meje. Največ napadov je usmerjenih na mesto Vovčansk, katerega padec bi ruskim silam bistveno olajšal nadaljnji prodor na severovzhod Ukrajine. Rusi ga dobesedno spreminjajo v prah in pepel.

Ukrajinske enote poskušajo odbiti ruski poskus zavzetja mesta Vovčansk, je zgodaj zjutraj sporočil generalštab ukrajinskih oboroženih sil. "V tem trenutku je sovražnik v bitki za Vovčansk taktično uspešen," so sporočili iz generalštaba.

Generalštab je sporočil, da začenja obrambno operacijo, da bi zaustavil rusko napredovanje, ki je prebilo obrambo Ukrajine. Na območje so poslali dodatne rezerve za stabilizacijo razmer. "Naši branilci izvajajo obrambne operacije, povzročajo škodo sovražniku, uporabljajo brezpilotne izvidniške sisteme in natančne udarce, da povzročijo največje izgube," je dodal.

Dodali so tudi, da je bilo 12. maja med hudimi boji za mesto ubitih več kot sto ruskih vojakov, več kot pet ruskih bataljonov pa trenutno poskuša napredovati proti mestu.

Boji potekajo za mejna naselja Strileča, Pilna in Borisivka, Olinjkova in Ohirceva, so sporočili iz generalštaba. Omenjena naselja ležijo ob meji Harkovske regije z Rusijo.

"Operativne razmere ostajajo težke in se dinamično spreminjajo v smeri proti Harkovu," so še sporočili iz generalštaba. 

Ruske sile napadle devet naselij v regiji Sumi

Ruske sile so včeraj napadle devet naselij v regiji Sumi, pri čemer so ubile eno osebo in dve ranile, je sporočila vojaška uprava regije Sumi.

Tarče so bile skupnosti Sumi, Znob-Novgorodske, Miropilia, Bilopilia, Krasnopilia, Velika Pisarivka, Esman, Seredina-Buda in Šaligine. V vasi Krasnopilia je bila v ločenem ruskem topniškem napadu ena oseba ubita, dve pa sta bili ranjeni. V 26 ločenih napadih na regijo so zabeležili skupno 157 eksplozij.

Rusija naj bi sestrelila več deset ukrajinskih dronov

Ruska zračna obramba je ponoči nad svojim ozemljem sestrelila 31 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Število mrtvih v nedeljskem ukrajinskem raketnem napadu na obmejno regijo Belgorod je medtem naraslo na 15, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ponoči so bili preprečeni novi poskusi kijevskega režima, da bi s pomočjo dronov izvedel teroristične napade (...) na cilje na ozemlju Rusije," je v objavi na omrežju Telegram zapisalo rusko obrambno ministrstvo.

Pojasnilo je, da so 12 dronov sestrelili nad regijo Belgorod ob meji z Ukrajino, ki je bila v nedeljo tarča ukrajinskega raketnega napada. V zrušenju stanovanjske stavbe je po zadnjih podatkih umrlo 15 ljudi, navaja AFP.

Še osem brezpilotnih letalnikov je ruska zračna obramba sestrelila nad prav tako obmejno regijo Kursk, štiri nad sosednjo regijo Lipeck, sedem dronov in štiri rakete storm shadow pa nad polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Ukrajina
Novice Pri Harkovu se nadaljuje ofenziva, evakuirali več tisoč ljudi
Avdijivka, Ukrajina, Vojna v Ukrajini
Novice Na območju Harkova se nadaljujejo ruski napadi

 

Ne spreglejte