Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
11.21

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Srbija patriarh Porfirije Kosovo

Torek, 14. 5. 2024, 11.21

2 tedna, 4 dni

Kosovske oblasti patriarhu Porfiriju prepovedale vstop v državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Patriarh Porfirije | Patriarh Porfirije je na Kosovo s sedmimi škofi odpotoval v ponedeljek, ko je bil blizu mejnega prehoda, pa je iz Prištine prispela prepoved vstopa na ozemlje Kosova. | Foto Guliverimage

Patriarh Porfirije je na Kosovo s sedmimi škofi odpotoval v ponedeljek, ko je bil blizu mejnega prehoda, pa je iz Prištine prispela prepoved vstopa na ozemlje Kosova.

Foto: Guliverimage

Kosovske oblasti so poglavarju Srbske pravoslavne cerkve (SPC) patriarhu Porfiriju v ponedeljek prepovedale vstop v državo. Kosovsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da takšnih obiskov ne bo dopustilo, dokler Srbija med drugim ne bo prenehala kršiti bruseljskega sporazuma.

Patriarh Porfirije se je danes na Kosovu nameraval udeležiti zasedanja koncila Srbske pravoslavne cerkve v Peški patriarhiji, ki je že od sredine 14. stoletja zgodovinski prestol poglavarja SPC.

"Ta vrata bo prej ali slej odprl Bog"

Na Kosovo je s sedmimi škofi odpotoval v ponedeljek, ko je bil blizu mejnega prehoda, pa je iz Prištine prispela prepoved vstopa na ozemlje Kosova, so na spletni strani sporočili iz urada srbske vlade za Kosovo. Podarili so, da so Prištini v skladu z vsemi veljavnimi dogovori poslali obvestilo o načrtih poglavarja SPC, a da mu je kosovski premier Albin Kurti odrekel možnost vstopa.

Srbska vojska
Novice Srbija se oborožuje do zob. Grozi Balkanu nova vojna?

Patriarh Porfirije je v ponedeljek na družbenem omrežju Instagram zapisal, da kot srbski patriarh, državljan in kot vernik ve ter sporoča, da bo ta vrata prej ali slej odprl sam Bog. Obenem se je vprašal, kaj se šele dogaja s Srbi, ki živijo v getih, če kosovske oblasti tako onemogočajo svobodno gibanje srbskemu patriarhu.

Zakaj je Kosovo zaprlo vrata patriarhu

V uradu srbske vlade za Kosovo so v izjavi za javnost medtem še pozvali vse predstavnike mednarodne skupnosti, naj se zamislijo ob takšni politiki Kosova, ki je zaprosilo za članstvo v Svetu Evrope. "Tudi na tem primeru pričamo o nameri Prištine in Albina Kurtija, da s Kosova prežene vse, kar je srbsko, ter izbriše sledi stoletnega obstoja srbskega naroda in srbske Cerkve na teh prostorih," so dodali.

Patriarh Porfirije in srbski predsednik Aleksandar Vučić | Foto: Guliverimage Patriarh Porfirije in srbski predsednik Aleksandar Vučić Foto: Guliverimage

Na ministrstvu za zunanje zadeve v Prištini so napovedali, da takšnih obiskov ne bodo dovoljevali, dokler bo Srbija kršila bruseljski sporazum in ne bo dovolila obiskov kosovskih državnih uradnikov v Srbiji, ter tudi, dokler ne bo prenehala s sovražnim govorom, grožnjami in kampanjami proti Kosovu v mednarodnem prostoru, tako v procesu integracije kot v procesu priznavanja.

Srbsko nasprotovanje članstvu Kosova v Svetu Evrope

Pri tem so spomnili na nasprotovanje Srbije članstvu Kosova v Svetu Evrope. "Kot je znano, je Srbija ustanovila ministrsko skupino, da bi kršila temeljni dogovor in preprečila članstvo Kosova v Svetu Evrope. Dokler bo nadaljevala takšen pristop in vojno proti Kosovu na kakršenkoli način, odobritev takšnih obiskov ne bo," so še sporočili v izjavi za javnost, ki jo je v ponedeljek povzel portal kosovskega časnika Reporteri.

Kritike izrekla tudi Evropska komisija

Do odločitve Prištine, da patriarhu Porifiriju in škofom SPC ne dovoli vstopa na ozemlje Kosova, je bil danes kritičen tudi tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano. Dejal, da je vlada v Prištini s takšno potezo prekršila dogovore o uradnih obiskih iz leta 2014 in zanemarila pomen, ki ga ima SPC za del državljanov Kosova.

Poudaril je, da je to v nasprotju s temeljnimi načeli vsake večetnične in tolerantne demokratične družbe. Obenem je ponovil poziv Evropske unije k popolnemu in brezpogojnemu izvajanju vseh sporazumov in obveznosti iz dialoga, vključno z uradnimi obiski.

Srbija in Kosovo sta se marca lani v Ohridu v okviru dialoga pod okriljem EU zavezala, da bosta izpolnila vse določbe iz sporazuma o poti k normalizaciji odnosov, a svojih zavez ne izvajata ne Beograd ne Priština.

Sporazum med drugim določa, da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije, Kosovo pa bo začelo uresničevati dogovor glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin.

Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Opravičim se lahko Slovencem, ne pa slovenskim politikom
Rafale
Novice Kaj bo Vučić počel s temi letali?
Kosovo
Novice Kosovski Srbi bojkotirali referendum: župani ostajajo na svojih položajih
Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić
Novice Macron sprejel Vučića: Prihodnost Srbije je v EU
Priština
Novice Velike težave ene najrevnejših evropskih držav
Kosovo, KFOR
Novice Evropsko žarišče, na katerem se lahko vsak trenutek začne prelivanje krvi
Ne spreglejte