Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2024,
11.41

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

Rusija predsednik inavguracija Vladimir Putin

Torek, 7. 5. 2024, 11.41

1 teden, 5 dni

Putin po rdeči preprogi do novega šestletnega mandata. Kdo je bil na zaprisegi? #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prisegel za peti mandat predsednika Rusije, s katerim bo na oblasti ostal vsaj do leta 2030, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na slovesnost v Kremlju so bili povabljeni diplomatski predstavniki vseh tujih držav, večina članic EU, vključno s Slovenijo, pa se inavguracije ni udeležila.

"Služiti Rusiji je velika čast, odgovornost in sveta dolžnost," je na slovesnosti v Kremlju izjavil 71-letni Putin ter obljubil, da bo država sedanje težko obdobje preživela in iz njega izšla kot zmagovalka. "To težko obdobje bomo preživeli dostojanstveno in postali še močnejši. Skupaj bomo premagali vse ovire, uresničili vse, kar smo načrtovali, in skupaj bomo zmagali," je še dodal.

Na Putinovo inavguracijo so bili povabljeni vodje vseh tujih diplomatskih predstavništev v Moskvi, so sporočili v Kremlju in tudi drugi gostje.

Vladimir Putin, zaprisega | Foto: Reuters Foto: Reuters Vladimir Putin, zaprisega | Foto: Reuters Foto: Reuters Vladimir Putin, zaprisega | Foto: Reuters Foto: Reuters

ZDA, Kanada, Velika Britanija in okoli 20 članic EU, vključno s Slovenijo, so sicer že pred dnevi napovedale, da se slovesnosti v Kremlju ne nameravajo udeležiti.

Kot je v ponedeljek za STA pojasnilo zunanje ministrstvo, se veleposlanica Slovenije v Moskvi Darja Bavdaž Kuret inavguracije Putina ni udeležila, ker je trenutno zunaj države akreditacije. Začasni odpravnik poslov slovenskega veleposlaništva v Moskvi pa vabila ruskih oblasti ni prejel.

Vladimir Putin, zaprisega | Foto: Reuters Foto: Reuters

Preostalih sedem članic EU, med drugim Francija, Madžarska in Slovaška, naj bi medtem po navedbah diplomatov v Bruslju na slovesnost poslale svojega predstavnika, je poročal portal tiskovne agencije Reuters.

Ameriški igralec Steven Seagal na slovesnosti ob inavguraciji ruskega predsednika.  | Foto: Reuters Ameriški igralec Steven Seagal na slovesnosti ob inavguraciji ruskega predsednika. Foto: Reuters Pevec Jaroslav Dronov, znan tudi kot "Šaman".  | Foto: Reuters Pevec Jaroslav Dronov, znan tudi kot "Šaman". Foto: Reuters Artjom Žoga, predsednik Ljudskega sveta delov pod ruskim nadzorom v ukrajinski regiji Doneck.  | Foto: Reuters Artjom Žoga, predsednik Ljudskega sveta delov pod ruskim nadzorom v ukrajinski regiji Doneck. Foto: Reuters Ruski premier Mihail Mišustin in obrambni minister Sergej Šojgu.  | Foto: Reuters Ruski premier Mihail Mišustin in obrambni minister Sergej Šojgu. Foto: Reuters Moskovski župan Sergej Sobjanin | Foto: Reuters Moskovski župan Sergej Sobjanin Foto: Reuters Alexander Zaldostanov, znan tudi kot "Kirurg", vodja motorističnega kluba Nočni volkovi.  | Foto: Reuters Alexander Zaldostanov, znan tudi kot "Kirurg", vodja motorističnega kluba Nočni volkovi. Foto: Reuters Igralec in producent Ivan Okhlobystin | Foto: Reuters Igralec in producent Ivan Okhlobystin Foto: Reuters

Borell pozval, naj ne pridejo 

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je sicer danes članicam unije svetoval, naj se ne udeležijo inavguracije, češ da to ne bi bilo primerno.

"Ukrajinci in številni drugi po svetu bi težko razumeli, da Putina obravnavamo kot obtoženca Mednarodnega kazenskega sodišča, odgovornega za vojno v Ukrajini, volitve kot nesvobodne in nepoštene, obenem pa bi se udeležili inavguracije," je še dodal Borell.

Vladimir Putin
Novice Velikanska Putinova zvijača
Ruski tank T-90
Novice Putinu zmanjkuje goriva za tanke. To je država, ki jo prosi za pomoč.
Aleksej Navalni, cvetje in sveče pred veleposlaništvom Nemčije.
Novice Ameriški obveščevalci trdijo, da Putin verjetno ni ukazal umora Navalnega
Ukrajinski tankist v Časiv Jaru
Novice Je to velika ukrajinska past za rusko vojsko?
Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko
Novice Rusija ima v Belorusiji več deset kosov jedrskega orožja, trdi Lukašenko

 

Ne spreglejte