Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2024,
17.05

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Aston Martin Fernando Alonso Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Lando Norris McLaren Sergio Perez Max Verstappen Ferrari Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Imola VN Emilije Romanje Formula 1

Sobota, 18. 5. 2024, 17.05

2 tedna

VN Emilije Romanje, kvalifikacije

Kako majhne razlike! A tudi konec Maxovega pretvarjanja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Imola Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen je tudi v Imoli dosegel "pole position", njegov sedmi letos in že 39. v karieri dirkača formule 1. | Foto Reuters

Max Verstappen je tudi v Imoli dosegel "pole position", njegov sedmi letos in že 39. v karieri dirkača formule 1.

Foto: Reuters

Max Verstappen (Red Bull) je v petek govoril, da so daleč za najhitrejšimi. Pa saj smo že navajeni, da se pretvarjajo. V soboto je bil na kvalifikacijah on najhitrejši in bo tudi na sedmi veliki nagradi letos na prvem štartnem mestu. Ne dirkača Ferrarija, najbližje sta mu bila dirkača ekipe McLaren. Dirka za VN Emilije Romanje bo v nedeljo ob 15.00.

Imola Charles Leclerc Imola
Sportal Tifosi si manejo roke, Red Bull daleč za Ferrarijem

"Zelo težak vikend, še na zadnjem treningu. Nisem pričakoval, da bom na prvem štartnem mestu. A smo po zadnjem treningu naredili nekaj sprememb na dirkalniku. To dirkališče je res neverjetno, še vedno se kar tresem, po žilah se mi pretaka adrenalin," je v prvi izjavi po kvalifikacijah na dirkališču Enzo & Dino Ferrari povedal aktualni svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull). Dosegel je svoj 39. najboljši štartni položaj v karieri (sedmi letos). Odpeljal je najhitrejši krog konca tedna, 1:14,746.

Charles Leclerc bo šele na četrtem štartnem mestu. | Foto: Reuters Charles Leclerc bo šele na četrtem štartnem mestu. Foto: Reuters A razlike so bile na kvalifikacijah zelo majhne, tudi v odločilnem tretjem delu. Oscar Piastri in Lando Norris (oba McLaren) sta na drugem in tretjem mestu zaostala manj kot desetinko! Razočaranje pa za v petek najhitrejši Ferrari, Charles Leclerc je bil z dvema desetinkama zaostanka četrti, Carlos Sainz s skoraj pol sekunde peti. Če v Imoli nisi v prvi štartni vrsti, je zmaga skoraj nedosegljiva. Tifosi so se očitno v petek prehitro veselili. George Russell je bil na šestem mestu boljši od obeh Mercedesov, s sedmim mestom je prijetno presenetil Juki Cunoda (RB), ki je kot prvi v zadnjem delu kvalifikacij zaostal več kot pol sekunde.

Po kvalifikacijah so komisarji Piastriju dodelili tri štartna mesta kazni zaradi oviranja Magnussena in bo tako štartal s petega in ne drugega mesta.

Oscar Piastri z McLarnom je bil najbližje Verstappnu, zaostal je le 74 tisočink. | Foto: Reuters Oscar Piastri z McLarnom je bil najbližje Verstappnu, zaostal je le 74 tisočink. Foto: Reuters

V drugem delu kvalifikacij, ki najbolje odraža surovo hitrost dirkalnikov in dirkačev, so bile razlike še manjše. Enajst dirkačev je bilo v razmiku vsega skupaj pol sekunde, pri čemer Leclercu, Cunodi in obema McLarnoma ni bilo treba odpeljati dveh hitrih krogov. Z 1:15,176, kar je bil dotlej najhitrejši krog konca tedna, je bil prvi Verstappen, Sergio Perez (Red Bull) pa je končal kvalifikacije na 11. mestu in še enkrat razočaral.

VN Emilije Romanje, kvalifikacije:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:14,746
2. Oscar Piastri* (McLaren) +0,074
3. Lando Norris (McLaren) +0,091
4. Charles Leclerc (Ferrari) +0,224
5. Carlos Sainz (Ferrari) +0,487
6. George Russell (Mercedes) +0,488
7. Juki Cunoda (RB) +0,719
8. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,758
9. Daniel Ricciardo (RB) +0,928
10. Nico Hülkenberg (Haas) +1,234

11. Sergio Perez (Red Bull)
12. Esteban Ocon (Alpine)
13. Lance Stroll (Aston Martin)
14. Alex Albon (Williams)
15. Pierre Gasly (Alpine)

16. Valtteri Bottas (Sauber)
17. Guanju Džov (Sauber)
18. Kevin Magnussen (Haas)
19. Fernando Alonso (Aston Martin)
20. Logan Sargeant (Williams)

*Zaradi oviranja Magnussena tri mesta kazenskega pribitka.

Tretji trening McLarnu, nesreči Pereza in Alonsa

Fernando Alonso je razbil svoj dirkalnik na tretjem treningu. | Foto: Guliverimage Fernando Alonso je razbil svoj dirkalnik na tretjem treningu. Foto: Guliverimage

Pa tudi Sergio Perez. | Foto: Guliverimage Pa tudi Sergio Perez. Foto: Guliverimage Že tretji trening je dal vedeti, da je konkurenca v Imoli izenačena in predvsem premešana. Najhitrejša sta bila dirkača McLarna, s pol sekunde zaostanka sta prvemu Oscarju Piastriju (1:15,5) sledila oba Ferrarijeva aduta. Max Verstappen je na šestem mestu zaostal več kot osem desetink. Je bil pa ta trening najbolj dramatičen od vseh treh, saj sta s proge zletela Sergio Perez (v zavoju Variante Alta) in Fernando Alonso (v Rivanzzi). Oba sta končala v zaščitnih gumah in kar precej poškodovala vsak svoj dirkalnik. 

Alonsu so komaj pravočasno popravili njegovega Aston Martina za kvalifikacije, nato pa je že v prvem hitrem krogu znova zapeljal prek robnikov in na pesek ter uničil svoj krog. Bil je edini in kvalifikacije je končal na začelju. V prvem delu kvalifikacij je bil sicer najhitrejši Nico Hülkenberg (Haas), šele 18. pa je bil njegov ekipni kolega Kevin Magnussen, saj ga je v odločilnem hitrem krogu oviral Piastri, ki je že peljal v bokse. 

Točke se bodo delile v nedeljo. Štart sedme dirke sezone bo ob 15. uri.

Imola Sebastian Vettel Ayrton Senna
Sportal Vettel se je vrnil v "paddock", z dirkači počastili spomin na Senno #video
Miami Lando Norris McLaren
Sportal Ni bila zakleta, pa Norris niti ni čakal tako zelo dolgo
Alex Albon Williams
Sportal Jasna Albonova prihodnost, na voljo še 11 sedežev
Red Bull Adrian Newey
Sportal Ko v Monte Carlu s formulo dirkata Newey in Brown #video
Ne spreglejte