Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2024,
4.00

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Geraint Thomas Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tim Merlier Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Torek, 7. 5. 2024, 4.00

1 teden, 5 dni

Žalostno ozadje proslavljanja na Giru: Še vedno se spomnim trenutka, ko je umrl.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Tim Merlier Giro 2024 | Belgijski kolesar Tim Merlier se je ob etapni zmagi na Giru poklonil spominu na rojaka Wouterja Weylandta, ki se je leta 2011 smrtno ponesrečil v 3. etapi Gira. Star je bil 26 let. | Foto LaPresse

Belgijski kolesar Tim Merlier se je ob etapni zmagi na Giru poklonil spominu na rojaka Wouterja Weylandta, ki se je leta 2011 smrtno ponesrečil v 3. etapi Gira. Star je bil 26 let.

Foto: LaPresse

Potem ko je belgijski kolesar Tim Merlier (Soudal Quick-Step) po kaotičnem sprintu v 3. etapi Gira, ki jo je v zaključku začinil prvi kolesar sveta Tadej Pogačar (UAE Emirates) skupaj z Geraintom Thomasom (INEOS Grenadiers), zmagoslavno dvignil roke, je s prsti pokazal črko w. S tem se je – tako kot leta 2021 ob svoji prvi etapni zmagi na Giru – poklonil rojaku Wouterju Weylandtu (Leopard-Trek), ki se je leta 2011 smrtno ponesrečil v 3. etapi Gira. Star je bil 26 let.

Tim Merlier kolesarja Wouterja Weylandta, ki se je leta 2011 na Dirki po Italiji smrtno ponesrečil med spustom s prelaza Bocco 25 kilometrov pred ciljem, osebno ni poznal, ga je pa občudoval. "Že takrat sem bil hiter, čeprav sem bil predvsem kolesar za ciklokros. Tudi Wouter je bil sprinter, zato sem se zgledoval po njem," je Merlier povedal v pogovoru za Wielerflits.

Že v dneh pred prvo etapno zmago na Giru leta 2021 je Merlier razmišljal, kako bi se poklonil pokojnemu rojaku. "Tudi moj cimer (Gianni Vermeersch, op. p.) me je zjutraj spomnil na to. Če zmagaš, bi lahko pokazal črko w, mi je dejal. Ko sem prečkal ciljno črto, nisem okleval, storil sem natanko to. Zgodilo se je precej naravno, morda zaradi vseh čustev," je pred tremi leti pripovedoval Merlier. 

Merlier je leta 2021 etapno zmago proslavil tako kot letos. Z gesto v obliki črke w. | Foto: Guliverimage Merlier je leta 2021 etapno zmago proslavil tako kot letos. Z gesto v obliki črke w. Foto: Guliverimage

"Nisem ga pozabil" 

Tudi včeraj ni pozabil na Weylandta. "Nisem ga pozabil, bil sem njegov oboževalec," je povedal v pogovoru za belgijsko Sporzo. "Še vedno se spomnim trenutka, ko je umrl. Dirko sem gledal skupaj s prijateljem. Ko se je zgodilo, me je udarilo kot bomba," je priznal. V času njegove smrti je imel 18 let. "Naš športni direktor Iljo Keisse, ki je tukaj z nami na Giru, je bil njegov najboljši prijatelj in za nas je pomembno, da spomin nanj ohranjamo živ."  

Wouter Weylandt (1984–2011) je v karieri dobil dve etapi na velikih dirkah; eno leta 2008 na Vuelti, leta 2010 pa prav tretjo na Giru. Profesionalni kolesar je postal leta 2006 pri ekipi Quick Step, leta 2011 pa se je pridružil moštvu bratov Schleck.
Wouter Weylandt (1984–2011)  | Foto: Guliverimage Wouter Weylandt (1984–2011) Foto: Guliverimage

Zanimivo je, da je ob prvi etapni zmagi Tima Merlierja na Giru karavana etapo končala v Novari, včeraj, ob novem zmagoslavju Merlierja, pa se je tam končala. Nove zmage, osme v tej sezoni, s čimer se je izenačil s Pogačarjem, je bil izjemno vesel, saj letos na Giru za hitre kolesarje ne bo prav veliko priložnosti. "Bil je dokaj čuden dan. Najprej pobeg večje skupine s številnimi sprinterji in nato še napad kolesarjev, ki so visoko v skupnem seštevku," se je dotaknil akcije dvojca Pogačar-Thomas, prvega in drugega kolesarja v skupnem seštevku dirke. "Akcije nisem videl, saj sem bil takrat preveč v ozadju in sem imel polne roke dela s tem, da se prebijem v ospredje," je še povedal Merlier.  

Merlier in Pogačar:

Preberite še:

Tadej Pogačar Giro 2024
Sportal Šovman Pogačar: na sprinterski etapi so ga ujeli tik pred ciljem #video
Remco Evenepoel - Primož Roglič
Sportal Dobre novice glede Primoža Rogliča
Tim Merlier Giro 2024
Sportal Pogačar skoraj presenetil sprinterje, Merlier do najtežje zmage v karieri #video
Ben O'Connor
Sportal Ben O’Connor: Bil sem največji bedak na Giru
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar tretji Slovenec z rožnato majico: Zdaj se lahko malo sprostimo
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar po težavah s kolesom do zmage in rožnate majice!

 

 

Ne spreglejte