Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
16.51

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 16.51

8 let, 1 mesec

Aleš Zalar na čelu odbora LDS za pravosodje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednica LDS Katarina Kresal in nekdanji predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Aleš Zalar sta napovedala, da bo Zalar prevzel vodenje strankinega odbora za pravosodje.

Zalar, ki bo pripravil tudi program na področju pravosodja, ob tem ne izključuje nastopa na jesenskih volitvah v DZ. Za vodenje odbora se je Zalar odločil, ker ocenjuje, da je v Sloveniji nastopil čas za korenite spremembe na področju modernizacije pravosodja. "Pravosodje je v precejšnji krizi," je ocenjuje Zalar. Do krize pa je po njegovem mnenju prišlo zaradi odsotnosti prave strategije razvoja pravosodnega sistema. "Imam drzno vizijo, kako bi lahko Slovenija postala zgledna na področju pravne varnosti, tako za svoje državljane kot tudi za domača in tuja podjetja."

"Slovenija naj bistveno več investira v pravosodje"

Če hoče imeti Slovenija ambicijo, da pride med prvih deset najkonkurenčnejših držav na svetu, potem mora po Zalarjevem mnenju bistveno več investirati v razvoj pravosodnega sistema. Ne zadošča osredotočanje na gospodarski razvoj, če ta ne bo podprt s primernim pravnim okoljem, je še ocenil. Glavni deficit na področju pravosodja je po njegovem mnenju pomanjkanja zaupanja državljanov v samo pravosodje.

"Tega ne počnem zato, da bi kljuboval ministru Šturmu"

Zalar je ob tem poudaril, da se za vodenje odbora ni odločil zaradi kljubovanju ministru za pravosodje Lovru Šturmu, s katerim sta bila v sporu zaradi neimenovanja Zalarja na mesto predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča za nov mandat. Zalar je tudi povedal, da sta ga po tem, ko je zapustil pravosodje, v svoje vrste vabili tudi Socialni demokrati in stranka Zares.

IO z velikim odobravanjem sprejel Zalarjevo predstavitev

Nekdanjega predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča je izvršni odbor LDS na današnji seji tako imenoval za vodjo strankinega odbora za pravosodje. Člani odbora so njegovo predstavitev sprejeli z velikim odobravanjem, je povedala predsednica LDS Katarina Kresal.

Pravosodje in pravna država sta po njenih besedah eni izmed prioritet programske usmeritve LDS. "Naš program gre v smeri, da bi Slovenija postala bolj ustvarjalna družba. Da bi bolj pametno investirali v znanje in zdravje," je poudarila. Da bi celoten sistem deloval, pa mora biti njegova osnova "prava pravna država", je prepričana predsednica LDS.

Bodo sodišča dostopna 24ur na dan?

Če bodo volivci in volivke na jesenskih parlamentarnih volitvah podprli pravosodni program LDS, bodo najkasneje do leta 2020 vsa sodišča dostopna 24 ur na dan, in sicer preko elektronskega poslovanja, pa je v svojem programu zapisal Zalar. Sodni postopki bodo po njegovem zagotovilu zaključeni v treh mesecih od vložitve tožbe do izvršbe. Ob tem se bo 90 odstotkov vseh sporov reševalo izven sodišč v alternativnih postopkih.

Posamezniki, domači in tuja podjetja bodo tako za rešitev kateregakoli spora lahko izbirale med 30 različnimi postopki, od renta-judge do mediacije, od baseball arbitraže do pospešenega sodnega postopka, v viziji svojega programa še zagotavlja Zalar.

Ne spreglejte