Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
13.17

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Donald Trump filmski festival Cannes

Torek, 21. 5. 2024, 13.17

1 teden, 6 dni

Trump jezen zaradi filma, ki so ga posneli o njem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Apprentice | Sebastian Stan v filmu Vajenec igra Donalda Trumpa v 70. in 80. letih. | Foto Guliverimage

Sebastian Stan v filmu Vajenec igra Donalda Trumpa v 70. in 80. letih.

Foto: Guliverimage

Na 77. filmskem festivalu v Cannesu so v ponedeljek premierno prikazali film Vajenec, v katerem je v vlogi bivšega predsednika ZDA in sedanjega republikanskega kandidata na letošnjih predsedniških volitvah Donalda Trumpa v mladih letih zaigral Sebastian Stan. Film je že vzbudil Trumpovo jezo in napoved tožbe.

Film Vajenec iranskega režiserja Alija Abasija pripoveduje o vzponu Donalda Trumpa kot ambicioznega mladega nepremičninskega poslovneža v New Yorku v 70. in 80. letih preteklega stoletja. Film na začetku prikaže mladega Trumpa, obsedenega z željo, da bi se pridružil mestni eliti. Njegovo življenje spremeni srečanje z odvetnikom Royem Cohnom, čigar nauki, kot sta "ničesar ne priznaj, vse zanikaj" in "napadi, napadi, napadi", postanejo Trumpov manifest v njegovem poznejšem življenju.

Trump grozi s tožbo

Sebastian Stan kot Donald Trump | Foto: Profimedia Sebastian Stan kot Donald Trump Foto: Profimedia Trumpa igra Sebastian Stan, znan iz Marvelovih filmov o superjunakih, Jeremy Strong je zaigral v vlogi njegovega neusmiljenega mentorja in odvetnika Roya Cohna, oba pa sta v Cannesu prejela izjemno dobre kritike. Povsem drugačnega mnenja pa je Trump, njegov tiskovni predstavnik je za Variety že napovedal, da bodo vložili tožbo in "ukrepali proti očitno lažnim trditvam teh domnevnih filmskih ustvarjalcev".

V filmu posili ženo Ivano

Film Vajenec je sprva skoraj simpatičen portret trmastega, a naivnega povzpetnika, a obenem prikazuje, kako se Trump postopoma spreminja, ko spoznava temne plati sklepanja poslov in okusi moč. Film uvede izjava, da je veliko dogodkov izmišljenih in režiser to dodobra izkoristi pri brutalnih prizorih za zaprtimi vrati. V enem od njih prikazuje, kako Trump posiljuje svojo prvo ženo Ivano. Ta je med ločitvenim postopkom Trumpa obtožila, da jo je posilil, a je pozneje obtožbo preklicala.

"Želeli smo narediti punk rock različico zgodovinskega filma in se ne preveč pikolovsko ukvarjati s podrobnostmi in s tem, kaj je prav in kaj ne," je Abbasi povedal za Vanity Fair. Scenarij podpisuje Gabriel Sherman, novinar, ki je v 20. letih preteklega stoletja poročal o nepremičninskem trgu za New York Observer, in bil pogosto v stikih s Trumpom.

Stan na rdeči preprogi v Cannesu z režiserjem Alijem Abasijem in Mario Bakalovo, ki v filmu igra Ivano Trump. | Foto: Guliverimage Stan na rdeči preprogi v Cannesu z režiserjem Alijem Abasijem in Mario Bakalovo, ki v filmu igra Ivano Trump. Foto: Guliverimage

Film je eden od 22, ki se potegujejo za glavno nagrado festivala, zlato palmo. Na vprašanje, ali lahko Američanka objektivno ocenjuje film o Trumpu, je predsednica žirije Greta Gerwig odgovorila, da se bo projekcije udeležila "odprtega uma in srca ter da je pripravljena, da jo film preseneti". Festival se bo sklenil v soboto s podelitvijo nagrad.

Cannes 2024
Trendi Stajlingi na filmskem festivalu v Cannesu nas tudi tokrat niso razočarali
Ne spreglejte