Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
5. 5. 2024,
19.16

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

Natisni članek

Trigema Wolfgang Grupp mlajši Elisabeth Grupp Bonita Grupp Wolfgang Grupp

Nedelja, 5. 5. 2024, 19.16

1 teden, 5 dni

Izpoved znanega podjetnika: Hočem zaslužiti čim več denarja, in to s čim manj dela

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86
Wolfgang Grupp | Wolfgang Grupp, ki se je rodil v konservativni katoliški družini v Burladingenu v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, je podjetje Trigema vodil več kot 54 let – od leta 1969 do konca lanskega leta. Leta 1972 je postal tudi edini lastnik podjetja, ki ga je ustanovil njegov dedek. Zdaj je Grupp uradno izpregel in lastništvo predal svoji ženi Elisabeth. Še vedno pa pomaga v podjetju. | Foto Guliverimage

Wolfgang Grupp, ki se je rodil v konservativni katoliški družini v Burladingenu v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, je podjetje Trigema vodil več kot 54 let – od leta 1969 do konca lanskega leta. Leta 1972 je postal tudi edini lastnik podjetja, ki ga je ustanovil njegov dedek. Zdaj je Grupp uradno izpregel in lastništvo predal svoji ženi Elisabeth. Še vedno pa pomaga v podjetju.

Foto: Guliverimage

V Nemčiji imajo 82-letnega Wolfganga Gruppa za utelešenja podjetništva. Je verjetno v javnosti najbolj znani nemški podjetnik, saj pogosto nastopa v nemških medijih, kjer vedno oblečen kot iz škatlice in brez dlake na jeziku samozavestno razlaga svoje mnenje o številnih aktualnih gospodarskih in političnih dogodkih. Sam je to nastopanje v medijih vedno imel za brezplačno oglaševanje za svoje tekstilno podjetje Trigema, zaradi česar se je rad odzval povabilom novinarjev. V mladosti je bil plejboj in lomilec ženskih src, ki je na koncu našel zakonsko srečo s 25 let mlajšo avstrijsko baronico. Ta zdaj od novega leta skupaj z njunima otrokoma, hčerko Bonito in Wolfgangom mlajšim, vodi Trigemo.

Ko je bil Wolfgang Grupp star 27 let, je prevzel močno zadolženo družinsko tekstilno podjetje (leta 1919 je podjetje ustanovil njegov dedek) in iz njega naredil zgodbo o uspehu. Takrat je bil ravno sredi priprave doktorata iz ekonomije na univerzi v Kölnu, a ga je prekinil. Svojemu mentorju na univerzi je dejal: "Rajši imam podjetje brez doktorata, kot da sem doktor brez podjetja."

Od rdečih številk do podjetja brez dolgov

Ko je Grupp leta 1969 prevzel Trigemo, ki je zdaj največji nemški izdelovalec majic in teniških oblačil, je v švabskem mestu Burladingen delovalo 26 tekstilnih podjetij. Do danes so vsa propadla, obdržala se je samo Trigema. Leta 1975 je Grupp odplačal zadnje bančne posojilo, ki ga je imelo njegovo podjetje. Od takrat podjetje ne najema več posojil oziroma se ne zadolžuje. Opira se zgolj na lastne rezerve.

Adam Tooze
Novice So prišli na sled skrivnostnim superbogatašem?

Njegov recep za uspeh je hitra oziroma takojšnja dostava naročenih izdelkov. To Trigemi uspeva, ker svoje izdelke proizvaja v Nemčiji, kar pomeni kratke dobavne verige in manj zapletenosti. Podjetje tudi ne čaka na naročila, ampak izdeluje na zalogo. Pri tem se zanaša na oceno Gruppa, ki na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj točno ve, koliko primerkov posameznih modelov je treba izdelati.

Med pandemijo povečal promet

Leta 2022 je imela Trigema obseg prodaje v višini 127,2 milijona evrov. Število zaposlenih je takrat štelo okoli 1.160. Skok prodaje mu je v zadnjih letih uspel tudi zaradi pandemije. Ko se je po izbruhu covid-19 nanj obrnila neka klinika in ga prosila za izdelavo zaščitnih mask, je izkušeni Grupp takoj zavohal poslovno priložnost.

Grupp ima dobro žilico za posel in je znal pogosto pravočasno zaznati poslovno priložnost. Ko je leta 1969 prevzel družinsko podjetje, se je usmeril v izdelovanje majic s kratkimi rokavi in brez ovratnika (t. i. T-shirt). Te majice so v tistih letih poleg kavbojk postale zelo priljubljeno oblačilo (tudi zaradi hipijevskega gibanja), tako da lahko rečemo, da je z njimi Gruppu padla sekira v med. Dolga leta je Trigema znana tudi zaradi televizijskih oglasov, v katerih nastopa govoreči šimpanz. Dolgo je v oglasih nastopal resnični šimpanz (seveda v resnici ni znal govoriti), zaradi pritožb zagovornikov živalskih pravic pa zdaj v oglasih nastopa virtualni šimpanz. | Foto: Guliverimage Grupp ima dobro žilico za posel in je znal pogosto pravočasno zaznati poslovno priložnost. Ko je leta 1969 prevzel družinsko podjetje, se je usmeril v izdelovanje majic s kratkimi rokavi in brez ovratnika (t. i. T-shirt). Te majice so v tistih letih poleg kavbojk postale zelo priljubljeno oblačilo (tudi zaradi hipijevskega gibanja), tako da lahko rečemo, da je z njimi Gruppu padla sekira v med. Dolga leta je Trigema znana tudi zaradi televizijskih oglasov, v katerih nastopa govoreči šimpanz. Dolgo je v oglasih nastopal resnični šimpanz (seveda v resnici ni znal govoriti), zaradi pritožb zagovornikov živalskih pravic pa zdaj v oglasih nastopa virtualni šimpanz. Foto: Guliverimage

Ko je začel z izdelavo izboljšanih zaščitnih mask, se je moral skorajda otepati naročil. Obseg prodaje, ki je leta 2019 znašal 104 milijonov evrov, se je v pandemičnem letu 2020 zvišala na 122,3 milijona evrov.

Trd pogajalec in dober šef

Grupp velja za neizprosnega poslovneža, ki je zelo trd pogajalec z dobavitelji, saj hoče čim bolj znižati ceno materiala. Sam to priznava in pravi, da je sebičnež. Po drugi strani pa svojim zaposlenim ponuja brezobrestna posojila in trdi, da še nikogar ni odpustil iz poslovnih razlogov oziroma kot t. i. tehnološki višek.

BioNTech v Mainzu
Novice Velik padec podjetja, ki je v času pandemije neznansko obogatelo

"Hočem zaslužiti čim več denarja, in to s čim manj dela, če je mogoče. Kar pomeni, da moram biti učinkovit," je nekoč dejal v enem od pogovorov z novinarji. Dajanje intervjujev mu ni tuje, prav nasprotno, je verjetno nemški podjetnik, ki se najbolj medijsko izpostavlja. Vsakemu vabilu za nastop pred kamero se rad odzove.

Nastopi v medijih so zanj zastonj reklama za podjetje

Trdi, da kot varčni Švab ne namerava zavrniti priložnosti za zastonj reklamo za svoje podjetje. S svojimi medijskimi nastopi, v katerih med drugim spodbuja rojake k podjetništvu in pogosto graja menedžerje in politike ter komentira aktualna politična dogajanja doma in po svetu, sproža polemike na družbenih omrežjih, ki pa gredo mimo njega, saj mu je ta svet tuj.

Grupp ima dva otroka, hčerko Bonito (na fotografiji) in sina Wolfganga. Oba sta že leta vpeta v delovanje podjetja. Po načrtu, ki ga je Grupp predstavil konec lanskega leta, naj bi samo eden od njegovih otrok prevzel podjetje. Novega lastnika ali lastnico Trigeme naj bi do konca junija letos izbrala žena Elisabeth.  | Foto: Guliverimage Grupp ima dva otroka, hčerko Bonito (na fotografiji) in sina Wolfganga. Oba sta že leta vpeta v delovanje podjetja. Po načrtu, ki ga je Grupp predstavil konec lanskega leta, naj bi samo eden od njegovih otrok prevzel podjetje. Novega lastnika ali lastnico Trigeme naj bi do konca junija letos izbrala žena Elisabeth. Foto: Guliverimage

Ne uporablja računalnika in ne piše elektronske pošte. Ko dobi elektronsko pošto, jo tajnica natisne. Grupp jo prebere in nato posneme svoj odgovor z diktafonom. Pomočnica nato posluša kaseto in napiše elektronsko sporočilo.

Gruppov sestop z vrha podjetja

Grupp je od novega leta uradno sestopil s čela podjetja, katerega šef in edini lastnik je bil. Vse svoje delnice je izročil ženi Elisabeth Grupp. Ta naj bi imela šest mesecev časa, da lastništvo podjetja preda enemu od otrok – ali hčerki Boniti Grupp ali sinu Wolfgangu Gruppu mlajšemu.

Stihlova motorna žaga
Novice Znano podjetje napoveduje: Dovolj nam je. Zapuščamo državo.

Odločitev, da vse delnice dobi le en od otrok, naj bi bila povezana s strahom, da bi se otroka v primeru delitve lastništva sprla. "Otroci bi se morali imeti radi vse življenje in se ne prepirati vse življenje," je dejal Grupp. Otrok, ki ne bo dobil delnic, naj bi dobil materina posestva na avstrijskem Štajerskem.

Si je Grupp premislil?

A takšni so bili Gruppovi načrti ob koncu lanskega leta, kaj se bo na koncu zgodilo, pa zdaj menda ni več tako jasno. Govori se o več rešitvah: od tega, da bosta Bonita in Wolfgang mlajši skupaj vodila podjetje, do tega, da bo podjetje vodila trojica – otrokoma naj bi pomagala mama Elisabeth. Tako kot številna druga nemška podjetja se mora Trigema zadnje čase soočati z dražjo energijo, inflacijo in pomanjkanjem delavcev.

Lomilec ženskih src, ki je imel, preden je spoznal svojo ženo, več vzporednih ljubezenskih razmerij

Wolfgang in Elisabeth Grupp leta 2006 na odprtju Trigemove trgovine na stuttgartskem letališču. Vse do konca lanskega leta Wolfgang ni bil samo Elisabethin mož, ampak tudi njen šef. "To je še vedno podjetje mojega moža in v primeru dvoma je to moj mož, v naslednjem primeru pa tudi moj šef. In če mu nekaj ni všeč, potem moram to spremeniti," je nekoč povedala Elisabeth. | Foto: Guliverimage Wolfgang in Elisabeth Grupp leta 2006 na odprtju Trigemove trgovine na stuttgartskem letališču. Vse do konca lanskega leta Wolfgang ni bil samo Elisabethin mož, ampak tudi njen šef. "To je še vedno podjetje mojega moža in v primeru dvoma je to moj mož, v naslednjem primeru pa tudi moj šef. In če mu nekaj ni všeč, potem moram to spremeniti," je nekoč povedala Elisabeth. Foto: Guliverimage

Grupp je dolgo časa slovel kot plejboj in lomilec ženskih src. Sam pravi, da je imel nekaj vzporednih ljubezenskih razmerij. Svojo ženo Elisabeth je spoznal leta 1986, ko je bil star 44 let, ona pa je štela 19 let.

Spoznal jo je med lovom na divje peteline na avstrijskem Zgornjem Štajerskem, v katerem je sodeloval tudi njen oče, avstrijski baron (tega plemiškega naslova v Avstriji seveda ne more uporabljati, ker je to od leta 1919 prepovedano) in Gruppov prijatelj. Poročila sta se dve leti pozneje, ko je ona imela 21 let, on pa 46.

Viri za članek:

Ehefrau über Ex-Trigema-Chef: "Einen solchen spinner habe ich noch nie erlebt" (sl. Žena o nekdanjem šefu Trigeme: "Takega norca še nisem videla"), objavljeno v mediju Focus.de, 4. april 2024.

Das schönste auf der Welt ist nicht, sein geld zu zählen (sl. Najlepša stvar na svetu ni to, da šteje svoj denar), objavljeno v nemškem Forbesu, 7. december 2022.

Wolfgang Grupp: Ein Patriarch sagt adieu (sl. Wolfgang Grupp: Patriarh se poslavlja), objavljeno v mediju Capital.de, 7. november 2023.

Stihl
Novice Nemški "pokol" z motorko: kakšne bodo posledice odhoda Stihla iz Nemčije
Novice Nemški milijarderji, ki jim žepe polnimo tudi Slovenci
Mainz
Novice Mesto, ki je zaradi pandemije covid-19 čez noč obogatelo
Ne spreglejte