Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 5. 2024,
20.21

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

Natisni članek

M-55S tank Vojna v Ukrajini Rusija Ukrajina

Petek, 3. 5. 2024, 20.21

2 tedna, 1 dan

V notranjosti tanka M-55S, ki ga je Slovenija poslala v Ukrajino #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

Na družbenih omrežjih se je v zadnjih dneh pojavilo več videoposnetkov tankov M-55S, ki jih je Slovenija kot vojaško pomoč konec leta 2022 poslala Ukrajini. Eden od njih med drugim prikazuje dogajanje v notranjosti tanka med vožnjo, drugi pa slovenski tank, ki se spopada z izredno gostim in globokim blatom. Ukrajinska vojska je sicer že pred časom pohvalila slovenske tanke. Ti naj bi bili zaradi močnega topa ter relativno lahkega trupa s tankim oklepom odlični za vdore v okupirana mesta in razstreljevanje sovražnikovih bunkerjev, nadzornih točk in drugih ciljev.

Ruski vojak
Novice Ruski vojak prosi za pomoč: "Ukrajinski droni nas zažigajo in trgajo."

Notranjost enega od slovenskih tankov M-55S v Ukrajini, videoposnetek je na družbenem omrežju X v četrtek objavil uporabnik @AndreiBtvt (pravo ime Andrei Tarasenko), ki že leta upravlja spletni portal z informacijami o tankih Btvt.info:

@AndreiBtvt je že 25. aprila objavil tudi videoposnetek 38-tonskega tanka M-55S, ki na bojišču v Ukrajini rije po izredno globokem blatu:

Ukrajinska vojska pohvalila slovenski tank

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sicer že sredi marca letos objavilo videoposnetek več napadalnih akcij enega od tankov M-55S, ki jih je Ukrajini kot pomoč v boju proti ruskemu okupatorju oktobra 2022 poslala Slovenija. 

"Slovenski M-55S 127. brigade teritorialne obrambe je uničil ruske položaje na fronti," so ob videoposnetku na družbenem omrežju X zapisali na ukrajinskem obrambnem ministrstvu:

Kje na fronti je bil uporabljen eden od 28 slovenskih tankov M-55S, ukrajinsko obrambno ministrstvo ni razkrilo, so pa to z geolociranjem ugotovili nekateri uporabniki družbenih omrežij, ki se ukvarjajo z OSINT (obveščevalno dejavnostjo zbiranja in analiziranja javno dostopnih podatkov).

Ukrajina fronta
Novice Tako je videti frontna črta v Ukrajini. Vsepovsod ležijo trupla padlih vojakov. #video

Posnetek naj bi domnevno nastal na južnem delu fronte v bližini vasi Stepove in Prijutine (klik za ogled interaktivnega zemljevida):

Stanje na fronti v Ukrajini na dan 16. marec 2024.  | Foto: DeepStateMAP / Posnetek zaslona Stanje na fronti v Ukrajini na dan 16. marec 2024. Foto: DeepStateMAP / Posnetek zaslona

Kot smo že poročali, je Slovenija Ukrajini konec leta 2022 donirala 28 nekdanjih sovjetskih tankov M-55S, ki so jih nadgradila slovenska in izraelska podjetja.

Pri mediju Forbes so lani nato izrazili navdušenje nad slovenskimi tanki, ki naj bi bili zaradi močnega topa ter relativno lahkega trupa s tankim oklepom odlični za vdore v okupirana mesta in razstreljevanje sovražnikovih bunkerjev, nadzornih točk in drugih ciljev. Tanke z močnim britanskim topom L7, moderniziranimi optičnimi napravami in 200-milimetrskim jeklenim oklepom, ki so jih Ukrajinci dodatno dopolnili še z reaktivnim oklepom, so označili za mobilne topove in ne klasične tanke. 

Še en videoposnetek slovenskih tankov v Ukrajini:

 

Ne spreglejte