Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2024,
13.47

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Carles Puigdemont vlada Katalonija

Ponedeljek, 13. 5. 2024, 13.47

2 tedna, 5 dni

Vodja katalonskih separatistov: Prizadeval si bom oblikovati manjšinsko vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
carles puigdemont, katalonija | "Lahko sestavimo koherentno večino, ne absolutno, ampak koherentno večino, širšo od tiste, ki jo lahko sestavi kandidat socialistične stranke," je poudaril.  | Foto Reuters

"Lahko sestavimo koherentno večino, ne absolutno, ampak koherentno večino, širšo od tiste, ki jo lahko sestavi kandidat socialistične stranke," je poudaril.

Foto: Reuters

Vodja katalonskih separatistov Carles Puigdemont je danes dejal, da si bo kljub neuspehu na nedeljskih regionalnih volitvah v Kataloniji prizadeval oblikovati manjšinsko vlado iz separatističnih strank, ki bo podpirala neodvisnost te španske regije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Separatisti so na nedeljskih volitvah izgubili večino v regionalnem parlamentu. Največ poslanskih sedežev je sicer osvojila Katalonska socialistična stranka (PSC), katalonska veja vladajočih socialistov španskega premierja Pedra Sancheza, a vodja desnosredinske stranke Skupaj za Katalonijo (Junts) Puigdemont meni, da bi on najlažje oblikoval regionalno vlado.

Oblikoval bi "suverenistično vlado" 

Kot je dejal na novinarski konferenci v kraju Argeles-sur-Mer na jugu Francije blizu meje s Španijo, vodja PSC Salvador Illa nima absolutne večine v parlamentu. Povedal je, da je začel pogovore z zmerno Katalonsko republikansko levico (ERC), ki se prav tako zavzema za neodvisnost Katalonije, da bi oblikoval "suverenistično vlado".

Katalonski separatisti so na nedeljskih volitvah utrpeli hud poraz, saj so izgubili večino v parlamentu.

Zmagovalka volitev PSC je dobila 42 sedežev v 135-članskem regionalnem parlamentu, devet več kot na prejšnjih volitvah februarja 2021. Puigdemontova stranka Junts bo imela poslej 35 poslancev, tri več kot doslej, ERC sedanjega regionalnega predsednika Pera Aragonesa pa je izgubila 13 sedežev in jih bo poslej imela 20. Skrajno leva separatistična stranka Ljudska enotnost (CUP), ki je doslej imela devet poslancev v regionalnem parlamentu, si je zagotovila štiri poslanske sedeže.

Separatistične stranke imajo tako 59 poslanskih sedežev, za absolutno večino pa bi jih potrebovale 68.

V primeru neuspeha se bo Puigdemont umaknil iz lokalne politike 

Puigdemont, ki deluje na jugu Francije, saj mu po neuspelem poskusu odcepitve od Španije leta 2017 v domovini še vedno grozi aretacija, je obljubil, da se bo v primeru neuspeha na volitvah umaknil iz lokalne politike, a je danes nakazal, da ima več možnosti za sestavo vlade kot vodja katalonskih socialistov Illa.

"Lahko sestavimo koherentno večino, ne absolutno, ampak koherentno večino, širšo od tiste, ki jo lahko sestavi kandidat socialistične stranke," je poudaril. Pojasnil je še, da je že navezal stik z ERC.

Po navedbah analitikov bi se z ERC za oblikovanje vlade lahko povezala tudi PSC, ki bi v vladajočo koalicijo lahko povabila še levo stranko Sumar s šestimi poslanci.

Katalonski socialisti so zmagali že na prejšnjih regionalnih volitvah leta 2021, a niso uspeli sestaviti vladajoče koalicije. To so s 74 mandati naposled sestavili separatisti.

Arheloški muzej Katalonije, Barcelona
Novice Netipičen ogled: muzej odprl vrata nudistom #video #foto
Pedro Sanchez
Novice Sanchez podprl pomilostitev katalonskih separatistov
protesti v Madridu
Novice Na ulicah Madrida protestiralo več kot 30 tisoč ljudi #video
Ne spreglejte