Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2024,
17.09

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

Natisni članek

Domen Novak Luka Mezgec Jan Tratnik Tadej Pogačar Tadej Pogačar Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Nedelja, 5. 5. 2024, 17.09

1 teden, 6 dni

Dirka po Italiji, 2. etapa (San Francesco Al Campo–Santuario di Oropa, 161 km)

Tadej Pogačar po težavah s kolesom do zmage in rožnate majice!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00
Tadej Pogačar, Giro 2024 | Tadej Pogačar je danes oblekel rožnato majico. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je danes oblekel rožnato majico.

Foto: Reuters

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je zmagovalec druge etape 107. Dirke po Italiji, s to pa je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku dirke. Jutri bo nosil rožnato majico. Pogačar je v cilj 161 kilometrov dolge etape od San Francesca Al Campa do Orope pripeljal 27 sekund pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (BORA – hansgrohe) in Valižanom Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

"To so bile moje sanje po zmagi na Touru, manjkala mi je namreč le še etapna zmaga z Gira. Zato sem super vesel, s tem se ne more pohvaliti prav veliko kolesarjev. Po težavah sem ostal povsem miren. V mestu sem zadel luknjo v cesti in predrl gumo, zelo hitro je spustila, zlomil sem tudi kolo. Bilo je le nekaj zmede glede tega, kdaj bom dobil kolo, sam sem ga hotel pred ovinkom, športni direktor mi je govoril, da ga dobim po njem. Celo padel sem, ampak ni bilo hujšega. Kakorkoli, vse se je izšlo dobro, ekipa me je pripeljala na čelo in narekovala dober ritem. Želel sem si etapne zmage, pa da malce preverim, kako močne noge imam, rožnata majica so bile sanje, a zdaj jo imamo," je v cilju prirediteljem povedal nov vodilni na dirki Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar ima zdaj etapne zmage z vseh treh tritedenskih dirk, prvič v karieri pa je oblekel tudi legendarno rožnato majico. V začetku zaključnega klanca je imel težave s kolesom, zaradi predrte sprednje pnevmatike je celo padel in zaostal 30 sekund za glavnino. "Ja, takrat nam je vsem zastal dih," je Eurosportu razlagal športni direktor ekipe UAE Emirates Mauro Gianetti. Ostali so mirni, Pogačarju hitro dali nadomestno kolo in Slovenec je ob pomoči moštvenih kolegov hitro lahko spet ujel glavnino. "To je bilo izjemno ekipno delo," je bil zadovoljen Gianetti.  

Tadej Pogačar je postal tretji Slovenec po Primožu Rogliču in Mateju Mohoriču z etapnimi zmagami na vseh tritedenskih pentljah. | Foto: Reuters Tadej Pogačar je postal tretji Slovenec po Primožu Rogliču in Mateju Mohoriču z etapnimi zmagami na vseh tritedenskih pentljah. Foto: Reuters

Zanimivo, tudi pokojni legendarni italijanski kolesar Marco Pantani je imel leta 1999, ko je osvojil Oropo, težave s kolesom tik pred začetkom vzpona.

Preostali Slovenci Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Domen Novak (UAE Team Emirates) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla) niso posegli po visokih mestih. Tratnik je bil 31. (+2:06), Novak 65. (+9:30), medtem ko je Mezgec končal v ozadju kot pomočnik v sprintih.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Italiji, potek 2. etape:

Cilj: Tadej Pogačar je osvojil drugo etapo Gira, tekmece je strl na vzponu na Oropo in prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku dirke!

1,8 km do cilja: O'Connor je v težavah, Pogačarju zdaj sledi večja skupina, v kateri sta tudi Thomas in Uijtdebroeks, pa Lucenko, Martinez, Lopez, Rubio ... A Slovenec ohranja dobre pol minute prednosti.

2,5 km do cilja: Thomasu in O'Connorju se je pridružil še Cian Uijtdebroeks, trojica pa ima že pol minute zaostanka za Pogačarjem.

3 km do cilja: Pogačar ima 16 sekund prednosti pred Thomasom in O'Connorjem in 34 pred skupino z rožnato majico. Tudi Romain Bardet je danes spet močno zaostal.

4 km do cilja: Tadej Pogačar se je odpeljal konkurentom, poskušata mu slediti Ben O'Connor in Geraint Thomas, vozita nekaj deset metrov za Slovencem. Nosilec rožnate majice Jhonatan Narvaez je popustil.

4,5 km do cilja: Majka je opravil svoje, Pogačar je pospešil!

5,5 km do cilja: Mikkel Bjerg in Domen Novak sta popustila, Pogačarja zdaj vodi Rafal Majka. Kdaj bo eksplodiral slovenski šampion? To se sprašujejo tudi v Ineosu. 

6 km do cilja: Zdaj so Pogačarjevi pošteno navili tempo, Grossschartner je svoje delo opravil, nasledil ga je Mikkel Bjerg, ob Pogačarju sta še Domen Novak in Rafal Majka. Glavnina se je močno razredčila, Piccola so že prehiteli.

8 km do cilja: UAE Emirates so zdaj povsem na čelu glavnine, tudi Pogačar je tam. Prednost Adree Piccola pa je padla na 25 sekund.

11 km do cilja: Andrea Piccolo (EF Education – Easy Post) je osvojil leteči cilj v Bielli, kjer so se delile le bonifikacijske sekunde, zdaj so kolesarji že začeli zaključni vzpon na Oropo (I. kategorija, 10 km, 6,8 %). Pogačar je spet na svojem mestu v ospredju glavnine, ta pa je le še 50 sekund za vodilnim Piccolom.

Izidi letečega cilja, Biella:
1. Piccolo 3 bonifikacijske sekunde
2. Thomas 2
3. Ganna 1

12 km do cilja: Tadej Pogačar je imel predrto sprednjo pnevmatiko in je izgubil nekaj časa. Hitro je dobil nadomestno kolo in zdaj lovi glavnino. Nadoknaditi mora kakšnih 30 sekund. Na ovinku je zdrsnil in padel.

15 km do cilja: Pred glavnino zdaj ostaja le še Andrea Piccolo, Scaroni in Marcellusi sta se predala. Vodilni ima zdaj minuto in 42 sekund prednosti, vsak čas pa se bo začel zaključni vzpon na Oropo (I. kategorija, 10 km, 6,8 %). Na čelu glavnine ostaja Ineos, Pogačarjevi so takoj za njim.

22 km do cilja: Andrea Piccolo je na Nelvi osvojil devet točk, na vzponu je popustil Davide Bais, ki ga je ujela glavnina, Scaroni pa je pred vrhom pobegnil še Marcellusiju. Piccolo ima še minuto in deset sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem in le še minuto in 46 sekund pred glavnino. Njegove možnosti za etapno zmago so vse manjše.

Izidi gorskega cilja, Nelva (III, kategorija):
1. Piccolo 9 točk
2. Scaroni 4
3. Marcellusi 2
4. Ganna 1

Veteran Domenico Pozzovivo se je tudi danes znašel v težavah.

29 km do cilja: Andrea Piccolo je začel vzpon na Nelvo (III. kategorija, 5 km, 5,5 %), vztraja minuto in 35 sekund pred zasledovalci ter dve minuti in 16 sekund pred glavnino. Razpoloženi Italijan danes očitno napada rožnato majico. 

32 km do cilja: Na spustu se je na čelo glavnine postavila ekipa Ineos Grenadiers in hitro ujela osamelega Woodsa. Piccolo vztraja v vodstvu, minuto in 22 sekund pred tremi zasledovalci ter dve minuti in 24 sekund pred glavnino. 

Pogačarjevi so pobudo prepustili Ineosu.

38 km do cilja: Andrea Piccolo (EF Education – Easy Post) je osvojil gorski cilj Oasi Zegna. Ima že več kot minuto prednosti pred tremi zasledovalci, pa dve minuti in 36 sekund pred Harrisonom Woodom (Cofidis), ki je skočil iz glavnine, ta pa zdaj vozi dve minuti in 59 sekund za čelom dirke. 

Izidi gorskega cilja, Oasi Zegna (III. kategorija):
1. Piccolo 9 točk
2. Marcellusi 4
3. Scaroni
4. Bais 1

43 km do cilja: V glavnini se je zgodil novi manjši padec in spet se je na tleh znašel kolesar moštva Visma | Lease a Bike, tokrat Madžar Attila Valter. Ni bilo hujšega, tudi ta nadaljuje dirko. Filippu Fiorelliju so medtem pošle moči, pred glavnino tako vztraja le še četverica, Piccolo 43 sekund pred Baisom, Scaronijem in Marcellusijem ter dve minuti in 35 sekund pred glavnino. Na čelu te je zdaj ves čas UAE Emirates. 

44 km do cilja: Kolesarji se vzpenjajo na prvi kategorizirani klanec dneva, Oasi Zegna (III. kategorija, 5,9 km, 5,2 %). Vodilni Piccolo ima 40 sekund prednosti pred zasledovalci ter dve minuti in 18 sekund pred glavnino. 

48 km do cilja: Andrea Piccolo (EF Education – Easy Post) je zbežal v vodstvo in vozi 30 sekund pred preostalimi štirimi kolegi ubežniki ter minuto in 55 sekund pred glavnino.

55 km do cilja: Flippo Fiorelli (VF Group Bardiani CSF – Faizane) je dobil sprint na Crocemossu, prednost ubežnikov je padla na minuto in pol.

Izidi letečega cilja, Crocemosso:
1. Fiorelli 12 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Piccolo 8/2
3. Bais 6/1
4. Scaroni 5
5. Marcellusi 4
6. Ewan 3
7. Van Poppel 2
8. Groves 1

V seštevku za ciklamno majico najboljšega po točkah ima zdaj Fiorelli 42 točk, Jhonatan Narvaez ostaja pri dvajsetih.

57 km do cilja: Kolesarji se vzpenjajo na Crocemosso (3,2 km, 5,7 %), peterica ubežnikov ima dve minuti in 16 sekund prednosti pred glavnino. 

58 km do cilja: Na čelo glavnine so se zdaj postavili kolesarji Pogačarjevega UAE Emirates, tempo narekuje Norvežan Vegard Stake Laengen. Vodilna peterica ima še dve minuti in 18 sekund prednosti. Na vrhu naslednjega vzpona bodo na voljo bonifikacijske sekunde v sklopu t. i. inter gira. 

63 km do cilja: V glavnini se je zgodil padec, na tleh se je znašel še en kolesar moštva Visma | Lease a Bike Olav Kooij, pa tudi dva kolesarja Jayco AlUle, Filippo Zana in Eddie Dunbar, kot tudi Nicola Conci (Alpecin - Deceuninck). Vsi nadaljujejo dirko, Kooij je zapeljal ob avtomobil z zdravnikom. 

67 km do cilja Flippo Fiorelli (VF Group Bardiani CSF – Faizane) je neizzvan dobil leteči cilj v Valdengu, v glavnini se je začelo dogajati, nekaj sprinterjev se je pognalo v lov za preostale točke, prednost ubežne peterice, ki je že začela vzpon na San Niccolao, je padla na dve minuti in 20 sekund. 

Izidi letečega cilja, Valdengo:
1. Fiorelli 12 točk
2. Bais 8
3. Marcellusi 6
4. Scaroni 5
5. Piccolo 4
6. Groves 3
7. Kooij 2
8. Ewan 1

V boju seštevku za ciklamno majico najboljšega po točkah ima zdaj Fiorelli 30 točk, pet več od Jhonatana Narvaeza, ki je v tem seštevku vodil po prvi etapi, a majico prepustil Italijanu, saj sam nosi rožnato. Danes sta na sporedu še dva leteča sprinta v Crocemossu in Bielli, tik pred začetkom zaključnega vzpona. Fiorelli bo najbrž poskušal pred glavnino zdržati do tam.

80 km do cilja: Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Andrea Piccolo (EF Education – Easy Post), Davide Bais (Polti Kometa), Flippo Fiorelli in Martin Marcellusi (oba VF Group Bardiani CSF – Faizane) imajo zdaj še tri minute in 30 sekund prednosti pred glavnino, še kakšnih 14 kilometrov kolesarje loči od prvega klanca etape, nekategoriziranega San Noccolaa (7,2 km, 3,1 %).

Pogačar je po včerajšnji etapi na Stravi poslal sporočilo tekmecem. "Led je prebit, zdaj začenjamo igro zares," je zapisal.

100 km do cilja - Prednost ubežnikov je narasla na 4:30, nato se je Ineosu na čelu glavnine pridružil kolesar Pogačarjevega moštva UAE Emirates Rui Oliveira. Zdaj razlika spet počasi kopni.

Thomas si ne dela utvar
Včeraj taktika UAE Emirates ni bila brezhibna, so danes ugotavljali komentatorji, tudi Pogačarjevega tekmeca Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers) so pred današnjo spraševali o tem. "Morda res niso bili tako močni, kot smo jih vajeni, vseeno pa so dirkali odlično. Imeli so nadzor, mi pa srečo, da se je do zmage uspelo prebiti Jhonatanu. Bil je prvi dan, morda nekateri še niso bili povsem v top formi, ampak si ne delam nobenih utvar," je odgovoril Valižan. Pa danes? Kakšni so načrti Ineosa? "Danes branimo rožnato majico, ni pa nujno, da jo bomo tudi ubranili."

115 km do cilja: Glavnina zdaj mirno vozi tri minute in 52 sekund za vodilno peterico. V prvi uri etape je bila povprečna hitrost kolesarjev 45,7 kilometra na uro.

Bo napadel ali ne?
"Včeraj smo že malo videli, kdo je močan in kdo ne, je bil pa klanec na koncu vseeno prekratek, da bi res pokazal, kdo so pravi konkurenti. Danes bo že bolj jasno, kdo je kje. Morda danes ne bom niti napadel, bomo videli. Giro je še dolg, res pa je, da so naslednji dnevi lažji, zato bi bilo smiselno izkoristiti priložnost, če se ponudi," je pred etapo povedal Tadej Pogačar.  

132 km do cilja: Razlika med ubežno peterico in glavnino se je ustalila okoli treh minut in pol.

143 km do cilja: Da, na čelo glavnine so se zdaj postavili kolesarji Ineosa, ki bodo nadzorovali razliko do ubežne peterice, ta zdaj znaša tri minute in 53 sekund.

145 km do cilja: Peterica ubežnikov ima že več kot  tri minute prednosti pred glavnino, kar pomeni, da v virtualni rožnati majici kolesari Piccolo, ki ima v skupnem seštevku minuto in sedem sekund zaostanka za Jhonathanom Narvaezom. To je tudi motivacija za Ineos, da UAE pomaga pri nadzorovanju dirke.

151 km do cilja: Bežijo Italijani, Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Andrea Piccolo (EF Education – Easy Post), Davide Bais (Polti Kometa), Flippo Fiorelli in Martin Marcellusi (oba VF Group Bardiani CSF – Faizane). Hitro so si privozili 45 sekund prednosti pred glavnino. 

153 km do cilja: Naposled je glavnini uspelo pobegniti peterici, na čelu glavnine so kolesarjem UAE Emirates cesto pomagali zapreti tudi člani Ineos Grenadiers.

155 km do cilja: Vodilna skupina je za kratek čas narasla, je bil pa prvi poskus pobega neuspešen, UAE Emirates so poskrbeli, da je glavnina spet strnjena. Nadaljujejo se poskusi. Tudi Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) kaže voljo, da bi se danes priključil ubežnikom.

158 km do cilja: Takoj po uradnem startu se je v vodstvo odpeljala šesterica kolesarjev, sprva je kazalo, da bo pobeg uspešen, ko pa je iz glavnine skočilo še nekaj tekmovalcev, se je odzvala Pogačarjeva ekipa UAE Emirates in začela lov. 

161 km do cilja: Dirka se je začela! Takoj so se začeli napadi. 

Start: Kolesarji so se na 161-kilometrsko pot podali ob 13. uri z velodroma Francone, po nekaj kilometrih zaprte vožnje bodo dobili znak za začetek dirke. 

Dobrodošli! Pred nami je druga etapa letošnjega Gira, danes tekmovalce čaka zaključni vzpon, kar pomeni, da se bodo morali izkazati favoriti za končno zmago. Rožnato majico pa brani moštvo Ineos Grenadiers, nosi jo zmagovalec včerajšnje etape, Ekvadorec Jhonathan Narvaez

Na startu se danes ni pojavil Nizozemec Robert Gesink (Visma | Lease a Bike), ki se je včeraj poškodoval pri padcu.   

Giro zahteval prvo žrtev

Včerajšnja prva etapa Gira je že zahtevala prvo žrtev. Pri padcu kakšnih 28 kilometrov pred ciljem se je poškodoval nizozemski veteran Robert Gesink. "Ima manjši zlom roke," so sporočili iz njegovega moštva Visma | Lease a Bike. Danes 37-letnik ne bo startal, dirka je zanj končana.

Pred etapo

Letošnji Giro se je že začel z dvema zahtevnima preizkušnjama, včeraj so morali kolesarji premagati več kot 1.800 višincev, danes jih bo še nekaj več, 2.310. Za te bodo poskrbeli trije kategorizirani klanci, dva tretje in zaključni prve kategorije. Na tem ne bo nobenih skrivalnic, favoriti bodo morali pokazati vse. "Po drugem dnevu bomo že videli, kam kdo spada," je pred dnevi ocenil Tadej Pogačar in danes bo s svojimi kolegi iz UAE Emirates s trdim tempom zagotovo preizkusil formo konkurentov.  

Giro24, trasa 2. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Pri Ineos Grenadiers, ki so se včeraj veselili zmage Ekvadorca Jhonathana Narvaeza, bodo danes branili rožnato majico, upajo pa, da so Pogačarjevi včeraj potrošili nekaj moči. Svoje načrte imajo zagotovo tudi v preostalih ekipah, je pa včeraj že bolj ali manj odpadel eden od nevarnejših Pogačarjevih tekmecev za skupno zmago, Francoz Romain Bardet (DSM – firmenich PostNL).

Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar: V sprintu nisem imel veliko možnosti

Kaj prinaša drugi dan 107. Gira?

Giro24, trasa 2. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona Danes v prvih 93 kilometrih etape ne bo kakšnih priložnosti za resnejše napade, po letečem cilju v Valdengu pa se bo začel rokenrol. Ogrevanje z dvema nekategoriziranima klancema San Noccolao (7,2 km, 3,1 %) in Crocemosso (3,2 km, 5,7 %), po osmih kilometrih spusta s tega pa že vzpon na Oasi Zegna, slabih šest kilometrov dolg klanec tretje kategorije s 5,2-odstotnim povprečnim naklonom. Sledi deset kilometrov spusta, ki ga prekinja le krajši in blag klanec, pa nato nov gorski izziv, Nelva (III. kategorija, 5 km pri 5,5-odstotnem povprečnem naklonu).

Takoj po letečem cilju v Bielli, kjer bodo na voljo tudi bonifikacijske sekunde, pa se začenja 12-kilometrski zaključni klanec na Oropo, krščansko romarsko središče, ki leži 1.190 metrov nad morjem. Klanec prve kategorije ima 6,8-odstotni povprečni naklon, na najstrmejšem delu pa naklonina dosega 14 odstotkov.

Leta 1999 je na Oropi slavil Marco Pantani. | Foto: Guliverimage Leta 1999 je na Oropi slavil Marco Pantani. Foto: Guliverimage

Tam zmagala Dumolin in Pantani

Tam je bil zaključek etape Gira že šestkrat, nazadnje leta 2017, ko je tam slavil Nizozemec Tom Dumoulin, ki je tedaj postal tudi skupni zmagovalec dirke. Leta 1999 je na Oropi etapno zmago slavil legendarni Italijan Marco Pantani, na dirki vodil, a so ga kasneje diskvalificirali zaradi dopinga. Tudi v preostalih štirih obiskih gore so slavili italijanski kolesarji, ob prvem obisku leta 1963 Vito Taccone, leta 1993 Massimo Ghirotto, leta 2007 Marzio Bruseghin in leta 2014 Enrico Battaglin. Dumolin je torej edini Neitalijan z zmago na Oropi. Bo Pogačar drugi?

Druga etapa Gira se bo začela ob 13.05, v cilju kolesarje pričakujejo med 17.00 in 17.30. Tudi za nedeljo vremenoslovci ne napovedujejo dežja, vreme pa jo bo kolesarjem zagodlo v začetku naslednjega tedna.

Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar je svoj prvi Giro odprl s tretjim mestom

Skupni vrstni red po 1. etapi:

1. Jhonatan Narvaez (Ekv/Ineos Grenadiers)           3:14:13
2. Maximilian Schachmann (Nem/Bora-hansgrohe)         + 0:03
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                0:06
4. Alex Baudin (Fra/Decathlon AG2R La Mondiale)         0:16
5. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious)              0:17
6. Nicola Conci (Ita/Alpecin-Deceuninck)                0:18
7. Quinten Hermans (Bel/Alpecin-Deceuninck)             0:20
8. Mauri Vansevenant (Bel/Soudal Quick-Step)        isti čas
9. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorious)
10. Attila Valter (Mad/Visma-Lease a Bike)
...
27. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)                0:37
57. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 4:06
144. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                      14:58

...

Preberite še:

Tadej Pogačar Giro kolaž
Sportal "Mislim, da Tadej ne bo vsak dan napadal in lovil etapne zmage"
Primož Roglič
Sportal Rožnata pentlja letos s 3400 kilometri in skoraj 45 tisoč "višinci"
Luka Mezgec Tadej Pogačar
Sportal Pogačar in Mezgec prvič skupaj na startu Gira, ne pa na Giru nasploh
Sportal 75 let od tragične letalske nesreče nogometašev Torina, ki se je spominjajo tudi na Giru
Ne spreglejte