Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2024,
20.55

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

Harry Kane Stuttgart Kevin Kampl Borussia Dortmund Bayer Leverkusen Bayern München Benjamin Šeško Benjamin Šeško Bundesliga nemško prvenstvo

Nedelja, 5. 5. 2024, 20.55

1 teden, 5 dni

Nemško prvenstvo, 32. krog

Pravljica Bayerja se nadaljuje, po prstih jih je dobil še Eintracht!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
Benjamin Šeško | Benjamin Šeško je zabil že 12. gol v tej sezoni bundeslige. | Foto Guliverimage

Benjamin Šeško je zabil že 12. gol v tej sezoni bundeslige.

Foto: Guliverimage

Mladi slovenski napadalec Benjamin Šeško je v izjemni strelski formi. Za RB Leipzig je zadel v polno tudi na peti tekmi nemškega prvenstva zapored! V petek je zatresel mrežo Hoffenheima, rdeči biki, ki so si že zagotovili nastop v ligi prvakov, pa so osvojili točko (1:1). Bayern München, ki ga v sredo čaka gostovanje v ligi prvakov v Madridu, je v soboto ostal praznih rok pri Stuttgartu (1:3), Borussia Dortmund pa je pred torkovim evropskim gostovanjem v Parizu navdušila navijače z visoko zmago nad Augsburgom (5:1). Zelo se je izkazal tudi prvak Bayer Leverkusen. V Frankfurtu je nadigral Eintracht kar s 5:1 in ohranil niz neporaženosti v tej sezoni.

Xaver Schlager
Sportal Smola Šeškovega soigralca, ki je ostal brez Eura 2024

Benjamin Šeško je rdeče bike na gostovanju v Hoffenheimu v vodstvo popeljal v 38. minuti, ko je z glavo zadel iz zahtevnega položaja. Na igrišču je izvrstni slovenski ostrostrelec ostal do 59. minute, v 72. so gostje iz Leipziga ostali z igralcem manj, ko je drugi rumeni karton prejel Xavi Simons, pet minut kasneje je priložnost dočakal tudi Kevin Kampl. Domači so izenačili v 90. minuti, ko je zadel Andrej Kramarić. Šeško je zdaj pri 12 golih v bundesligi.

Bayer podaljšal niz neporaženosti na 48 tekem

Bayer Leverkusen, letošnji nemški prvak, nadaljuje serijo tekem brez poraza, po prepričljivi zmagi v Frankfurtu s 5:1 je prišel že do številke 48, pa čeprav je tekmo odigral brez nekaterih nosilcev igre, v prvi vrsti mladega Floriana Wirtza.

Bayer Leverkusen v tej sezoni niza sanjske dosežke. | Foto: Reuters Bayer Leverkusen v tej sezoni niza sanjske dosežke. Foto: Reuters

Trener Xabi Alonso je sicer tekmo, na kateri so se za njegovo ekipo med strelce vpisali Granit Xhaka, Patrik Schick, Jeremie Frimpong, Exequiel Palacios in Victor Boniface, zadnja dva sta zadela z bele pike, zaradi kazni spremljal s tribun.

A njegovi ekipi to ni onemogočilo, da se je veselila prve zmage v Frankfurtu v šestih letih. Če ekipa iz Leverkusna ne bo izgubila na zadnjih dveh tekmah, bo postala prva brez poraza v zgodovini nemških prvenstev.

Harry Kane popravil rekord, a ...

Harry Kane je za 36 zadetkov v prvi sezoni v Nemčiji potreboval le 32 tekem. | Foto: Reuters Harry Kane je za 36 zadetkov v prvi sezoni v Nemčiji potreboval le 32 tekem. Foto: Reuters Nemška konkurenta v ligi prvakov, ki ju naslednji teden čakata povratni polfinalni tekmi, sta z različnim uspehom opravila generalki. Precej bolj so lahko zadovoljni v porurski ekipi, ki je kar s 5:1 ugnala Augsburg, pri čemer je štiri gole dosegla že do 34. minute. Dva gola je prispeval Youssoufa Moukoko, med strelce pa se je vpisal tudi ljubljenec navijačev Marco Reus, ki je nedavno napovedal, da ne bo več podaljšal pogodbe z rumeno-črnimi.

Derbi kroga je bil v Stuttgartu, kjer Bayern ni bil kos razpoloženim domačim igralcem. Leonidas Stergiou je dosegel prvi gol, za goste je izenačil Harry Kane z bele točke. A je bil to edini gol Bavarcev, v slabo tolažbo je le podatek, da je za 36. gol v sezoni angleški reprezentant potreboval le 32 krogov in s tem popravil 60 let star rekord Uweja Seelerja, ki je za toliko zadetkov potreboval 38 tekem. V končnici sta zmago domačim zagotovila Jeong Wooyeong in Silas Katompa Mvumpa.

V preostalih sobotnih tekmah je Wolfsburg premagal že odpisani Darmstadt s 3:0, Werder in Borussia Mönchengladbach sta igrala 2:2.

Leonidas Stergiou je popeljal Stuttgart v vodstvo proti Bayernu. | Foto: Reuters Leonidas Stergiou je popeljal Stuttgart v vodstvo proti Bayernu. Foto: Reuters

Preostali dve nedeljski tekmi sta bili pomembni v boju za obstanek. Pomembni točki je v dvoboju neposrednih tekmecev osvojil Bochum, ki je s 4:3 premagal Union Berlin. S tem se je že dokončno rešil neposrednega izpada, najslabše, kar se mu še lahko zgodi, je igranje v dodatnih kvalifikacijah s tretjeuvrščeno ekipo druge lige. Očitno bodo te morali igrati Berlinčani ali pa Mainz, ki je danes v gosteh proti Heidenheimu igral 1:1.

Bochum ima zdaj na 14. mestu 33 točk, Union Berlin za njim zaostaja tri točke, Mainz pa štiri. Nekaj teoretičnih možnosti za dodatne kvalifikacije ima Köln, ki za Mainzem zaostaja pet točk, že nekaj časa pa je odpisan Darmstadt.

Bundesliga si je sicer s sredino zmago Borussie Dortmund nad PSG (1:0) tudi uradno priborila dodatno peto mesto v ligi prvakov v prihodnji sezoni.

Ralf Rangnick
Sportal Rangnick zavrnil vodenje Bayerna
Westfallen Stadium Borussia Dortmund
Sportal Prek gola, v okvir vrat, samo gola ne. PSG v težavah.

Nemško prvenstvo, 32. krog:

Petek, 3. maj

Sobota, 4. maj

Nedelja, 5. maj

Lestvica:

Najboljši strelci:

36 – Kane (Bayern)
25 – Guirassy (Stuttgart)
24 – Openda (Leipzig)
18 – Undav (Stuttgart)
15 – Demirović (Augsburg)
13 – Beier (Hoffenheim)
12  Boniface (Bayer), Ducksch (Werder Bremen), Füllkrug (Dortmund), Kramarić (Hoffenheim), Malen (Borussia D.), Šeško (Leipzig)
11 – Kleindienst (Heidenheim), Marmoush (Eintracht), Wind (Wolfsburg), Wirtz (Bayer)
10 – Musiala (Bayern) 

 

Ne spreglejte