Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2021,
22.51

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

znanstvenik odkritje mumija Egipt

Sreda, 23. 6. 2021, 22.51

2 leti, 11 mesecev

Neverjetna tehnologija omogočila virtualno obdukcijo egipčanske mumije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Stari Egipt se je srečal s sodobno medicinsko tehnologijo, ko so na mumiji v milanski bolnišnici opravili računalniško tomografijo, da bi odkrili, kako je bila videti, kako je živela in kako je umrla.

Ostanke mumije, ki naj bi domnevno pripadala starodavnemu egipčanskemu duhovniku Ankhekhonsu, so iz bergamskega muzeja pripeljali v milansko bolnišnico in jo preučili z računalniško tomografijo. Gre za postopek, ki omogoča obdelavo rentgenskih posnetkov s pomočjo računalnika.

Projekt, imenovan Mumija, ki jo je treba rešiti, sta zasnovala Mummy Project Research in muzej v Bergamu. "Gre za nekakšno virtualno obdukcijo. Postopek omogoča preučevanje mumije, rekonstrukcijo življenja in smrti te osebe ter ugotavljanje spola," je za Reuters pojasnila Sabina Malgora, direktorica projekta Mummy Project Research.

Računalniška tomografija lahko dokončno potrdi predvidevanja znanstvenikov. | Foto: Reuters Računalniška tomografija lahko dokončno potrdi predvidevanja znanstvenikov. Foto: Reuters

Medicinsko osebje v bolnišnici je na mumiji izvedlo tudi kemične in fizikalne analize, da bi razumelo, s kakšnimi izdelki so mumificirali telo. Čeprav so prepričani, da gre za mumijo egipčanskega duhovnika, pa direktorica Malgora pojasnjuje, da bodo to lahko potrdili le z računalniško tomografijo.

V preteklosti je namreč pogosto prihajalo do napačnih predvidevanj. Računalniška tomografija mumije, za katero so znanstveniki v Varšavi prav tako mislili, da pripada moškemu duhovniku, je odkrila, da gre v resnici za balzamirano telo ženske pri dvajsetih letih v tretjem trimesečju nosečnosti.

Mumija naj bi pripadala starodavnemu egipčanskemu duhovniku Ankhekhonsu. | Foto: Reuters Mumija naj bi pripadala starodavnemu egipčanskemu duhovniku Ankhekhonsu. Foto: Reuters

Malgora je razkrila, da jim bo bolnišnična analiza omogočila tudi preučevanje starodavnih bolezni in ran, ki bi lahko bile v pomoč pri sodobnih medicinskih raziskavah.

Preberite tudi:

Trendi Arheologi odkrili nove ostanke neandertalcev #video
najdba
Novice V največji rimski najdbi zadnjega stoletja našli orožje, nakit, orodje in novce
diamant Botsvana
Novice Odkrili enega največjih diamantov, na svetu zgolj trije
Ne spreglejte