Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
9.17

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

advertorial zajtrk Ljubljanske mlekarne zdrav obrok zdrav zajtrk smuti smoothie

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 9.17

3 mesece, 2 tedna

Pripravljeni, pozor – zajtrk!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najbrž ste to slišali že od svojih staršev: zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Če imate zdaj doma že svoje malčke, veste, o čem so govorili. Kakšen je kakovosten zajtrk za vso družino?

Naporen dan? Z zajtrkom mu boste kos!

Zajtrk je najboljša odločitev, če se želite že zjutraj počutiti polne energije in biti pripravljeni na vsakodnevne izzive. Več raziskav je že pokazalo, da tisti, ki zajtrkujejo, tudi pozneje čez dan izbirajo bolj kakovostne obroke in so bolj aktivni, saj se ne počutijo utrujeni. Zato naj bo zajtrk redno na meniju, še posebej, če imate doma malčka ali šolarja.

Naj to postane vsakodnevna zdrava navada celotne družine, preden vsak po svoje začnete svoj dan – v vrtcu, šoli ali službi.

Bodite dober vzor otrokom: jejte zajtrk!

Pomembno je, da zajtrkuje celotna družina, saj s tem tudi pokažete otroku, da to, kar govorite, resnično verjamete. Zakaj bi namreč otrok jedel zajtrk, če ga vi vsakodnevno brez slabe vesti preskočite. Bodite dober vzor in obenem poskrbite tudi za svoje dobro počutje.

Če otrok preskoči zajtrk, se bo namreč počutil utrujenega, bo nemiren in se v vrtcu ali šoli ne bo mogel zbrati. Vsako telo namreč zjutraj potrebuje nove zaloge energije, saj je bilo ponoči vsaj osem ur brez "goriva".

Najmanj 5 razlogov za zajtrk – vsak dan!

#1 Če jemo zajtrk, smo bolj umirjeni

To velja za vse, še posebej pa je opazno pri otrocih. Če ti preskočijo zajtrk, so namreč bolj utrujeni čez dan, posledično pa razdražljivi. To vodi tudi v neprimerno vedenje v šoli. Seveda to drži tudi pri odraslih – kar pomislite, kako se z večjo vnemo lotite dela, če ste naspani in siti.

#2 Z zajtrkom dosegamo boljše rezultate – v šoli in službi

Obstaja celo študija iz leta 1998 (Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine), ki je pokazala zanesljive rezultate, da z zajtrkom dosegamo boljše poslovne in šolske rezultate. Namreč če izberemo kakovosten zajtrk, s tem nahranimo tudi možgane, ki pri zbranem razmišljanju porabijo veliko kalorij.

#3 Če zajtrkujemo, redkeje zbolimo

Ker vsako jutro z zajtrkom telo napolnimo z energijo, ima to močnejši obrambni mehanizem pred virusi. Na splošno smo tako bolj zdravi in smo redkeje prisiljeni vzeti bolniški dopust ali za svojega otroka sporočiti bolniško odsotnost v šoli.

#4 Z rednim zajtrkovanjem v telo vnesemo več hranljivih snovi

Jutro je čas, ko si obrok lahko privoščimo doma in imamo največ vpliva na to, kaj bomo jedli. Zato je pomembno, da izberemo kakovostnega, polnega vitaminov in mineralov in že navsezgodaj poskrbimo, da bomo vsak dan vnesli dovolj kakovostnih snovi v naše telo.

#5 Z zajtrkom uravnavamo telesno težo

Z rednim zajtrkovanjem tudi lažje uravnavamo telesno težo skozi vse življenje. Seveda pri otrocih ne govorimo o hujšanju, a če bodo vzdrževali zdravo telesno težo, bodo imeli več zagona za športne aktivnosti v prostem času, prav tako pa se bodo počutili bolj samozavestne in bodo imeli več energije.

Zajtrk naj bo hranljiv in kakovosten

Če ste redni "zajtrkovalec", pa najbrž veste, da ni pomembno le to, da zjutraj nekaj pojeste, temveč tudi to, kaj pojeste. Pri pripravi zajtrka za celotno družino poskrbite, da bo prvi obrok dneva kakovosten. Pomembno je, da vsebuje hranljive snovi, kot so vitamini, minerali, vlaknine, čim manj sladkorja, ter da vsebuje tudi vse glavne hranilne sestavine, torej pravilen delež ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Se vam sliši kot nekaj, kar vzame veliko čas za razmišljanje in pripravo? Nič več.

Ne spreglejte