Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
3. 12. 2007,
13.10

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2007, 13.10

8 let, 1 mesec

BMW M5 touring

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če zanemarimo zvočno kuliso, ki je domala božji dar in da vsakemu takoj vedeti, da se pod pokrovom motorja nekaj dogaja, bi ta avtomobil v množici drugih res težko zgrešili.

BMW-jev oddelek M je že več desetletij odgovoren za izdelke, ki dvigujejo krvni tlak tako voznikom in sopotnikom, kot tudi tistim, ki se po naključju znajdejo v bližini katere od "zverin". Slabi dve leti sta minili, odkar je prve kupce blagosolovila limuzinska verzija, zdaj pa so na račun prišli tudi tisti, ki radi v prtljažnik pospravijo gorsko kolo, psa in še pol svojega imetja. Mi smo sanje hitrih očkov zapeljali po obronkih Dolenjske.

Sramežljiv ravno ni

Če zanemarimo zvočno kuliso, ki je domala božji dar in da vsakemu takoj vedeti, da se pod pokrovom motorja nekaj dogaja, bi ta avtomobil v množici drugih res težko zgrešili. Devetnajstpalčna platišča, štiri velike izpušne cevi, znižana karoserija, značke M in zdaj že skoraj zaščitna modra barva dajo avtomobilu hudo športen karakter. Ta znotraj nekoliko popusti. Svetla notranjost in steklena streha poskrbita za zračnost in pozitiven pridih. Športne utesnjenosti ni čutiti vse dokler ne zaženemo motorja. Takrat oživijo bočne opore prednjih sedežev. Le-te očvrstijo in med hitreje odpeljanimi zavoji človeka dobesedno držijo, skoraj porivajo nazaj v sedež. Tistim zadaj ne preostane drugega, kot, da se pogreznejo v nadvse udobne naslanjače in uživajo. Voznikov delovni prostor na prvi vožnji ni požel kritike, le slavo. Volanski obroč je ravno prav mehak, ravno prav debel, ravno prav športen. Na njem pa je tudi tipka "M", ki v pomoč "lenobnim" 400 konjskim močem pošlje na pomoč še dodatnih 107. Takrat se M5 touring spremeni v modro raketo.

Cestni plenilec

Nizko pri tleh je hitri karavan (tehnično enak limuzini) sposoben terorizirati domala vse udeležence na cesti ali pa družino hitro (res hitro) peljati na počitnice. Razlog tiči v tehnični dovršenosti vseh komponent, ki imajo karkoli opraviti s hitro odpeljanimi zavoji. Najprej "kronski" dragulj, pogonski agregat. Večkrat nagrajen desetvaljnik, "atmosferec", ki razvije kar 507 konjskih moči, je mene in sodelavca Aleša po vijugasti cesti od enega do drugega zavoja prepeljal s hitrostjo, ki je bila gotovo blizu svetlobni. Neusmiljeno pospeševanje od spodnjega območja vrtljajev pa vse do številke 8.500 spremlja dovršeno nastavljeno podvozje, katerega lastnosti si voznik lahko prikroji po svojih željah. Nastavljiva je hitrost prestavljanja 7-stopenjskega sekvenčnega menjalnika, trdota blažilnikov in stopnja sistema DSC (dinamični nadzor stabilnosti vozila). Vse skupaj nekoliko zamudno, pa vendar pisano na kožo tistim, ki bodo iz svojega "družinskega" avtomobila hoteli iztisniti največ. Menimo tudi, da je sekvenčni menjalnik kljub nastavitvam hitrosti vseeno prepočasen glede na športen značaj vozila.

Tudi pozer

Karavana človek ne more kar tako poriniti med avtomobile, ki bi se lahko "preživljali" izključno s poziranjem. Tu delamo izjemo, saj toliko obrnjenih glav že nekaj časa nismo videli. Izgled in seveda renome M oddelka naredita svoje, kar pomeni, da se bodo morali voznik in sopotniki veliko smejati. Zakaj? "Mulci" ves čas iz žepov jemljejo mobilne telefone, da ovekovečijo trenutek ...

Ne spreglejte