Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2024,
16.46

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

Natisni članek

Trajnost Zeleni prehod Zeleni prehod subvencije Romunija panel sončna elektrarna

Ponedeljek, 13. 5. 2024, 16.46

2 tedna

Po uvedbi preiskave Evropske komisije umik kitajskih proizvajalcev solarnih panelov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21
sončna elektrarna sončni paneli | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dva kitajska proizvajalca solarnih panelov, ki sta oddala ponudbo za izgradnjo fotovoltaične elektrarne v Romuniji, sta po uvedbi preiskave Evropske komisije zaradi sumov prejemanja subvencij to umaknila. Komisija bo zaradi poteze preiskavo zoper podjetji ustavila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je preiskavo uvedla v zvezi s projektom javnega naročila za načrtovanje, izgradnjo in obratovanje fotovoltaične elektrarne v Romuniji z močjo 110 megavatov, ki je delno financiran s sredstvi EU. Ocenjena vrednost pogodbe je bila okoli 375 milijonov evrov.

Ponudbo sta oddala dva konzorcija. Prvega sestavljata skupina Enevo s sedežem v Romuniji in Longi Solar Technologie, nemška podružnica kitajskega podjetja Longi Green Energy Technology, ki je največji proizvajalec solarnih panelov na svetu. Drugi konzorcij sta sestavljali dve hčerinski družbi, ki sta v celoti v lasti in pod nadzorom kitajskega državnega podjetja Shanghai Electric Group.

Po predhodnem pregledu vseh prejetih vlog je komisija ocenila, da je potrebna poglobljena preiskava omenjenih dveh ponudnikov, saj obstaja upravičen sum, da sta kitajski podjetji prejeli tuje subvencije, za katere v Bruslju ocenjujejo, da nelojalno nižajo cene izdelkov evropskih podjetij.

"Komisija bo zaradi umika podjetij končala svojo poglobljeno preiskavo," so danes sporočili iz Bruslja.

Nova pravila od julija lani

Po navedbah AFP je bila preiskava sprožena v skladu z novimi pravili, ki so začela veljati julija lani, z njimi pa želijo preprečiti, da bi prejemanje tujih subvencij spodkopalo pošteno konkurenco v EU.

"Ogromno vlagamo v postavitev sončnih panelov, da bi znižali emisije ogljika in račune za energijo, vendar ne na račun naše energetske varnosti, konkurenčnosti in ohranjanja delovnih mest v EU," je povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Dodal je, da nova pravila zagotavljajo, da tuja podjetja, ki sodelujejo na trgu EU, to počnejo ob upoštevanju pravil o pošteni konkurenci in preglednosti.

Evropa se pri prehodu na zelene vire energije močno zanaša na proizvajalce sončnih celic zunaj EU. Po podatkih Evropske komisije več kot 97 odstotkov solarnih panelov v EU prihaja iz Kitajske.

Ker želi EU zaščititi domačo industrijo pred naraščajočimi grožnjami iz Kitajske in ZDA, je zaradi državnih subvencij v zadnjem obdobju sprožila več preiskav kitajskih podjetij, med drugim tudi v zvezi s subvencijami za električne avtomobile, vlake in vetrne turbine.

Ne spreglejte