Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2008,
13.48

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2008, 13.48

8 let, 1 mesec

Pahor bo sodeloval z Gasparijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik SD Borut Pahor je napovedal, da bo v primeru zmage na jesenskih parlamentarnih volitvah za podpredsednika vlade "zaprosil" Mitjo Gasparija.

Gaspari, sicer tudi predsedniški kandidat na zadnjih predsedniških volitvah, ki ga je podprla LDS, bi kot podpredsednik skrbel za usklajevanje "financ, gospodarske in socialne politike", je povedal Pahor. Odločitev o sodelovanju - Gaspari bo namreč sodeloval tudi pri pripravi alternativnega vladnega programa stranke - po Pahorjevih besedah ni dozorela čez noč. "Potrebujemo sodelavca s političnimi izkušnjami" Oba ocenjujeta, da je za prihodnost Slovenije zelo pomembno, da se oblikuje neko dinamično ravnovesje med konkurenčnostjo in solidarnostjo. "Potrebujem sodelavca, ki ima dovolj političnih izkušenj, veliko znanja in potrebno avtoriteto, da prevzame nadzor nad določitvijo tega ravnovesja," je poudaril prvak SD.

Gaspari: Slovenijo lahko vodimo bolje

Za zelo pomembno je Gaspari ocenil prizadevanje za združevanje programsko sorodnih političnih sil, saj gre pri pripravi alternativnega programa za politični projekt, ki je širši od običajnih strankarskih projektov. "Verjameva, da je Slovenijo mogoče voditi bolje. Pogoj za to pa je koalicija programsko sorodnih strank s kompetentno ekipo, pri čemer moramo strokovnost postaviti pred lojalnost," je dodal Pahor.

Na novinarsko vprašanje, ali to pomeni že napoved povezovanja z LDS, ki je podprla Gasparijevo kandidaturo na zadnjih predsedniških volitvah, je odgovoril nikalno. Kot je pojasnil, namreč nima mandata, da bi se z LDS pogovarjal o morebitnem sodelovanju. "Za to je tudi daleč prezgodaj," je še dodal.

Se je Pahor odločil prehitro? Stranke in poslanske skupine na odločitev predsednika SD večinoma soglašajo, da je odločitev preuranjena in za Pahorja potencialno škodljiva. Gaspariju sicer priznavajo strokovnost na finančnem področju.

Jože Tanko: Gasparijev prestop se mi zdi nerazumljiv

Po mnenju vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka Pahorjeva napoved očitno pomeni, da razmere na opozicijski strani političnega prostora še niso konsolidirane. Na slednje po njegovem mnenju kaže tudi to, da se prebegi in prestopi še kar vrstijo. Gasparijev prestop se mu zdi nerazumljiv, posebej zato, ker se dogaja v tako kratkem času po predsedniških volitvah, na katerih je Gaspari nastopal še kot kandidat s podporo LDS. "Očitno pa se v ozadju dogaja, da mati partija združuje sinove pod rdečim praporom za naslednje volitve," je menil Tanko.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat nad Pahorjevo odločitvijo ni presenečen: "S to potezo predsednik Socialnih demokratov zgolj potrjuje dejstvo, ki smo ga lahko že večkrat opazili v njegovih javnih nastopih, in sicer, da ima izredno šibko ekonomsko znanje in da mu operativne funkcije, ki so nujno potrebne v izvršilni veji oblasti, niso najbolj pisane na kožo." Prav zato Horvat meni, da bi bil Gaspari "nedvomno boljši predsednik vlade kot Borut Pahor".

Koristen kot finančnik

Za vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Žnidaršiča "mora najprej fant postati mandatar". Govorjenje o povolilnih potezah se mu zdi namreč prezgodnje, saj je treba prej na volitvah zmagati. Sicer Žnidaršič Gasparija ocenjuje kot sposobnega guvernerja Banke Slovenije. Kot finančnik s težo "bi bil v kakršni koli vladi lahko zelo koristen," pri brzdanju inflacije pa bi po njegovem "zagotovo storil več kot sedanji minister".

Jelinčič napoveduje slab konec Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je Pahorjeva odločitev mnogo prehitra. Napoveduje mu podoben konec, kot ga je zaradi prehitre kampanje na predsedniških volitvah doživel Lojze Peterle.

Tudi vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik vidi Pahorjevo napoved kot preuranjeno. Pravi, da "načeloma ni dobro pripravljati ražnja, dokler je zajec še v gozdu oziroma si ni dobro podeljevati medalj dva kroga pred ciljem".

Ne spreglejte