Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2008,
9.35

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 19. 1. 2008, 9.35

8 let, 1 mesec

Uran: Ko skupaj molimo, doživljamo globoko segajočo edinost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovensko prebivalstvo je večinsko katoliško, zato ekumenska misel v zavest vernikov prihaja počasi, meni ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran.

Prepričan je, da je edinost delo Svetega Duha, zato ob krepitvi te poudarja pomen molitve. "Ko skupaj molimo, doživljamo globoko segajočo edinost in povezanost," pojasnjuje ob tednu ekumenizma. Edinost me more biti zgolj sad človeških naporov, ampak je vedno delo Svetega duha, poudarja Uran. "Najprej gre za osveščanje, da ekumenizem ni nekaj obrobnega v Cerkvi - nekaj za specialiste ali ljubitelje," je zapisal. Drugi vatikanski koncil in vsi pokoncilski papeži poudarjajo, da je "ekumenizem stvar celotne Cerkve, tako vernikov kakor pastirjev". Benedikt XVI. delo za edinost označuje za prednostno pastoralno nalogo svojega papeževanja. "Verovati v Kristusa pomeni hoteti edinost," je zapisano v okrožnici Da bi bili eno, pojasnjuje ljubljanski nadškof.

"Vnovič najdeno bratstvo"

Kot je pojasnil, imajo prijateljski odnosi med krščanskimi Cerkvami v Sloveniji že dolgo tradicijo in so se v zadnjih letih še okrepili. Predhodnik in pionir ekumenskega delovanja je bil blaženi Anton M. Slomšek, njegov pogled pa je bil, kot je zapisal Uran, obrnjen predvsem k pravoslavnim Slovanom. Drugi vatikanski koncil je usmeril pogled tudi k evangeličanom in poudaril, da imamo kljub globoko segajočim razlikam vendarle veliko skupnega.

Po besedah Janeza Pavla II. je eden glavnih sadov ekumenskega gibanja "vnovič najdeno bratstvo". Takšni bratski in prijateljski odnosi so predvsem na krajevni ravni, kjer skupaj živijo katoličani in evangeličani ali verniki Srbske pravoslavne Cerkve. "Duhovniki in škofje se med seboj srečujemo tudi na državni ravni," pojasnjuje Uran in dodaja, da katoliški škofje in verniki podpirajo pobude evangeličanov in pravoslavnih vernikov.

"Vidimo, kako težko se je zediniti"

Kristjani se zavedamo, da je naša razdeljenost ljudem v spotiko, še ugotavlja. Pokojni papež Janez Pavel II. se je spraševal, kako dolga pot je še do edinosti, hkrati pa je izrazil trdno prepričanje, da je edinost možna in dosegljiva, še pojasnjuje. Kot še poudarja Uran, eno od ovir za hitrejši razvoj ekumenizma predstavlja tudi zgodovinski spomin, ki je obremenjen z dogodki, povezanimi s protireformacijo in katoliško obnovo v 16. in 17. stoletju.

To je bil v vsej Evropi, žal, tudi čas nasilja in verskih vojn. Vera je bila prepletena in obremenjena s politiko, saj so o temeljnih verskih vprašanjih odločali cesarji in deželni knezi. Upoštevati moramo, da je prizadevanje za edinost na vseh področjih težka naloga. "Vidimo, s kakšno težavo išče Evropa skupni jezik, kako težko se je zediniti glede skupnega dobrega v politiki in kako je ogrožena edinost v družinah," za STA še pojasnjuje Uran.

Teološka fakulteta se odpira Evropi in svetu

Možnosti za tesnejše sodelovanje med krščanskimi Cerkvami pa ljubljanski nadškof vidi še na socialnem in karitativnem področju - evangeličani imajo tovrstno dejavnost lepo razvito v okviru Podpornice, pojasnjuje. Obenem je dodal, da sodelovanje poteka tudi na področju duhovne oskrbe vojakov, zapornikov in bolnikov, krepiti pa bi ga bilo možno tudi na znanstvenem področju. Pri tem je omenil teološko fakulteto, ki se, po njegovih besedah, odpira evropskemu in svetovnemu prostoru. Dogovor o sodelovanju je podpisala z več tujimi fakultetami, med drugim tudi z Evangelijsko fakulteto v Osijeku. V teološkem študiju so predvidene ekumenske in religiozne študije, za katere bo fakulteta pritegnila tudi evangeličanske ali pravoslavne predavatelje, še pojasnjuje.

Prireditve bodo imele molitveni in meditativno značaj

Kot je še poudaril, pa sodelovanje med krščanskimi Cerkvami že sedaj zelo dobro poteka v okviru Svetopisemske družbe, Sveta krščanskih Cerkva ter posameznih pobud, pri čemer omenja obhajanje Leta Svetega pisma v preteklem letu.

Po Uranovih trditvah bodo imele prireditve in srečanja v tednu ekumenizma v Sloveniji predvsem molitveni ali meditativni značaj. "Bistvo molitvene osmine za edinost kristjanov niso zunanje manifestacije in prireditve, ampak molitev in ozaveščanje ob branju Božje besede," poudarja. Pri tem izpostavlja srečanja s predstavniki in verniki drugih Cerkva. "Ob teh srečanjih lahko vedno znova obogatimo in poglabljamo svoje krščanstvo," sklene ljubljanski nadškof.

Ne spreglejte