Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2008,
19.42

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2008, 19.42

8 let, 1 mesec

"Ženske nimajo enakih možnosti kot moški"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kandidatka za predsednico ženskega lobija Slovenije Mojca Kleva meni, da ženske v Sloveniji nimajo enakih možnosti kot moški.

Prvi problem vidi v popolni feminizaciji skrbstvenih poklicev. Obenem pa je prepričana, da je nizko število žensk v politiki, na vodstvenih položajih in sploh v organih odločanja, predvsem posledica stereotipov. "Veliko se govori o naraščanju števila žensk na vodstvenih položajih in v politiki, toda to ni odraz razmer v Sloveniji," je prepričana Klevaševa. Meni, da se Slovenija s temi rezultati ne more hvaliti. Kot je dejala za STA, so bili prvi rezultati vladnih ukrepov o ženski kvoti vidni že na lokalnih volitvah, omenja pa še tri slovenske poslanke v evropskem parlamentu in tri ministrice v vladi. "Mnenja sem, da je nizko število žensk na vodstvenih položajih posledica močnih stereotipov, saj se vedno izkaže, da so ženske pridne delavke," je Klevaševa povedala za STA. Ob tem je zatrdila, da bodo vladni ukrepi za enakopravno zastopanje žensk v politiki prišli do izraza šele čez nekaj let.

Angažiranje med kampanjo za državnozborske volitve

"Nemogoče je pričakovati, da se bodo v Sloveniji rezultati na tem področju pokazali po dveh letih od sprejetih vladnih ukrepov o ženskih kvotah," je zatrdila. Kot je še povedala, v Sloveniji šele sedaj odpiramo vprašanja o ženski participaciji v organih odločanja in v politiki, medtem, ko so ta vprašanja drugod po Evropi že davno tega pereča in aktualna.

Kot prioritetno nalogo ženskega lobija v letošnjem letu pa Klevaševa omenja angažiranje med kampanjo za državnozborske volitve. "Ženski lobi bo v času kampanje za parlamentarne volitve preko vprašanj za kandidate zahteval, da se politične stranke opredelijo do vprašanja položaja žensk v družbi," je poudarila.

Dobro sodelujejo z vlado

V maju bo ženski lobi Slovenije gostil njihovo matično delovno organizacijo, Evropski ženski lobi. Ob tem je Klevaševa pojasnila, da se je lobi, ki se je kot neformalna organizacija oblikoval pred letom dni, konec lanskega oktobra priključil evropskemu ženskemu lobiju kot ena od zadnjih članic EU. Ob tem je zatrdila še, da se bo lobi formalnopravno formiral kot nevladna organizacija že v naslednjih mesecih oziroma čim prej, ko bo to mogoče.

Za STA je pojasnila, da dobro sodelujejo z vlado, pri tem pa je izpostavila sodelovanje z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve. Po njenih besedah so z ministrstvom sodelovali že pri pripravi zakona o preprečevanju nasilja v družini, danes pa so članice lobija že sprejemale pobude za nova sodelovanja in predloge posameznim zakonom.

Ne spreglejte