Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
7.05

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

Natisni članek

Michael Cohen Donald Trump Melania Trump

Torek, 14. 5. 2024, 7.05

3 tedne, 3 dni

Po Cohenovih trditvah je Trump odobril plačilo Stormy Daniels

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17
Michael Cohen | Cohen je zaradi laganja kongresu, ko je še ščitil Trumpa, in zaradi finančnih poneverb 13 mesecev preživel v zaporu ter leto in pol v hišnem priporu.  | Foto Reuters

Cohen je zaradi laganja kongresu, ko je še ščitil Trumpa, in zaradi finančnih poneverb 13 mesecev preživel v zaporu ter leto in pol v hišnem priporu.

Foto: Reuters

Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa Michael Cohen je v ponedeljek na klopi za priče newyorškega sodišča zatrdil, da mu je Trump osebno naročil, naj pornografski igralki Stormy Daniels plača 130 tisoč dolarjev za molk o spolnem odnosu pred volitvami leta 2016, poročajo ameriški mediji. Cohen je med pričanjem posredno vpletel tudi Melanio Trump.

Trump je na državnem sodišču New Yorka obtožen ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom Danielsove, ki ga je prikazal kot stroške pravniških storitev.

Plačilo je izvršil Cohen, ki je na sodišču povedal, da mu je nekdanji finančni direktor Trumpove organizacije Allen Weisselberg, ki je trenutno v zaporu zaradi drugih finančnih poneverb, povezanih z delom za Trumpa, zagotovil, da bo denar dobil nazaj.

"Naredil sem vse, kar sem lahko, in še več, da bi zaščitil svojega šefa, kar sem počel že dolgo časa," je dejal Cohen, ki je ključna in tudi zadnja priča tožilstva. Njegovo pričanje se bo nadaljevalo danes, ko bo na vrsti za navzkrižno zaslišanje Trumpova obramba.

Odvetniki bodo Cohena po pričakovanjih skušali prikazati kot patološkega lažnivca, ki mu ne gre zaupati. Dovolj je, da v to prepričajo le enega od 12 članov porote in Trump bo oproščen.

Cohen je zaradi laganja kongresu 13 mesecev preživel v zaporu

Cohen je zaradi laganja kongresu, ko je še ščitil Trumpa, in zaradi finančnih poneverb 13 mesecev preživel v zaporu ter leto in pol v hišnem priporu. Tožilki Susan Hoffinger je priznal, da je v Trumpovem imenu leta lagal in ustrahoval ljudi.

Cohen je med drugim opisal, kako je Trumpovo predsedniško kampanjo leta 2016 zajela panika, potem ko je bil objavljen videoposnetek, na katerem se Trump hvali, da lahko kot slavna oseba z ženskami počne, kar se mu zahoče – lahko jih tudi grabi za spolovila.

Melania je povedala, da so jo besede presenetile 

Cohen je dejal, da je takrat govoril s Trumpom in drugimi iz kampanje po telefonu iz Pariza in so tuhtali, kako preprečiti objavo zgodbe. Trump naj bi mu takrat naročil, naj medijem razloži, da je šlo le za tako imenovani pogovor iz slačilnice – izraz, ki naj bi ga skovala Melania Trump. "Tako mi je vsaj povedal," je dejal Cohen.

Melania Trump je po objavi videoposnetka za CNN povedala, da so jo besede presenetile, čeprav je menila, da gre za pogovor med fanti, ko se skušajo hvaliti drug pred drugim.

Zaradi tega videoposnetka naj bi Trump od Cohena zahteval, naj nujno uredi zadevo s Stormy Daniels, ker kampanja novega udarca ne bi preživela.

Danielsova je prejšnji teden pričala, kako jo je Trump leta 2006 povabil v hotelsko sobo in prepričal v spolni odnos.

Danielsova in Trump – pod psevdonimoma Peggy Peterson in David Dennison – sta podpisala sporazum o zaupnosti podatkov, ki ga je pripravil Cohen.

Cohen je med drugim tudi pričal, da je bil jezen, ko po Trumpovi zmagi na volitvah zanj ni bilo prostora v vladi, Trump pa mu je še pošteno oklestil božičnico. Jezen je bil tudi, ker je Trump zamujal z vračilom denarja za plačilo Danielsove, zato je za vsak primer posnel njun telefonski pogovor, ki ga je zdaj slišala tudi porota. Posnetek dokazuje, da se je Trump zavedal, zakaj mora Cohenu vrniti denar.

Donald Trump
Novice V procesu proti Trumpu namerava tožilstvo prihodnji teden skleniti svoj primer
Zeekr
Avtomoto Višje carine za Kitajce tudi v ZDA? Biden in Trump sta jasna.
Michael Cohen
Novice Nekdanji odvetnik Cohen na sojenju pričal o laganju za Trumpa
Ne spreglejte