Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2008,
9.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2008, 9.14

8 let, 1 mesec

ZDA bodo predelale kasetne bombe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški obrambni minister Robert Gates je v ponedeljek sporočil, da bo vojska do leta 2018 predelala svoje kasetne bombe. Te

Te bombe po bojišču raztresejo številne manjše bombe, ki jih velikokrat ne raznese in ostanejo še naprej nevarne. Nova politika, ki jo je napovedal Gates, naj bi v prihodnje to nevarnost neeksplodiranih sredstev zmanjšala. Določa namreč, da bo moralo do leta 2018 raznesti najmanj 99 odstotkov vseh manjših bomb, ki so del večje kasetne bombe. Hkrati s predelavo kasetnih bomb bodo v Pentagonu naslednje leto začeli odstranjevati tovrstne bombe, za katere bodo ugotovili, da niso v skladu z novimi varnostnimi standardi. Sporazum o prepovedi uporabe kasetnih bomb podpisalo 11 držav Ameriški ukrep je posledica sporazuma, ki ga je podpisalo 111 držav, med njimi številne članice zveze Nato. Ta prepoveduje vse obstoječe vrste kasetnih bomb in določa, da je potrebno vse zaloge uničiti v prihodnjih letih. Pogodba naj bi bila pripravljena za podpis decembra letos.

ZDA sicer niso sodelovale pri sklepanju pogodbe, kot tudi ne Rusija, Kitajska, Izrael, Indija in Pakistan. Vse omenjene države so vodilne proizvajalke kasetnih bomb. ZDA so proti prepovedi, saj naj bi to ogrozilo življenja njihovih vojakov.

Medtem ko administracija predsednika Georgea Busha vztraja pri svojih bombah, pa ima tovrstno orožje nasprotnike v kongresu. Demokratski predsednik senatnega odbora za pravosodje Patrick Leahy je Gatesov ukrep imenoval za korak v napačno smer, saj predvideva podaljšanje roka za prilagoditev kasetnih bomb za nadaljnjih 10 let. Leahy želi, da bi ZDA tovrstne bombe umaknile iz svojih zalog.

Pentagon želi bombe prodati v tujino Pentagon prav tako ne misli le uničiti vseh bomb, ki ne bodo ustrezale novim standardom, ampak si jih želi prodati v tujino. Trenutno velja moratorij na prodajo kasetnih bomb, ki ga nameravajo demokrati v kongresu podaljšati. Pentagon ne misli povsem odpraviti kasetnih bomb, saj naj bi tem med drugim "povzročale manj posredne škode", kot druge navadne bombe.

Kongres je ugotovil, da so ZDA v Afganistanu od leta 2001 do 2005 odvrgle 1200 kasetnih bomb, ki so imele skupaj 250.000 manjših bomb. Samo v prvih treh tednih vojne v Iraku so ZDA in Velika Britanija odvrgle več kot 13.000 kasetnih bomb.

Ne spreglejte