Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
19.07

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dirka Po Sloveniji

Sobota, 18. 6. 2011, 19.07

2 meseca

Diego Ulissi junak letošnje dirke Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Junak kraljevske 3. etape kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1) je Italijan Diego Ulissi. Simon Špilak na 3. mestu v etapi kot prvi Slovenec. Ulissi pred zmago v skupnem seštevku.

Nekaj po dvajsetem kilometru 171 kilometrov dolge in najbolj zahtevne etape na letošnji dirki so glavnini le uspeli pobegniti Grega Bole (Lampre-ISD), Geert Steurs (Topsport Vlaanderen), Laurent Didier (Saxo Bank-SunGard), Henry Frusto (D'Angelo & Antenucci-Nippo), Massimo Demarin (Loborika) in Blaž Jarc (Adria Mobil). Tempo je bil namreč vse od pričetka etape peklenski in šele na triindvajsetem kilometru je uspel pobeg šestim kolesarjem.

Ubežniki so imeli največ pet minut prednosti pred glavnino, v kateri so tempo na čelu narekovali kolesarji ekipe Perutnina Ptuj. Demarin je slavil na letečih ciljih v Kranju in Kamniku, medtem ko je Bole osvojil gorska cilja na Črnivcu in na Kranjskem Raku. Etapa se je odvijala po pričakovanjih, saj so kolesarji Perutnine, ki so narekovali tempo na čelu glavnine, ulovili vse ubežnike do pričetka ciljnega vzpona. Na slednjem je prvi napadel Robert Vrečer v rumeni majici vodilnega. Tako zgoden napad se mu je v nadaljevanju etape maščeval, saj je zelo kmalu pobegnil Simon Špilak.

Prekmurec v dresu Lampreja je bil dolgo časa sam v ospredju, medtem ko je moral tempo na čelu zasledovalne skupine narekovati Vrečer. Dobre tri kilometre do cilja tempu najboljših ni mogel več slediti lanski zmagovalec Vincenzo Nibali. Slab kilometer in pol do cilja je Špilaka prvi ulovil moštveni kolega Ulissi, ki je nato sam nadaljeval proti cilju. Do vrha si je prikolesaril dovolj prednosti, da je slavil etapno zmago in oblekel rumeno majico vodilnega. Na drugem mestu je ciljno črto prečkal Hrvat Radoslav Rogina, medtem ko je bil Simon Špilak, junak kraljevske etape dirke Po Sloveniji leta 2009 (Krvavec), tretji.

Do te etape vodilni Robert Vrečer si je prikolesaril preveč zaostanka in je ciljno črto prečkal kot 4. Odlično je z etapo opravil tudi Kristjan Koren, ki je zasedel 6. mesto in zadržal modro majico najboljšega kolesarja po točkah. Vse preostale tri majice so pred zadnjo etapo v lasti Ulissija, ki bo na zadnji nedeljski etapi kolesaril v rumeni. Preostali dve majici bosta vozila drugo uvrščeni v skupnem seštevku gorskih ciljev in drugo uvrščeni v skupnem seštevku med mladimi kolesarji.

Diego Ulissi, ki je bil že med mladinci dvakrat zapored svetovni prvak, je po sijajni predstavi za Sportal povedal: ''Po končani dirki po Italiji sem bil na višinskih pripravah. Med tokratno etapo sem se zelo dobro počutil, saj sem že na prvih dveh vzponih ugotovil, da se noge dobro vrtijo, ter da sem zelo močan. Ob napadu Nibalija sem brez težav sledil najboljšim. Veliko je k zmagi pripomogel tudi napad moštvenega kolega Simona Špilaka. Takrat sem lahko dolgo časa le sledil tekmecem, ki so ga lovili. V zaključku sem napadel in izkoristil dobro formo.'' Že spomladi je Grega Bole po dirki Pariz-Nica o 21-letnem Ulissiju povedal: ''Zapomnite si ime Diego Ulissi. Fant je izjemno nadarjen in bo v prihodnosti zagotovo eden najboljših kolesarjev na svetu.''

Simon Špilak je bil kljub temu, da mu ni uspelo ponoviti uspeha iz leta 2009, zadovoljen. ''Etapa je bila zahtevna. Na ciljnem vzponu sem nekoliko precenil svoje moči, a je Ulissi nato izvrstno opravil svoje delo. Vsekakor sem s tretjim mestom v etapi zadovoljen, saj nisem pričakoval tako visoke uvrstitve. Sicer sem vedel, da sem dobro pripravljen, a nisem vedel, kako visoko se lahko povzpnem,'' je v cilju za Sportal povedal Špilak. Tokrat mu je zagotovo še veliko bolj žal šestnajstih sekund, ki jih je izgubil v drugi etapi zaradi okvare kolesa. Vsekakor Špilak ni bil vesel, da tokrat ni deževalo, so bili pa zato lepega vremena toliko bolj veseli gledalci. V zadnjih letih je v kraljevski etapi dirke Po Sloveniji vedno deževalo.

Robert Vrečer je že nekaj dni napovedoval, da ne bo pretirano razočaran, če mu ne uspe. Zagotovo je storil veliko napako, ko je napadel tekmece že na pričetku vzpona. Vsekakor bi moral čim dlje čakati in le paziti na druge. ''Nisem niti malo razočaran. Osebno mi je žal za člane ekipe, ki so zame dva dni garali na čelu glavnine. Zmago bi zagotovo podaril njim. Pričakoval sem, da bom približno minuto hitreje v cilju, kot mi je uspelo. Rad bi poudaril, da sem imel občutek, da kolesarji na dirki niso dirkali na zmago, ampak le na to, da premagajo kolesarje Perutnine Ptuj. Kot sem že obljubil, sem prvi napadel. Nato sem moral loviti Špilaka in potrošil nekaj moči. Želim si, da bi zasedel vsaj 3. mesto v skupnem seštevku,'' je za Sportal še pred uradno razglasitvijo rezultatov dejal Vrečer.

Ne spreglejte