Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 6. 2011,
17.44

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka Po Sloveniji

Nedelja, 19. 6. 2011, 17.44

2 meseca, 1 teden

Diego Ulissi zmagovalec dirke Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Veliki zmagovalec 18. kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1) je 21-letni Italijan Diego Ulissi. V zadnji 4. etapi s ciljem v Novem mestu je slavil Italijan Andrea Guardini.

Ulissiju, ki je tretji zmagovalec dirke Po Sloveniji, in prihaja iz Italije, sta družbo na stopničkah zmagovalnega odra delala še Hrvat Radoslav Rogina in Slovenec Robert Vrečer. Kolesar ekipe Perutnina Ptuj ima za seboj odličen nastop na dirki, kjer v preteklih sezonah ni blestel. Osvojil je etapno zmago v 1. etapi (edino slovensko letos) in dva dni kolesaril v rumeni majici vodilnega. Odlično sta z dirko opravila tudi slovenska legionarja Simon Špilak in Kristjan Koren, ki sta dirko končala na 5. in 6. mestu. Špilak je bil 3. v kraljevski etapi. Koren je bil 2. v 1. etapi in je temu uspehu dodal tudi modro majico najboljšega kolesarja po točkah.

Vse od desetega kilometra etape so bili v begu Marcel Wyss (Geox-TMC), Sander Armee (Topsport Vlaanderen) in Andrej Omulec (Loborika-Favorit). Trojica ubežnikov je imela največ pet minut prednosti pred glavnino, v kateri so tempo na čelu narekovali kolesarji ekipe Lampre-ISD. Med ubežniki je bil mednarodno najbolj priznan kolesar Marcel Wyss, ki je bil pred tokratno etapo na 12. mestu v skupnem seštevku. Za vodilnim Diegom Ulissijem je pred etapo zaostajal dobre tri minute.

Omulec, ki je bil edini Slovenec v ubežni trojici, je že leta 2004 kolesaril v rumeni majici vodilnega na največji slovenski etapni dirki. Tistega leta je Omulec v 3. etapi od Ljubljane do Zagreba zasedel 3. mesto in oblekel rumeno majico vodilnega. Dan kasneje mu jo je slekel Borut Božič. Tistega leta je v skupnem seštevku dirke slavil Mitja Mahorič, ki ga letos ni bilo opaziti med najboljšimi na dirki. V tokratni etapi je odstopilo kar nekaj kolesarjev. Med njimi je bil tudi Giovanni Visconti, ki je bil pred današnjo etapo na 6. mestu v skupnem seštevku.

Izmed trojice ubežnikov je glavnina kot prvega na petih zaključnih krogih po ulicah Novega mesta ulovila Švicarja Wyssa. Slednji je bil ujet dober krog pred ciljem. V zadnji 8 kilometrov dolg krog sta preostala ubežnika krenila 25 sekund pred glavnino, na čelu katere so bili še vedno kolesarji ekipe Lampre. Omulec in Armee sta bila ujeta dobre štiri kilometre do cilja. Na čelo glavnine so se nato prebijali kolesarji ekip, ki so hoteli pripraviti zaključno akcijo svojim šprinterjem.

Odlično so svoje delo opravili kolesarji ekipe Liquigas-Cannondale, ki so Jacopu Guarnieriju pripravili odličen položaj za ciljni šprint. Slednji ni imel dovolj moči in v zaključnih metrih etape je mimo njega švignil Andrea Guardini. Guarnieri je zasedel 2., Alessandro Petacchi pa 3. mesto v etapi. Najvišje uvrščeni Slovenec v zadnji etapi je bil Grega Bole na 5. mestu. Zmagovalec etape Andrea Guardini je v cilju etape za Sportal povedal: ''Presrečen sem. Vsekakor ni bilo lahko doseči zmage. Prav vsako zmago je zelo težko doseči. To je že moja 9 zmaga v letošnji sezoni, ki je prva med profesionalci.''

Diego Ulissi, ki je slavil v skupnem seštevku dirke, je bil najboljši tudi med mladimi kolesarji ter najboljši v skupnem seštevku gorskih ciljev. Edino majico, ki ni romala v roke Ulissija, je osvojil Kristjan Koren. ''Z nastopom na dirki sem zelo zadovoljen. Priprave na Etni so odlično uspele. Sledil je nastop na dirki Criterium du Dauphine ter sedaj dirka Po Sloveniji. V ekipi so mi dejali, da naj na domači dirki dirkam na čim boljši rezultat. Zadovoljen sem s formo in s tem, da nam je skoraj uspelo slaviti etapno zmago z Guarnerijem. Uspešno smo v cilj pripeljali tudi mojo modro majico, tako da sem z nastopom na dirki zadovoljen. V prihajajočem tednu me čaka nekaj obveznosti, saj imam v Milanu testiranje s kolesom za kronometer. Z veseljem pričakujem nastop na dirki po Franciji, kjer bo vse podrejeno Ivanu Bassu. Tudi sam želim na tej dirki nastopiti v vrhunski formi,'' je v cilju za Sportal povedal Koren.

Za nastop na dirki si pohvalo od slovenskih ekip zasluži le Perutnina Ptuj. Vse tri preostale slovenske ekipe so bile daleč od pričakovanj, ki so jih pred pričetkom dirke same napovedale. Daleč od forme izpred zadnjih dveh sezon je tudi Marko Kump, ki ima zagotovo nekaj olajševalnih okoliščin v poškodbi, ki mu je pokvarila prvi del letošnje sezone. Bole se počasi vrača med najboljše in bo zagotovo na Touru že bolj konkurenčen.

Končni vrstni red ostalih razvrstitev:

Ne spreglejte