Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
17.10

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 14. 5. 2024, 17.10

1 teden, 2 dneva

Dirka po Italiji, 10. etapa (Pompeji–Bocca della Selva, 142 km)

Veliko zmagoslavje 23-letnega Francoza, izjemna predstava Jana Tratnika!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31
Jan Tratnik Dirka po Romandiji | Jan Tratnik je v deseti etapi Gira osvojil tretje mesto, nasmihala pa se mu je celo etapna zmaga. | Foto Guliverimage

Jan Tratnik je v deseti etapi Gira osvojil tretje mesto, nasmihala pa se mu je celo etapna zmaga.

Foto: Guliverimage

Triindvajsetletni Francoz Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale Team) je veliki zmagovalec desete etape Gira, ki je kolesarje peljala od zgodovinskih Pompejev do 18 kilometrov dolgega ciljnega vzpona Bocca della Selva. Vse do zadnjih treh kilometrov je bil v igri za etapno zmago tudi slovenski as Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), ki je napadel 36 kilometrov pred ciljem. Na koncu se je moral z minuto zaostanka za zmagovalcem etape zadovoljiti s še vedno odličnim tretjim mestom, medtem ko je drugo mesto pripadlo francoskemu veteranu Romainu Bardetu, ki je v skupni razvrstitvi skočil na sedmo mesto. Tadej Pogačar ostaja v rožnati majici z udobno prednostjo pred tekmeci. 

PODROBNEJE: Deseta etapa Dirke po Italiji (Pompeji–Bocca della Selva, 142 km)


Rezultati po 10. etapi Dirke po Italiji:

Results powered by FirstCycling.com

Cilj! Triindvajsetletni Francoz Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale Team) je veliki zmagovalec desete etape Gira. To je njegova prva zmaga v profesionalni karieri. Drugo mesto je osvojil njegov rojak Romain Bardet, tretje pa slovenski kolesar Jan Tratnik. Peti je ciljno črto prečkal Aurélien Paret-Peintre, starejši brat današnjega zmagovalca in lani zmagovalec etape na Giru. 

Na vrhu razvrstitve ni sprememb. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je danes pripeljal v cilj z glavnino, ima še naprej 2:40 minute prednosti pred drugouvrščenim Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe) in 2:58 pred Valižanom Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

Valentin Paret-Peintre | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

500 m do cilja: Triindvajsetletni Valentin Paret-Peintre je na pragu največjega uspeha v karieri, etapne zmage na Giru! 

2,7 km do cilja: Neee, Valentin Paret-Peintre je prehitel Jana Tratnika, ki popušča, v ozadju pospešuje tudi Romain Bardet. 

Še 5 km do cilja na vzponu Bocca della Selva! Bo Jan Tratnik zdržal? Zasledovalca Valentin Paret-Peintre in Romain Bardet le rahlo topita zaostanek, ta je zdaj 39 sekund. 

8 km do cilja: Jan Tratnik še vedno vozi na čelu dirke, francoski dvojec Valentin Paret-Peintre in Romain Bardet zdaj zaostaja samo 45 sekund. Glavnina s Pogačarjem in favoriti danes očitno ne razmišlja o etapni zmagi, zaostajajo pet minut. 

11 km do cilja: Francoska kolesarja Valentin Paret-Peintre in Romain Bardet sta se znebila Andree Bagiolija in odločno krenila v lov za Janom Tratnikom. 

13 km do cilja: Slovenski as Jan Tratnik povečuje prednost, zdaj znaša že 1:13 minute, v ozadju so zdaj še trije zasledovalci (Valentin Paret-Peintre, Andrea Bagioli in Romain Bardet), Frigo se je upehal. A tudi tretja skupina je blizu. 

16 km do cilja: Jan Tratnik tudi na ciljnem vzponu povečuje prednost! Zdaj ima že 51 sekund naskoka pred kvartetom Valentin Paret-Peintre, Marco Frigo, Andrea Bagioli in Romain Bardet v ozadju. Glavnina s favoriti po zaslugi ekipe Ineos Grenadiers in Bahrain-Victorious počasi zmanjšuje zaostanek, ta se je znižal na pet minut.

22 km do cilja: Tratnik suvereno vozi proti cilju desete etape. Mu bo uspelo zadržati prednost pred zasledovalci? Prvi je prečkal leteči cilj v Cusano Mutri in osvojil tri odbitne sekunde. Dve sta ostali za Bardeta in ena za Friga.

32 km do cilja: Jan Tratnik (Visma) ima že 25 sekund prednosti pred zasledovalci! V ozadju ga lovi četverica Valentin Paret-Peintre, Marco Frigo, Andrea Bagioli in Romain Bardet. Glavnina s favoriti zaostaja že pet minut in pol, pred njimi je še večja zasledovalna skupina z 20 kolesarji, ki jo do Tratnika loči dobra minuta. 

36 km do cilja: Filippo Fiorelli (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè) je prvi prečkal leteči in intergiro cilj pri Guardii Sanframonda, tik za njim je Jan Tratnik (Visma), ki je pospešil. Želi si čim boljše pozicije pred začetkom vzpona na Bocco della Selve.

38 km do cilja: Kolesarji se približujejo naslednjemu letečemu cilju. V vodilni skupini je zdaj še 24 kolesarjev, odpadel je tudi Francoz Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step). Očitno ima zdravstvene težave, ustavil se je namreč pri zdravniškem vozilu.

46 m do cilja: Simona Clarka (Israel - Premier Tech), ki je večino dne preživel v begu, je medtem ujela glavnina. V vodilni skupini je zdaj 26 kolesarjev, po trije iz ekip VF Group - Bardiani CSF - Faizanè (Pozzovivo, Covili, Fiorelli) in Team dsm (Bardet, Hamilton, Vermaerke).

60 km do cilja: Kolesarji se spuščajo s Camposaure, vodilna skupina 27 kolesarjev, v kateri je tudi slovenski as Jan Tratnik, ima že skoraj štiri minute prednosti pred glavnino.

61 km do cilja: Zdaj je tudi uradno, organizatorji so legendarni prelaz Stelvio zaradi nevarnosti plazov umaknili iz 16. etape Gira. Namesto Stelvia so v traso umestili visokogorski prelaz na švicarsko-italijanski meji Giogo di Santa Maria/Umbrailpass, ki leži 2.498 metrov nad morjem, kar bo najvišja točka letošnjega Gira, t. i. Cima Coppi. Vodilna skupina je medtem že dosegla vrh Camposaure, prvega kategoriziranega vzpona desete etape. Maksimalno število (18) točk je pobral Simon Geschke (Cofidis).

65 km do cilja: Ubežni dvojec (De Marchi, Clarke) je počakal na veliko zasledovalno skupino, v kateri je tudi slovenski kolesar Jan Tratnik. Skupina se že vzpenja na Camposauro, prvi kategoriziran vzpon desete etape. Klanec je dolg 6,1 kilometra in ima 7,5-odstotni povprečni naklon.

74 km do cilja: Še devet kilometrov do vznožja vzpona na Camposauro (6,1 kilometra, 7,5-odstotni povprečni naklon). V zasledovalni skupini, ki ima za ubežnikoma (De Marchi, Clarke) pol minute zaostanka, je že 24 kolesarjev (tudi Jan Tratnik), ki pa ne ogrožajo favoritov v skupnem seštevku dirke. Najbližje jim je Francoz Romain Bardet, ki zaostaja nekaj manj kot osem minut.  

78 km do cilja: Zasledovalna skupina, ki ima za vodilnim dvojcem 40 sekund zaostanka, se je pravkar okrepila. V njej je zdaj že 12 kolesarjev, na novo so se ji pridružili Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Juan Pedro Lopez (Lidl - Trek), Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL) in Simon Geschke (Cofidis). Glavnina se je močno raztegnila, kolesarji odpadajo, muči se tudi Jonathan Milan (Lidl-Trek).

88 km do cilja: Kolesarji so že prečkali leteči cilj pri Arpaii. De Marchi je pobral 12 točk, Clarke osem, Kaden Groves pa je prišprintal do šestih točk. Hermas je medtem popustil. Še 22 kilometrov do vznožja prvega kategoriziranega vzpona današnje etape. Klanec na Camposauro je dolg dobrih šest kilometrov in ima 7,5-odstotni povprečni naklon. V ozadju se dogajajo novi premiki.

100 km do cilja: Ubežni trio (De Marchi, Clarke, Hermans) pričakuje okrepitve, iz ozadja prihaja skupina devetih kolesarjev – Filippo Ganna, Henok Mulubrhan, Aurélien Paret-Peintre, Andrea Bagioli, Edoardo Affini in Attila Valter, Luca Covili, Christian Scaroni in Simon Geschke –, ki se želijo pridružiti begu. Zasledovalna skupina ima 41 sekund zaostanka, glavnina pa zaostaja več kot minuto. Še dva kilometra do letečega cilja v Arpaii. 

104 km do cilja: Ubežni trio (De Marchi, Clarke, Hermans) ima že več kot minuto prednosti pred glavnino, a v ozadju se dogajajo premiki. Morda se jim bo pridružil še kdo. 

124 km do cilja: Ubežnikoma (Hermans in Clarke) se je pridružil še Italijan Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), a njihova prednost hitro kopni. Pred glavnino imajo samo še deset sekund naskoka. 

13.05 – Sproščene vožnje po Neaplju je konec, zdaj gre zares. Takoj sta napadla Belgijec Quinten Hermans (Alpecin - Deceuninck) in Avstralec Simon Clarke (Israel - Premier Tech) in si hitro privozila skoraj pol minute prednosti pred glavnino. Glede na to, da v skupnem seštevku zaostajata 51 minut oz. uro in 44 minut, favoritov ne ogrožata.  

12.50  Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva! Začenja se drugi teden Dirke po Italiji, ki je povsem v znamenju slovenskega šampiona Tadeja Pogačarja. Štartna lista se krči, danes so odstopili štirje kolesarji, poleg zmagovalca devete etape Olava Kooija (Visma | Lease a Bike) še Ethan Vernon (Israel - Premier Tech), Max Kanter (Astana Qazaqstan Team) in Marius Mayrhofer (Tudor Pro Cycling Team).

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Tabor Visma | Lease a Bike hvaležen Tadeju Pogačarju
Geraint Thomas
Sportal Geraint Thomas: Včasih smo kot klovni v cirkusu #video
Tadej Pogačar slavje
Sportal Kralj Gira Tadej Pogačar nasmejal: Upam na dobro pico in kapučino
Ne spreglejte