Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
18. 5. 2024,
21.55

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

avtošport Slovenija 2024 reli

Sobota, 18. 5. 2024, 21.55

1 teden, 6 dni

Prtljažniki v dirkalnikih za reli

Kaj se skriva v takem prtljažniku? Nekatere stvari ne smejo manjkati.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

V primerjavi z osebnim avtomobilom prtljažnik dirkalnika za reli marsičesa nima, v njem pa so drugi nepogrešljvi in dobro premišljeni pripomočki.

V prtljažniku dirkalnikov za reli boste zaman iskali obloge, polico, vtičnice, dvojno dno in podobne elemente, ki pri vsakdanjih osebnih avtomobilih skrbijo za kar največjo praktičnost. V dirkalniku je vse drugače - notranjost je špartanska, v njej ni nikakršnega oblazinjenja in izolacije več. Dirkalnik nima več zadnjih sedežev (pred 30 leti so imeli dirkalniki skupine N še zadnje sedeže, oblazinjenje …), tam je del nepogrešljive varnostne kletke.

Oskubena notranjost v zadku avtomobilov

V novejših dirkalnikih je tam tudi posebej zaščiten rezervoar za gorivo in navadno eno rezervno kolo. Na svetovnem prvenstvu, kjer imajo nekateri reliji zelo omejene servisne postanke, posadka s sabo vozi tudi dve kolesi.

Poleg tiste nepogrešljive varnostne opreme, ki je nujna za vožnjo v odprtem cestnem prometu, imajo dirkalniki za reli še nekaj pomembnih delov orodja in različnih pripomočkov. Teh ne določajo pravila, temveč predvsem izkušnje posameznega tekmovalca oziroma moštva.

Reli Vipavska dolina | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

prtljažnik dirkalnik | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Od pištole za hitro vijačenje koles do nepogrešljivega "duct tape" 

Na reliju v Vipavski dolini smo pokukali v prtljažnik enega izmed dirkalnikov. To je bila ford fiesta rally3 voznika Ivana Hrženjaka. "Nekaj pribora je standardnega, nekaj pa ga tudi prilagodimo glede na vrsto avtomobila," je ob tem povedal mehanik Gašper Iljaž iz ekipe Servis Podlesnik Rally Sport. V zadku so bili tako dvigalka za avtomobil, baterijska pištola za vijačenje, "moment" ključ, torbica z orodjem, nepogrešljivi čudežni srebrni lepilni trak oziroma "duct tape" in še marsikaj. Vsi pripomočki so namenjeni za improvizirana popravila, ko se na trasi relija posadki kaj zalomi. Več v zgornjem videu.

Na svetovnem prvenstvu imajo na nekaterih relijih, kjer so servisi omejeni, dirkači s sabo tudi nekaj nadomestnih delov. Na reliju za SP na Hrvaškem je imel Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) s seboj sprednjo roko podvozja, ki je pri razredu Rally1 enaka za levo kot desno stran. Ko jo je poškodoval, je ustavil, jo sam potrpežljivo zamenjal in nadaljeval do cilja.

 

Ne spreglejte