Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2012,
20.03

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sreda, 11. 4. 2012, 20.03

7 let, 3 mesece

ZDA tožijo Apple in založnike zaradi elektronskih knjig

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriško ministrstvo za pravosodje je na sodišču v New Yorku vložilo tožbo zoper ameriškega računalniškega proizvajalca Apple in nekatera založniška podjetja.

Tožbo so vložili zaradi domnevnega dogovarjanja glede cen elektronskih knjig, s čimer naj bi omejevali konkurenco.

Z dogovarjanjem naj bi omejevali konkurenco na trgu Ministrstvo toži Apple in nekatere založniške družbe - med njimi Holtzbrinck Publishers in Penguin Group - ker da so z dogovarjanjem glede cen e-knjig omejevali konkurenco na trgu.

Ministrstvo je tudi predložilo dokumente, da je doseglo poravnavo z založniškimi podjetji Hachette Book Group, Harper Collins ter Simon & Schuster.

Tožba med drugim navaja, da je bilo dogovarjanje odziv na uspeh družbe Amazon pri prodaji e-knjig, in sicer naj bi do domnevnega tajnega dogovora prišlo, ko se je Apple pripravljal na začetek prodaje ipada.

Applu naj bi bila zagotovljena 30-odstotna provizija od vsake prodane e-knjige Založniki in Apple naj bi se dogovorili za takšno spremembo prodajnega modela, da bi lahko založniki določili ceno, po kateri morajo prodajalci na drobno prodajati e-knjige (in tako ti prodajalci ne bi mogli več sami določati drobnoprodajnih cen). Applu naj bi bila pri tem zagotovljena 30-odstotna provizija od vsake prodane e-knjige.

Evropska komisija pa je medtem danes sporočila, da je v primeru preiskave suma kršitev pravil konkurence EU pri cenah elektronskih knjig prejela predlog družbe Apple ter založniških družb Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Livre in Georg von Holtzbrinck, da bi bile pripravljene sprejeti določene zaveze.

Evropska komisija je preiskavo uvedla decembra lani Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je izrazil zadovoljstvo, da so družbe podale predloge, ki bi lahko pripomogli k predčasni rešitvi primera. Dejal je, da se z družbami še dogovarjajo in da ne želi vnaprej napovedovati izida pogovorov.

Evropska komisija je decembra lani uvedla preiskavo, ali so založbe Hachette Livre, Harper Collins, Simon & Schuster, Georg von Holzbrinck in Penguin s pomočjo Appla kršile pravila konkurence v EU s tem, ko so se dogovarjale o cenah e-knjig v Evropi. Evropska komisija v sporočilu ne navaja, ali je tudi družba Penguin podala omenjene predloge.

Ne spreglejte