Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2024,
9.34

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Vsebino omogoča Ngen

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod Trajnost Energetika 2.0 Energetika 2.0 elektrika omrežnina baterija hranilnik električne energije sončna elektrarna Ngen Star NGEN advertorial

Torek, 7. 5. 2024, 9.34

1 teden, 5 dni

Primer 1: prihranki, ki jih prinaša garantirana proizvodnja NGEN

Ob viških energije brezplačna omrežnina in obračunska moč

Vsebino omogoča Ngen
elektrika omrežje omrežnina energetika | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Če se še vedno ogrevate na plin ali kateri koli drug način, ki ni elektrika, lahko vaše stroške za elektriko vseeno močno zmanjšate z ustrezno kombinacijo sončne elektrarne in hranilnika električne energije. Ob tem pa boste veliko naredili tudi za okolje. Preverili smo, kako se gospodinjstvu, kjer za ogrevanje doma ne uporabljajo elektrike, izplača izkoristek sončne energije tudi brez netmeteringa. 

Pred vami je prvi članek v seriji, ki bo v sklopu Energetika 2.0 na Siol.net posvečena predstavitvi konkretnih primerov porabe elektrike za različne tipe gospodinjstev. Za vsako vrsto gospodinjstva bomo glede na njegovo porabo električne energije pripravili in obrazložili, kako in koliko lahko na njihovem primeru posamezno gospodinjstvo prihrani, če zamenja dobavitelja električne energije in se poveže v SG CONNECT pametno omrežje.

Zagotovo boste med temi primer našli tudi takšnega, s katerim boste lahko primerjali vaše gospodinjstvo, in si tako lažje predstavljali, kakšne prednosti vam lahko prinese pametna povezava SG Connect.

Pametno omrežje SG Connect za vsakogar

Ljudje smo si različni, prav tako naše navade in celo domovi. Ste tudi vi med tistimi, ki se še vedno ne ogrevajo na elektriko in tega v kratkem ne nameravate spremeniti, vseeno pa vas mika prehod na zeleno, bolj trajnostno energijo tako z okolijskega kot tudi finančnega vidika? Sončna energija je na voljo vsakomur.

ngen | Foto: Ngen Foto: Ngen

V tem članku vam bomo prikazali, kako lahko povprečno gospodinjstvo, četudi se še vedno ogreva na primer na plin, s prehodom na sončno energijo veliko prihrani, hkrati pa naredi nekaj koristnega tudi za okolje. Prihranki in ugodnosti pa bodo še posebej veliki, če ob tem še zamenja dobavitelja električne energije in se poveže v SG CONNECT pametno omrežje.

Garantirana proizvodnja sončne energije

Povprečno slovensko gospodinjstvo, ki se torej še ne ogreva na elektriko, niti ne uporablja eklektičnega avtomobila, na letni ravni porabi 5.999 kWh elektrike. Tudi za tako gospodinjstvo je priporočljiv prehod na sončno energijo, saj bo to ob naraščajočih cenah elektrike blagodejno vplivalo na njihov družinski proračun.

Družini, ki porabi na leto 5.999 kWh elektrike, se z namenom, da bi si zagotovila zadostno količino garantirane letne proizvodnje sončne energije, priporoča vgradnja sončne elektrarne z močjo 5,72 kWp ter hranilnika električne energije kapacitete 12,42 kWh.

ngen | Foto: Ngen Foto: Ngen

V primeru vgradnje takšne sončne elektrarne in hranilnika električne energije, lahko pričakujete proizvodnjo in porabo, kot jo prikazujeta zgornja grafa. Ta prikazujeta podatke za letno raven, saj se podatki na mesečni ravni bistveno razlikujejo.

Če poenostavimo, s takšno sončno elektrarno lahko tekom leta pričakujete, da boste proizvedli 5720 kWh, pri čemer je glede na sezono mogoče 10 odstotno odstopanje. Od letno proizvedene sončne energije, je boste 31 odstotkov porabili sproti, 43 odstotkov je boste porabili za polnjenje hranilnika, preostalih 26 odstotkov pa boste oddali v omrežje.

Če na drugi strani pogledamo porabo gospodinjstva s takšno kombinacijo sončne elektrarne in hranilnika, lahko računate, da boste tekom leta porabili 5999 kWh električne energije. Od tega je boste 30 odstotkov porabili neposredno iz sončne elektrarne, 35 iz hranilnika in 35 odstotkov iz omrežja.

V nadaljevanju članka si bomo ogledali tri primere za tri različne situacije, v katerih se znajde posamezen odjemalec električne energije z zgoraj omenjeno porabo. Primerjali bomo stroške električne energije, ki bi jih takšno gospodinjstvo imelo po vgradnji sončne elektrarne in hranilnika energije v naslednjih primerih:

  • če je gospodinjstvo vlogo za oddajo električne energije v omrežje oddalo pred 31. 12. 2023,
  • če je bila vloga oddana kasneje, za dobavitelja električne energije pa je bil izbran naključnih ponudnik in
  • če je bila vloga oddana kasneje, gospodinjstvo pa je za dobavitelja električne energije izbralo podjetje NGEN ter se povezalo v SG Connect pametno omrežje s hibridno sončno elektrarno NGEN Star. 

sončna elektrarna sončni paneli | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Primer 1: Gospodinjstvo, ki že ima soglasje za letni obračun

Če spadate med tiste posameznike, ki so še lansko leto (do 31. 12. 2023) oddali vlogo za soglasje za oddajo električne energije v omrežje, potem za vas še vedno pride v poštev letni obračunavanje oddane in prejeti električne energije iz omrežja.

Letni strošek za zgoraj omenjeno porabo v višini 400 kWh po trenutnih izračunih je sledeč:

  • omrežnina 0,03973 evrov / kWh = 15,89 evrov
  • enotna tarifa 90 odstotkov 0,098 evrov / kWh = 35,28 evrov
  • enotna tarifa 10 odstotkov 0,1539 evrov / kWh = 6,156 evrov

To skupaj nanese 57,33 evrov + DDV, a je temu treba prišteti še letni strošek obračunske moči, ki je odvisen od moči glavnih varovalk. Prav ta strošek pa bo letos s 1. julijem občutno narasel. Poleg tega lahko pri posameznem gospodinjstvu nastanejo tudi presežki dogovorjene obračunske moči, ki bodo pozneje lahko močno obremenili družinski proračun. Več o novem obračunavanju obračunske moči in presežkih smo že pisali v spodnjem članku:

elektrika daljnovod
Novice Končno: preprosta razlaga omrežninskega akta in pettarifnega sistema

Primer 2: Odjemalec je izbral naključnega dobavitelja električne energije

Za gospodinjstva, ki so vlogo za oddajo električne energije oddala po 1. 1. 2024 ali pa je še niso, letni obračun oddane in prejete energije ne pride več v poštev, pač pa ga nadomešča mesečni obračun, ki je z vidika odjemalca, stroškovno bolj obremenjujoč. Na letni ravni bo tako gospodinjstvo v omrežje oddalo 26 odstotkov energije, kar bo predstavljalo približno 1500 kWh. Za to bo predvidoma prejel 80,85 evrov tako imenovanega dobropisa.

sončna elektrarna sončni paneli | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Po drugi strani pa bo takšno gospodinjstvo tekom leta iz omrežja vzelo 35 odstotkov vse električne energije, ki jo bo porabilo, to je približno 2100 kWh. V tem primeru bo to konkretno gospodinjstvo skoraj sto odstotno samozadostno, a v primerjavi s primerom 1, bodo tu odjemalec zaradi razlike med odkupno in prodajno ceno ter stroška omrežnine, ki ga bo plačal ob prevzemu energije iz omrežja, še vedno soočen z višjim letnim stroškom.

Letni strošek bo v tem primeru naslednji:

  • omrežnina za vso energijo prevzeto iz omrežja 2100kWh * 0,03973 evrov / kWh = 83,43 evrov (Po 1.7. cca 40 evrov)
  • enotna tarifa 90 odstotkov 0,098 evrov / kWh = 185,22 evrov
  • enotna tarifa 10 %+odstotkov 0,10370 evrov / kWh = 21,78 evrov

Strošek bo tako za električno energijo in omrežnino 290,54 evrov + DDV, od česar se bo odštel dobropis v vrednosti 80,85 evrov. Neto strošek bo tako 209,69 evrov.

Cena omrežnine se bo s 1. julijem 2024 znižala, zato se bo tudi upoštevani strošek omrežnine znižal za približno 40. Istočasno pa se bo s 1. julijem zvišala cena obračunske moči, ki pa tukaj prav tako še ni upoštevana. Prišteti pa je treba še morebitne kazni, ki lahko nastanejo ob prekoračitvi dogovorjene obračunske moči.

ngen | Foto: Matic Lipar, Lipardesign Foto: Matic Lipar, Lipardesign

Primer 3: Prednosti, ki jih prinaša podjetje NGEN s pametno povezavo SG Connect ter hibridnim sistemom NGEN STAR

Podjetje NGEN s ponudbo garantirane proizvodnje sončne energije uporabnikom prinaša največ koristi. S povezavo s pametnim omrežjem SG Connect podjetja NGEN namreč odjemalec do potankosti izkoristi prednosti, ki jih prinašata sončna elektrarna ter baterijskih hranilnik.

Na podlagi pametne povezave sistem Auto grid service avtomatsko upravlja s proizvodnjo sončne elektrarne in hranjenjem električne energije. Sistem analizira trenutno stanje v energetskem sistemu in optimizira proizvodnjo in hranjenje energije pri uporabniku, da maksimizira učinkovitost in prihranke za stranko in sistem.

ngen | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Na ta način ima odjemalec zagotovljeno določeno količino energije tudi po ceni nič evrov za kWh, s tem pa ne le prihrani, pač pa tudi pomaga k stabilnosti slovenskega električnega omrežja. Se sprašujete kako? Proizvodnja se lahko prilagaja potrebam omrežja, za kar pa odjemalec nikakor ni prikrajšana, saj ima zagotovljeno določeno količino energije po 0 evrov/kWh. Po 1. juliju bo v okviru regulacijskega polnjenja, to je ob viških energije v omrežju, gospodinjstvo lahko prejemalo energijo brez stroška omrežnine. Takrat se celo moč odjema ne bo štela v obračunsko moč.

ngen | Foto: Matic Lipar, Lipardesign Foto: Matic Lipar, Lipardesign Predviden letni strošek gospodinjstva bo v takem primeru naslednji:

  • Omrežnina za vso energijo prevzeto iz omrežja 2100kWh * 0,03973 evrov / kWh = 83,43 evrov (Po 1.7. cca 40 evrov)
  • Električna energija zgolj za odjem, ki presega NGEN garantirano proizvodnjo (5999kWh – 5720kWh = 279kWh): Enotna tarifa 90 odstotkov 0,098 evrov / kWh = 24,60 evrov ter Enotna tarifa 10 odstotkov 0,15261 evrov / kWh = 4,26 evrov

Skupni letni strošek bo tako nanesel 112,29 evra + DDV, a se bo s 1. julijem 2024 znižal za približno 40 evrov saj se bo znižala cena omrežnine. Se bo pa istočasno povečal strošek obračunske moči, ko v tem izračunu, tako kot pri preostalih, ni upoštevan.

Pri drugih izračunih smo omenili tudi morebitne kazni ob prekoračitvah dogovorjene obračunske moči, za katere pa vam pri uporabi pametne povezave SG Conncet ni treba skrbeti, saj bo sistem samodejno uravnaval porabo ter pravočasno preprečil morebitne presežke.

Zakaj pametna povezava SG Connect prinaša največje prihranke?

Poglejmo torej še enkrat skupne stroške, ki pritičejo posameznemu gospodinjstvu ob vgradnji sončne elektrarne z močjo 5,72 kWp ter hranilnika električne energije kapacitete 12,42 kWh, ob zgoraj opisanih treh primerih:

  • strošek za primer 1: 57,33 evrov / po 1. juliju cca 50 evrov
  • strošek za primer 2: 209,69 evrov / po 1. juliju cca 166 evrov
  • strošek za primer 3: 112,29 evrov / po 1. juliju cca 69 evrov

Z Izbiro podjetja NGEN za dobavitelja električne energije bo tako vaš letni strošek približno 70 evrov, kar je primerljivo s situacijo, v kateri so vsi, ki so vlogo za soglasje električne energije oddali še v lanskem letu. Kar sto evrov pa lahko pri dobavi elektrike prihranijo vsi, ki soglasja niso oddali že v lanskem letu, za dobavitelja pa bodo izbrali podjetje NGEN.

ngen | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

V vseh treh primerih pa vgradnja NGEN Star opreme, ne glede na izbiro dobavitelja električne energije, prinaša visoke prihranke pri obračunski moči ter ostalih ugodnostih hibridnega sistema. Ob izbiri NGEN kot dobavitelja ter uporabi pametne povezave SG Connect pa so prihranki še večji. Več o tem smo pisali tukaj:

elektrika
Novice Pozabite netmetering. Tu je garantirana proizvodnja sončne energije.

Kontaktirajte Ngen:

Telefon: +386(0) 4581 20 20

E-naslov: info@ngen.si

NGEN, d. o. o., Moste 101, 4274 Žirovnica, Slovenija

ngen | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pomembne povezave:

NGEN GROUP

NGEN SG CONNECT

NGEN STAR HIBRIDNI SISTEM

Aplikacija SG Connect je dostopna v IOS in Android verziji. 

  • Uporabniki iOS si jo naložite tukaj.
  • Uporabniki Androida si jo naložite tukaj.

Pogoje akcije Garantirana proizvodnja si boste lahko kmalu prebrali na spletnih straneh podjetja NGEN.

Ne spreglejte