Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
10.46

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

sadjarstvo zaščita rastline pozeba vreme

Četrtek, 18. 4. 2024, 10.46

1 teden, 6 dni

Vreme: bo jutri pozeba? Zaščita ne bo odveč.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
pozeba cvetovi | Rastline so v rekordno toplih razmerah v preteklih tednih dosegle tako stopnjo razvoja, da bi lahko posledice pustile že temperature malo pod ničlo. | Foto Tim Grešak/Meteoinfo Slovenija

Rastline so v rekordno toplih razmerah v preteklih tednih dosegle tako stopnjo razvoja, da bi lahko posledice pustile že temperature malo pod ničlo.

Foto: Tim Grešak/Meteoinfo Slovenija

Jutri bi lahko v nižjih delih dolin in kotlin po celotni državi temperature padle pod ničlo, opozarjajo meteorologi. Pozeba bi lahko poškodovala rastline, ki so že v polnem razcvetu in razrastu, zato zaščita – tam, kjer je to seveda mogoče – ne bo odveč. Kot kažejo meteorološki modeli, je nevarnost pozebe tudi v noči na ponedeljek.

Kje je pozeba najbolj verjetna

Hladna zračna masa polarnega izvora, ki nas je dosegla ob ohladitvi, se bo vsaj še kakšen teden zadrževala nad našimi kraji. Mrzel zrak pa je težji od toplejšega in se zato ponoči steka proti nižjim delom površja.

Pred pozebo so tako najbolj ogroženi nižji deli dolin in kotlin, zlasti v vzhodni polovici Slovenije. Varnejša so pobočja oz. gričevja, ki so lahko tudi za več kot pet stopinj Celzija toplejša.

Razlike zaradi vpliva spuščanja težkega hladnega zraka so lahko vidne celo znotraj istega sadovnjaka. Cvetovi, ki so bližje tlom, pozebejo prej kot cvetovi na višjih vejah. Temperatura pri tleh je namreč lahko za nekaj stopinj nižja od temperature na dveh metrih višine nad tlemi, na kateri se izvajajo tudi uradne meteorološke meritve.

Topli dnevi so pospešili razvoj rastlin

Občutljivost na nizke temperature je odvisna od razvojne stopnje rastline. Glede na rekordno toplo vreme v zadnjih tednih so številne rastline dosegle tako stopnjo razvoja, da bi lahko posledice pustile že temperature malo pod ničlo.

Za zaščito sadnih dreves se pred pozebo najbolj priporoča oroševanje.
 | Foto: Tim Grešak/Meteoinfo Slovenija Za zaščito sadnih dreves se pred pozebo najbolj priporoča oroševanje. Foto: Tim Grešak/Meteoinfo Slovenija

Pogoji za izrazito nočno ohlajanje, kot vse kaže, ne bodo najustreznejši, saj bodo noči vsaj deloma oblačne. To daje upanje, da se bomo obsežnejši pozebi izognili. Vseeno pa se lahko temperature na mrazu izpostavljenih (verjetno manjših) območjih kakšno noč spustijo do dve stopinji pod ničlo.

Ali se je pred pozebo mogoče zaščititi?

Za zaščito sadnih dreves pred pozebo se najbolj priporoča oroševanje. Pri nizkih temperaturah namakalni sistem sadovnjak prekrije z dežjem. Ker je temperatura zraka pod lediščem, se tudi kapljice na rastlinah najprej ohladijo in nato zmrznejo. Ohlajanje in zmrzovanje tekočine je fizikalni pojav, pri katerem tekočina oddaja toploto v svojo okolico in jo s tem rahlo segreva. Zaradi stalnega dotoka vodnih kapljic na rastline se s tem učinkovito preprečuje, da bi se v neposredni bližini rastline temperatura občutneje spustila pod ničlo. S tem se da učinkovito zmanjšati škodo zaradi pozebe.

Vendar mora biti oroševanje izvedeno strokovno in potekati neprekinjeno vse do trenutka, ko se ozračje ne segreje nazaj na temperature nad lediščem. V nasprotnem primeru lahko naredimo več škode kot koristi.

Drugi način, kako preprečiti pozebo, je s kurjenjem. V sadovnjaku, vinogradu ali na vrtu naredimo več manjših kurišč, ki jih vzdržujemo vso noč. Kurišča poskrbijo, da se temperatura zraka v okolici rastlin zviša.

Na vrtu pa ne moreta škoditi niti zastirka ali koprena. Tla so ponoči še vedno toplejša od zraka, zastirka in koprena pa pomagata pri ohranjanju višje temperature tik nad tlemi.

Vreme
Novice Vreme: koliko časa bo vztrajal mraz?
Rudno polje, Pokljuka
Novice Padel je slovenski rekord v padcu temperature: v teh krajih je zapadlo največ snega #video
Ne spreglejte