Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2024,
11.10

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

protesti Nova Kaledonija

Nedelja, 19. 5. 2024, 11.10

2 tedna

Operacija Nova Kaledonija: ključno cesto varuje 600 oboroženih žandarmeristov #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Francoske sile na čezmorskem ozemlju Nove Kaledonije so danes sprožile operacijo z namenom obnovitve nadzora nad ključno cesto, ki povezuje prestolnico otočja Noumea z mednarodnim letališčem. Vsi komercialni leti so bili ta teden zaradi nemirov odpovedani, zaradi česar je na otočju ujetih okoli 3.200 turistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

60-kilometrsko pot med Noumeo in letališčem zdaj varuje 600 oboroženih pripadnikov žandarmerije, je sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Gre za še en varnostni ukrep v luči trajajočih nemirov na tem tihomorskem otočju.

Nova Kaledonija, policija, vojska | Foto: Reuters Foto: Reuters Nova Kaledonija, policija, vojska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Lokalne francoske oblasti so prepričane, da se varnostne razmere izboljšujejo. Kljub temu so danes z otočja poročali o več nočnih požigih.

Nova Kaledonija, protesti | Foto: Reuters Foto: Reuters Nova Kaledonija, protesti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nasilni izgredi so na Novi Kaledoniji izbruhnili v ponedeljek po spremembi volilne zakonodaje, s katero želijo razširiti volilno pravico v prid neavtohtonim prebivalcem otočja.

Razširitev volilne pravice naj bi po oceni Gibanja za neodvisnost Nove Kaledonije koristila zlasti Franciji naklonjenim politikom in še bolj omejila pravice staroselcem.

Francija je kolonizirala Novo Kaledonijo sredi 19. stoletja. Status čezmorskega ozemlja je otočje pridobilo po drugi svetovni vojni, v naslednjih desetletjih pa se je okrepilo gibanje za neodvisnost. Prebivalci so na treh referendumih v letih 2018, 2020 in 2021 glasovali za to, da otočje ostane del Francije.

Emmanuel Macron
Novice Francija na Novo Kaledonijo poslala vojsko in prepovedala TikTok #video
Ne spreglejte