Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2008,
14.09

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 14.09

8 let, 1 mesec

Pogajanja med ZDA in Poljsko še niso končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogajanja med Poljsko in ZDA o protiraketnem ščitu, ki ga Washington želi postaviti na Poljskem, niso končana, je povedal poljski obrambni minister Bogdan Klich in s tem zanikal sredina poročila.

Poljski premier Donald Tusk se bo danes o protiraketnem ščitu pogovarjal z ameriškim veleposlanikom v Varšavi. "Pogajanja niso končana. Zaključili smo en krog pogovorov in še nismo dosegli ciljne črte," je v pogovoru za poljski Radio Z povedal Klich. V sredo je sicer vodja poljske delegacije, namestnik poljskega zunanjega ministra Witold Waszczykowski, sporočil, da naj bi ZDA in Poljska v Washingtonu končali pogajanja o protiraketnem ščitu, vendar naj se poljsko vodstvo še ne bi odločilo, ali bodo privolili v njegovo postavitev.

Namestnik ameriške državne sekretarke in nekdanji veleposlanik na Poljskem Daniel Fried je medtem povedal, da je bil v zadnjem krogu pogovorov dosežen bistven napredek, a ni hotel potrditi sklenitve dogovora.

Litva kot alternativna lokacija Klich je medtem poročila, da ZDA razmišljajo o Litvi kot alternativni lokaciji protiraketnega ščita, označil za taktiko za izvajanje pritiska med pogajanji s Poljsko. Menil je še, da bi Američani ščit težko postavili v Litvi, saj Rusija tej lokaciji nasprotuje še bolj vneto kot Poljski.

"Američani poskušajo ohraniti dobre odnose z Rusijo," je ob tem še povedal Klich. Visoki predstavniki Litve, ki je prav tako članica zveze Nato, so sicer odločno zanikali, da potekajo pogovori med njihovo državo in Washingtom.

Poljska zahteva obsežno pomoč pri posodobitvi oboroženih sil Danes se bosta o ščitu v Varšavi pogovarjala poljski premier Tusk in ameriški veleposlanik na Poljskem Victor Ash. Washington in Varšava sta pogovore začela maja 2007, a pogajanja so se večkrat upočasnila zaradi poljskih zahtev po obsežni pomoči pri posodobitvi njenih oboroženih sil.

Po ameriških načrtih za postavitev protiraketnega ščita naj bi na Poljskem postavili deset prestreznikov raket, na Češkem pa radar. Washington trdi, da je ščit namenjen zaščiti ZDA in njenih zaveznic pred napadi t. i. malopridnih držav, kot je na primer Iran. Načrt je naletel na oster odziv Rusije, ki meni, da ščit pomeni grožnjo njeni varnosti.

Ne spreglejte