Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2024,
21.18

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

sodišče kazen Donald Trump

Torek, 30. 4. 2024, 21.18

2 tedna, 1 dan

Trumpu zaradi kršenja prepovedi napadov na priče devet tisoč dolarjev kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Donald Trump | Donald Trump se pritožuje nad odločitvijo sodnika, češ da mu kratijo svobodo govora v času, ko znova kandidira za predsednika ZDA. | Foto Reuters

Donald Trump se pritožuje nad odločitvijo sodnika, češ da mu kratijo svobodo govora v času, ko znova kandidira za predsednika ZDA.

Foto: Reuters

Newyorški sodnik Juan Merchan je danes bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu naložil devet tisoč dolarjev kazni zaradi kršenja njegove prepovedi napadov na priče v sodnem procesu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov, poročajo ameriški mediji. Merchan je Trumpu zagrozil, da ga v prihodnje lahko doleti tudi pripor.

Sodnik je ugotovil, da je Trump sedemkrat kršil njegovo prepoved, in mu za vsako kršitev odmeril po tisoč dolarjev kazni. Še dve kršitvi sta bili objavljeni na spletni strani Trumpove predsedniške kampanje.

"Obtoženca opozarjam, da sodišče ne bo prenašalo namernih kršitev zakonitih ukazov in mu bom, če bo treba, izrekel kazen v obliki pripora," je sodnikovo odločitev navedel ameriški medij Politico.

Merchan je še pred začetkom sodnega procesa proti Trumpu, ki mu sodijo zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom 130 tisoč dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred predsedniškimi volitvami 2016, bivšemu predsedniku prepovedal javne komentarje oziroma napade na priče, porotnike in druge udeležence v postopku.

Trump je od takrat med drugim kritiziral Stormy Daniels in svojega nekdanjega odvetnika Michaela Cohena, ki je izvršil plačilo in je glavna priča v sodnem procesu.

Tožilci so sodnika na to opozorili in zahtevali po tisoč dolarjev kazni za vsako kršitev. Trump se zaradi tega pritožuje, da mu kratijo svobodo govora v času, ko znova kandidira za predsednika ZDA.

Dakota Kristi Noem
Novice Trumpova pomočnica: Ubila sem 14-mesečnega psa. Sovražila sem ga.

Sodni proces se je danes nadaljeval z zaslišanjem Keitha Davidsona, nekdanjega odvetnika Stormy Daniels in mankenenke Karen McDougal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

McDougalova je trdila, da je imela s Trumpom spolno razmerje, ekskluzivni intervju z njo pa je pridobil tabloid National Enquirer, ki zgodbe pred volitvami 2016 potem ni objavil. McDougalova je za intervju dobila 150 tisoč dolarjev, nekdanji izdajatelj tabloida David Pecker pa je že opisal, kako se je dogovoril s Trumpom glede preprečevanja objav negativnih zgodb o njem, medtem pa naj bi objavljal kritične prispevke o Trumpovih političnih nasprotnikih.

Joe Biden
Novice Joe Biden na večerji za dopisnike Bele hiše zbadljiv do Donalda Trumpa #video
Ne spreglejte