Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2008,
8.45

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 4. 7. 2008, 8.45

8 let, 1 mesec

Zgodovinski pristanek kitajskega letala na Tajvanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekaj minut po 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času je na Tajvanu pristalo prvo kitajsko letalo po skoraj šestih desetletjih.

Otvoritveni polet prve neposredne letalske povezave med celinsko Kitajsko in Tajvanom po skoraj šestdesetih letih, kar označuje občutno otoplitev odnosov. Med 258 potniki so bili predstavniki tajvanskih oblasti, kitajski ter tajvanski poslovneži, študenti in skupina 100 kitajskih turistov, za krmilom pa je sedel direktor letalske družbe China Southern Airlines Liu Shaoyun. Letalo je vzletelo v Guangzhouju in pristalo na Tajvanu ob osmih zjutraj po lokalnem času.

Ta polet je prvi polet vse od leta 1949, ko se je med stranema končala državljanska vojna in je pomemben del predvolilnih obljub tajvanskega predsednika Maja Jing Jeoua, da bo skušal hitro izboljšati odnose s Pekingom. Ob tej priložnosti je povedal, da sta Kitajska in Tajvan kot dva člana iste družine in da je polet na Tajvan kot polet domov. "To je sveti trenutek," je še dodal.

Danes bo na "otok zakladov" poletelo 700 Kitajcev Iz Pekinga, Šanghaja, Guangzhuoja in drugih dveh mest bo tako danes na 18 povratnih letih več kot 700 kitajskih državljanov poletelo na Tajvan, tako imenovani "otok zakladov."

Tajvan je prepovedal neposredne trgovinske in prometne vezi s Kitajsko po letu 1949, toda z izvolitvijo novega tajskega predsednika marca letos so se odnosi med stranema začeli izboljševati. Med mandatom njegovega predhodnika Chen Shui Biana pa sta bili strani dolgo sprti, saj so bili pogovori junija prvi po prekinitvi stikov sredi 90. let prejšnjega stoletja. Takrat so tudi sklenili dogovor o redni letalski povezavi med Kitajsko in Tajvanom.

Kitajski turisti dobrodošli za šepajoče tajvansko gospodarstvo Tedensko, od ponedeljka do petka, je tako načrtovanih 36 povratnih letov čez tajvansko ožino med šestimi tajvanskimi in petimi kitajskimi letališči. Tako se bo predvidoma število kitajskih turistov na Tajvanu povečalo na 3000 na dan, kar bo zelo dobrodošlo za šepajoče tajvansko gospodarstvo.

Kitajska Tajvan še vedno smatra cel svojega ozemlja in čaka na združitev. To vprašanje je eno izmed najbolj perečih vprašanj na otoku s 23 milijoni prebivalcev, ki se je ločil od Kitajske po koncu državljanske vojske leta 1949, a ni nikoli uradno razglasil neodvisnosti.

Ne spreglejte