Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2024,
11.20

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Ferrari Sebastian Vettel Max Verstappen Christian Horner Formula 1 Red Bull Racing Newey Adrian

Sreda, 1. 5. 2024, 11.20

2 tedna

Adrian Newey

Konec ugibanj, res zapušča šampionski Red Bull

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Red Bull Adrian Newey | Adrian Newey je bil od začetka del Red Bullovega projekta v formuli 1. | Foto Reuters

Adrian Newey je bil od začetka del Red Bullovega projekta v formuli 1.

Foto: Reuters

Ugibanj je konec, vse je bilo res. Red Bull Racing je potrdil, da njihov dizajner šampionskih dirkalnikov po koncu te sezone zapušča ekipo. "Ekipa sporoča, da tehnični direktor Adrian Newey zapušča Red Bull Technology Group po prvi četrtini leta 2025."

Adrian Newey Max Verstappen Fernando Alonso Lewis Hamilton
Sportal Odhod iz Red Bulla je samo še vprašanje ur
Adrian Newey
Sportal Potres v F1: ključni mož zapušča ekipo Red Bull

Adrian Newey | Foto: AP / Guliverimage Adrian Newey Foto: AP / Guliverimage Ekipa formule 1 iz angleškega Milton Keynesa je v sredo dopoldne le potrdila govorice, ki so udarile prejšnji teden. Njihov tehnični direktor Adrian Newey, snovalec vseh šampionskih dirkalnikov Sebastiana Vettla in Maxa Verstappna, po koncu te sezone zapušča Red Bull Racing. Pogodba se mu bo iztekla v prvi četrtini naslednjega leta (ima enoletno protikonkurenčno klavzulo), bo pa to sezono še prisoten na nekaj dirkah. A na letošnjem dirkalniku formule 1 ne bo več delal, niti ne bo sodeloval na sestankih o pripravi dirkalnika za sezono 2025. Posvetil se bo samo zaključku Red Bullovega projekta hiperšportnega avtomobila RB17. 

Tako naj bi maja 2025, morda celo že marca 2025, lahko nastopil službo pri svojem naslednjem delodajalcu. Glede na spremembe v tehničnem pravilniku bi si ga ta želel za snovanje dirkalnika za leto 2026. Najbolj realna izbira za naslednjo Neweyjevo destinacijo se zdi Ferrari. Kot piše motorsport.com, se je Newey v torek že srečal z vodjo Ferrarijeve ekipe, Fredericom Vasseurjem. Italijanska Gazzetta poroča, da bi lahko Ferrari prihod Neweyja oznanil že naslednji teden, po VN Miamija.

Newey je pri Red Bullu vse od začetka, od leta 2006. Podpisal se je pod dirkalnike, ki so osvojili sedem dirkaških in šest konstruktorskih lovorik. "Od malega sem si želel dizajnirati hitre avtomobile. Moje sanje so bile, da postanem inženir v formuli 1. Imel sem srečo, da sem sanje uresničil. Skoraj dve leti sem imel to čast, da sem imel pomembno vlogo v Red Bull Racingu. Napredovali smo od novinca do večkratnega prvaka. A mislim, da je zdaj trenutek, ko lahko žezlo predam drugim in poiščem nove izzive. Do takrat pa se bom posvetil zaključku razvoja RB17," je ob napovedi slovesa dejal Newey. Šef ekipe Christian Horner pa se mu je v sporočilu za javnost zahvalil za 19 let uspešnega sodelovanja.

Niki Lauda Ferrari
Sportal Rdeči Ferrari menja barve
Lewis Hamilton Toto Wolff
Sportal Hamilton kuril gume, Wolff odgovarjal na vroča vprašanja
Ayrton Senna
Sportal Prvi maj bo vselej zaznamovan s tragično smrtjo Senne #video
Ne spreglejte