Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
18.00

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

Natisni članek

Liege-Bastogne-Liege UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Četrtek, 18. 4. 2024, 18.00

1 teden, 6 dni

Tudi na spomeniku LBL bo hladno

"Lahki kolesarji, kot je Tadej Pogačar, bodo trpeli"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31
Nathan Van Hooydonck Tadej Pogačar | Tadeja Pogačarja v nedeljo čaka nastop na spomeniku Liege - Bastogne - Liege. Na tej dirki je zmagal leta 2021, lani pa si je tam pri padcu poškodoval zapestje.  | Foto Guliverimage

Tadeja Pogačarja v nedeljo čaka nastop na spomeniku Liege - Bastogne - Liege. Na tej dirki je zmagal leta 2021, lani pa si je tam pri padcu poškodoval zapestje.

Foto: Guliverimage

Na sredini klasiki Valonska puščica v Belgiji je kolesarjem življenje močno zagrenilo hladno vreme, slabih 200 kilometrov dolgo preizkušnjo je predvsem zaradi obupnega vremena končalo vsega 44 kolesarjev, nič kaj dobra pa ni vremenska napoved niti za nedeljski spomenik Liege–Bastogne–Liege. Napovedani so dež in temperature okoli osmih stopinj Celzija, kar bi utegnilo težave povzročati predvsem lahkim kolesarjem, kot je slovenski as Tadej Pogačar.

"Tisti pravi, lahki hribolazci, kot je Tadej Pogačar, pri osmih stopinjah Celzija in v dežju trpijo," je v podkastu Wielerclub Wattage opozoril nekdanji belgijski profesionalec Jan Bakelants. Pogovarjali so se o sredini dirki Valonska puščica, ki jo je zaradi mraza končalo vsega 44 kolesarjev. Tudi na nedeljskem spomeniku Liege–Bastogne–Liege lahko kolesarji pričakujejo dež in mraz, temperatura zraka na bi ostala pod desetimi stopinjami Celzija, zjutraj bo blizu ničle.

Zahtevne razmere bi morali izkoristiti bolj robustni specialisti za klasike, predvsem nizozemski šampion Mathieu van der Poel, še meni Bakelants, Pogačarja pa vseeno ni želel odpisati kot glavnega favorita za zmago na četrtem spomeniku sezone. "Če ste videli, kako strm je Redoute, potem vam je jasno, da lahko tam zlahka pridobi minuto pred tekmeci. V normalnih razmerah ne vidim nikogar, ki bi lahko premagal Pogačarja."      

Paziti bo moral, da se mu ne ponovi LBL 2023

Jan Bakelants: V normalnih razmerah ne vidim nikogar, ki bi lahko premagal Pogačarja. | Foto: Reuters Jan Bakelants: V normalnih razmerah ne vidim nikogar, ki bi lahko premagal Pogačarja. Foto: Reuters Najstarejši spomenik Liege–Bastogne–Liege je Pogačar dobil leta 2021, leto pred tem je tam slavil Primož Roglič, v zadnjih dveh letih pa je na prestižni dirki zmagal Belgijec Remco Evenepoel, ki ga letos tam ne bo. Še vedno okreva po zlomu ključnice, do katerega je prišlo pri padcu v tisti usodni četrti etapi letošnje Dirke po Baskiji.

Pogačar, ki je letos v devetih tekmovalnih dneh dosegel šest zmag, bo na LBL predvsem preveril formo pred majsko Dirko po Italiji, na kateri bo nastopil prvič v karieri in je z naskokom največji favorit za osvojitev prestižne rožnate majice. Tudi to je od Slovencev prvi osvojil Roglič lani. 25-letnik s Klanca pri Komendi bo moral predvsem paziti, da se mu na zahtevni belgijski enodnevni dirki ne pripeti kaj podobnega, kot se mu je lani, ko si je pri padcu poškodoval zapestje, kar mu je onemogočilo optimalno pripravo tudi na poletni Tour.   

"Tadej bo odličen"

Tim Wellens: Menim, da bo imenitna bitka, Tadej pa bo odličen. | Foto: Reuters Tim Wellens: Menim, da bo imenitna bitka, Tadej pa bo odličen. Foto: Reuters A ko Pogačar dirka, dirka na zmago. Tudi van der Poel, zmagovalec dveh letošnjih spomenikov (Dirke po Flandriji in dirke Pariz–Roubaix), je poudaril, da bo LBL prav zaradi prisotnosti izvrstnega Slovenca še posebej težka preizkušnja. Bakelants meni, da Pogačar sploh še ni dosegel vrhunca forme, je pa Gorenjčev moštveni kolega pri UAE Emirates Tim Wellens prepričan, da bo Pogi v Belgijo prišel v strupeni formi.

"Menim, da bo imenitna bitka, Tadej pa bo odličen. Optimalno se je pripravil na višinskih pripravah v Sierri Nevadi, kjer je tudi izkusil nekaj slabega vremena, vključno s sneženjem. Nato so imeli tam odlične razmere, zato mislim, da bo na Liegu zelo dober," je Belgijec povedal za nizozemsko spletno stran In de Leiderstrui.

Wellensa na Liegu sicer ne bo, Pogačar pa bo imel ob sebi kljub temu izjemno močno ekipo, v kateri so še Domen Novak, Švicar Marc Hirschi, Italijan Diego Ulissi, Portugalec Joao Almeida, Novozelandec Finn Fischer-Black in Nizozemec Sjoerd Bax.     

Preberite še:

Mattias Skjelmose, Valonska puščica 2024
Sportal Obupno vreme terjalo žrtve: drgetajočega Danca odnesli s kolesa #video
Tadej Pogačar Liege Bastogne Liege 2021
Sportal Tadej Pogačar se vrača na kraj padca, ki je lani otežil priprave na Tour de France
Tadej Pogačar dirka Milano - Sanremo
Sportal Tadej Pogačar rekordnih 144 tednov na vrhu svetovne lestvice
Ne spreglejte