Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2024,
10.19

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Sotheby's dražba slika Claude Monet

Četrtek, 16. 5. 2024, 10.19

2 tedna, 1 dan

Monetova slika na dražbi v New Yorku dosegla 35 milijonov dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Claude Monet, Meules a Giverny | Za Monetovo sliko so iztržili visoko ceno. | Foto Profimedia

Za Monetovo sliko so iztržili visoko ceno.

Foto: Profimedia

Sliko Kopice pri Givernyju Clauda Moneta so v sredo na dražbi v New Yorku prodali za skoraj 35 milijonov dolarjev (32,3 milijona evrov), so sporočili iz dražbene hiše Sotheby's. Visoki znesek po njihovih ocenah predstavlja dober začetek spomladanske razprodaje umetnin v New Yorku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako pri Sotheby's kot pri konkurenčni dražbeni hiši Christie's so spomladansko dražbeno sezono začeli v ponedeljek. Čeprav se je svetovni umetniški trg lani umiril, je prodaja umetnin v Londonu in Parizu vzbudila optimizem za letos.

Slika Kopice pri Givernyju (Meules a Giverny), ki jo je francoski impresionist Monet naslikal leta 1893, je na dražbi dosegla 34,8 milijona dolarjev (32,1 milijona evrov).

Lani prodaja umetniških dražb po vsem svetu upadla

Britansko-mehiška umetnica Leonora Carrington je na dražbi podrla svoj rekord, saj so njeno delo Les Distractions de Dagobert prodali za 28,5 milijona dolarjev (26,3 milijona evrov). S tem se je uvrstila med prvih pet najvrednejših umetnic na dražbi, so sporočili iz Sotheby's. Obenem se je uvrstila med štiri najvišje ocenjene nadrealistične umetnice, pri čemer je prehitela Maxa Ernsta in Salvadorja Dalija.

Pri Christie's so medtem prodali za približno 115 milijonov dolarjev (106,1 milijona evrov) sodobne umetnosti, vključno s sliko Jeana-Michela Basquiata, ki je dosegla 32 milijonov dolarjev (29,5 milijona evrov). Na dražbi avkcijske hiše Phillips pa so Basquiatevo delo Untitled (ELMAR) prodali za 46,5 milijona dolarjev (42,9 milijona evrov).

Lani, sredi vojne v Ukrajini in njenih posledic, ki so povzročile padec ruskih kupcev, je prodaja umetniških dražb po vsem svetu padla na 14,9 milijarde dolarjev (13,8 milijarde evrov), medtem ko je leto prej znašala 16 milijard dolarjev (14,7 milijarde evrov), še poroča AFP.

Prince, kitara
Trendi Na dražbo gre Princeova kitara Cloud 3
Ne spreglejte