NATISNI PISAVA

Test nove karoserijske izvedbe

Volkswagen golf cabriolet 1,4 TSI

Avtor: Miha Merljak

Eosova trdna zložljiva streha je sicer odlična. Toda stane pet tisoč evrov več kot golfovo platno. Kdor užitkarski avtomobil kupuje racionalno, bo izbral golfa.

Eos in golf enako uporabna

Volkswagen ima dva podobno velika kabrioleta, eosa in golfa. Na videz sta samosvoja, podrobnejši pogled pa razkrije dolgo vrsto podobnosti. Že pogled v notranjost pokaže že znano golfovo ergonomijo, volan, stikala, radie, sedeže, tudi eos je namreč v svojem bistvu golf.

Golf cabriolet je za slabih dvajset centimetrov krajši od eosa. Vseeno oba ponujata štiri sedeže – na sprednjih se sedi praktično povsem enakovredno, zadaj je v golfu malce manj udobno, a vseeno dovolj, da v isofix zanki zasidramo dva otroška sedeža ali pa celo prepeljemo dva odrasla prijatelja, ki smo ju spotoma pobrali na postaji pred staro ljubljansko pošto. A tudi eos ni "limuzina", funkcionalno gledano sta oba Volkswagnova kabrioleta enako uporabna, ne glede na merske razlike.

To trditev sicer malce na laž postavita prtljažna prostora, pri čemer golfov ni bistveno manjši, je pa zaradi drugačnih vrat (ki jih je mimogrede tudi veliko težje zapreti) težje dostopen. Predvsem pa so razlike odvisne od strehe – medtem ko golfovo platno ne vpliva na velikost prtljažnika, je eos kot kupe lahko celo zelo uporaben, seveda pa kabriolet po svojem poslanstvu tudi karavan ni.

Gre za oživljanje kulta iz osemdesetih?

Je smisel golfa cabrioleta v oživljanju kultnega golfa cabriolet prve generacije iz začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki je bil tedaj zelo priljubljen med ameriškimi japiji začetniki? Slave izvirnika ni uspel ponoviti noben poznejši golf, tudi eosa japiji niso posvojili. Bodo tega golfa? Če bodo, bomo mi presenečeni.

Poraba na testnem krogu: 8,6 l/100 km


Mestno: 9,4 l/100 km
Avtocesta: 7,5 l/100 km
Umirjeno: 5,6 l/100 km
Športno: 12,4 l/100 km

Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Razpenjanje strehe pred rdečo lučjo na semaforju


Je smisel odprtega golfa v platneni strehi? Res obstajajo ljudje, ki trdnih zložljivih streh ne marajo? Ki imajo raje nekoliko bolj hrupno notranjost? Ki jim eosovo strešno okno, ki lajša zimsko turobne vožnje, ne pomeni nič in imajo raje črn golfov strop? Sicer težko verjamemo, a morda pa le …

Še največja prednost golfa v primerjavi z eosom je komaj desetsekundno razpenjanje oziroma zlaganje strehe. Eos namreč za isto operacijo zahteva skoraj pol minute. Medtem ko morate pri eosu precej skrbno izbirati lokacijo preobrazbe iz kabrioleta v kupe, lahko to pri golfu mirne volje izvedete pred rdečo lučjo na semaforju. In to brez skrbi, da vam bodo začeli trobiti ravno takrat, ko bo streha v obliki harmonike, saj lahko streho zlagate tudi potem, ko že speljete, le 30 kilometrov na uro ne smete prekoračiti.

Ni za športno vožnjo

Testni golf je bil opremljen z 1,4 TSI-jem, ki svoje moči ne pokaže, za športno vožnjo je treba tega golfa gnati veliko bolj kot običajnega 5-vratnega golfa – 210 kilogramov večja masa kabrioleta pač pobere svoj davek.

Brezstrešni golf je torej namenjen vsem, ki ne gojijo prav veliko apetitov po športni vožnji, zato bi v teoriji zadostoval tudi že kak šibkejši motor. Eos je v tem pogledu enak. Čemu torej golf cabriolet in ne trdostrešni eos? No, razlog je ekonomski: pet tisoč evrov razlike v ceni za podobno opremljena avtomobila.

Hitrost po števcu Hitrost po Garminu Vrtljaji motorja Prestava
50 km/h 47 km/h 1020 vrt/min 6. prestava
90 km/h 84 km/h 1830 vrt/min 6. prestava
130 km/h 122 km/h 2750 vrt/min 6. prestava
Izmerjeno z navigacijsko napravo Garmin nüvi 2460 LT.

V nekaj stavkih

Golf cabriolet je avtomobil za vse, ki bi se vozili brez strehe, pa hkrati ne bi radi trpeli kot v kakem športnem roadsterju, bili brez možnosti vožnje s prijatelji kot v najmanjših kabriih ter plačevali ogromno denarja za hranjenje preveč zmogljivega motorja kot v premium kabriih. Golf cabriolet je pač avtomobil za vse, ki brezstrešne vožnje nimajo za privilegij bogatih in športne vožnje željnih. To je avtomobil za vse, ki celo užitkarski avtomobil kupujejo racionalno. Zakaj ne kupijo eosa? Zaradi racionalnosti: platno ni toliko slabše od trdne zložljive strehe, zagotovo ne za pet tisoč evrov.

Cena testnega vozila: 25.613 EUR

Cena osnovne različice: 21.021 EUR (VW golf cabrio 1,2 TSI)
Osnovna cena testnega vozila: 22.449 EUR (VW golf cabriolet 1,4 TSI 118kW)

Skupna cena dodatne opreme: 3164 EUR

Dodatna oprema: 16-palčno zasilno rezervno kolo: 37 EUR; večfunkcijski prikazovalnik Plus: 40 EUR; klimatska naprava Climatronic: 159 EUR; alu platišča Seattle: 684 EUR; športno podvozje: 118 EUR; usnjen večfunkcijski trikraki volan: 443 EUR; radio RCD 510 z MP3: 323 EUR; paket Design in Style (kromirane aplikacije na stikalih luči, dekorativni elementi Black Stripe za armaturno ploščo in vratne obloge, Alu pedala, športna prednja sedeža, oblazinjenje alkantara/tkanina, ledvena opora za sprednja sedeža, žepa na hrbtni strani naslonjal sprednjih sedežev): 555 EUR; parkirni sistem Park Pilot: 426 EUR; paket Komfort (12-voltna vtičnica v prtljažniku, sprednji sredinski naslon za roke, tempomat, protivetrna mreža): 346 EUR; paket Technik (avtomatski vklop luči s funkcijo coming/leaving home, samodejni vklop/izklop dolgih luči Light Assist, notranje vzvratno ogledalo s samodejnim zasenčenjem, senzor za dež, osvetljen prostor za noge spredaj): 33 EUR

Za pikolovce

Tokrat se pikolovsko vtaknemo v zapiranje prtljažnika. Tako na trdo gre, da je treba poprijeti močneje. V zimskih mesecih, ko se naši avtomobili zapacajo že po prvih kilometrih iz avtopralnice, bodo zato lastniki golfov cabriolet imeli redno umazane prste.

Volkswagen golf cabriolet 1,4 TSI
spodnji srednji razred; kabriolet, 3 vrat, 5 sedežev
Motor
bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, vrstni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1390 cm3; največja moč: 118 kW pri 5800 vrt/min; največji navor: 240 Nm pri 1500-2500 vrt/min
Prenos moči
pogon na prednja kolesa; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 225/45 R17
Mere, mase
dolžina: 4246 mm, širina: 1782 mm, višina: 1423 mm; medosna razdalja: 2578 mm; obračalni krog: 9,7 m; masa praznega vozila: 1484 kg; največja dovoljena skupna masa: 1920 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 216 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,4 s; mestna vožnja: 8,3 l/100 km, odprte ceste: 5,4 l/100 km, kombinirano: 6,4 l/100 km; povprečna avtonomija: 859 km; prostornina posode za gorivo: 55 l; emisije: 150 g CO2 / km
Varnost
aktivni sistem varnostnih ščitov: izskočna varnostna ščita v kombinaciji z izjemno togim okvirom vetrobranskega stekla; čelni zračni blazini za voznika in sovoznika; stranski zračni blazini za zaščito trupov za voznika in sovoznika; okenski zračni blazini za zaščito glav vseh stranskih potnikov; kolenska zračna blazina za voznika; isofix; ABS, ASR, EDS, MSR, ESP, funkcija stabiliziranja prikolice; ocena NCAP: 5 zvezdic
Oprema
asistenca za speljevanje v klanec; zadnje luči v LED tehniki; 17-palčna lita platišča; meglenke; električno pomična stekla in ogledali (tudi ogrevani); potovalni računalnik; zelena termoizolacijska zatemnitev stekla
Garancija
2-letno splošno jamstvo, 2 leti podaljšanega jamstva, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 3-letno jamstvo za lak; jamstvo mobilnosti za celotno življenjsko dobo vozila (pogoj je redno servisiranje na pooblaščenem servisu VW)

Redno servisiranje do 120.000 km: 1051 EUR

15.000 km: 78 EUR / 30.000 km: 98 EUR / 45.000 km: 110 EUR / 60.000 km: 226 EUR / 75.000 km: 110 EUR / 90.000 km: 125 EUR / 105.000 km: 78 EUR / 120.000 km: 226 EUR

Časovni interval med servisi je največ 1 leto.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.


Domača predstavitev

Četrta generacija kabrioleta sloni na šesti generaciji trivratnega golfa. S platnenim ostrešjem ne kopira eosa, s hitrostjo razpenjanja pa se ne pusti presenetiti niti nenadnemu nalivu.

Testi sorodnih modelov

Volkswagen golf 3v 1,4 TSI GT

Oznaka GT ne označuje nič manj udobja, vsekakor pa pomeni še več športnosti. Res, avto ni športno trd, potnikov ne pretresa, hkrati jih v tistih "dirkaških" trenutkih tudi ne premetava.

Volkswagen golf 5v 1,9 TDI DSG

Sportline oprema pomeni med ostalim tudi 15 mm nižje športno podvozje, tako da je golf še bolj prilepljen na cesto od osnovne različice. Športnosti pa je več v podvozju in opremi, kakor v motorju ...

Volkswagen golf 5v 1,6 FSI

Golf v svoji peti generaciji ohranja vse značilnosti, ki jih je kot prvi uveljavil že pred destletji. Primer je razširjen C stebriček, ki so ga mnogi povzeli po prvi generaciji golfa.

Volkswagen eos 2,0 TDI

Tudi po prenovi eos ostaja značajsko umirjen in sorazmerno prostoren kupe-kabriolet, ki striptiza še vedno noče opraviti med gibanjem.

Volkswagen eos 2,0 FSI

Karakterno spada eos med tiste bolj umirjene kabriolete, vseeno pa se je z njim mogoče peljati tudi precej športno. Kadar je "kupe", mu lahko posebej celo odpiramo stekleno strešno okno.


Pooblaščeni prodajalci:

Ajdovščina Avto Batič
Brežice AC Radanovič
Celje A2S
Črnomelj Weiss - avto
Grosuplje Avtohiša Mihalič
Idrija MPI
Jesenice Integral Avto
Kočevje Avtohiša Randelj
Koper Porsche Koper
Kranj Avtohiša Vrtač
Ljubljana Porsche Ljubljana
Autodelta
AC Kondor
Maribor Porsche Maribor
Mengeš Avto Debevc
Murska Sobota Ferdinand Posedi
Muta AC Podrzavnik
Novo mesto Avto - Slak, Poslovalnica Novo Mesto
Avtohiša Berus
Podgrad Avtoservis Dodič
Postojna Malgaj PSC Postojna
Ptuj Dominko
Radovljica Avtohiša Meze
Rogaška Slatina Avtohiša Strašek
Slovenj Gradec Avto Štaleker
Slovenska Bistrica Avtohiša Jurič
Škofja Loka Avtoservis Paulus
Tolmin Stavanja
Trbovlje Malgaj
Trebnje Avto - Slak
Velenje AC Meh
Foto: Bor Slana

Ključne besede: Volkswagen

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Osvojite uporabo Oplove Astre kar za en teden!

Kako se imenuje Astrin sistem pametnih matričnih luči? Odgovorite na vprašanje in sodelujte v nagradnem žrebanju.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Futuristični izlet v prihodnost s 5 kilogrami vodika

Toyota mirai: Prva vožnja prvega velikoserijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Pridi smučat na Golte!

Družinske zimske počitnice, otrok biva brezplačno. Pravo zimsko doživetje.

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

oglasno sporočilo