NATISNI PISAVA

Obljube o prenovi bežigrajske sramote še živijo

Avtor: M. P., STA

Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni novinarski konferenci zatrdil, da kljub letošnjem odprtju športnega parka v Stožicah tudi obnova Bežigrada ostaja v mestnih načrtih.

V času prve slovenske nogometne pravljice so veljaki Nogometne zveze Slovenije zardevali pred tujimi gosti, ki so obiskovali Centralni štadion, novinarji pa so ob tem tekmovali v slikovitosti poimenovanja bežigrajskega objekta. V medijih se je najbolj prijela "Plečnikova razvalina", vseeno pa so tedaj le redki slutili, kakšna bo podoba štadiona čez desetletje. Štadion propada, na maketi novega objekta pa se nabira prah. Ker se je tudi glavni investitor, pobudnik novega objekta in največji deležnik podjetja Bežigrajski športni park Joc Pečečnik nekoliko umaknil iz nogometnega dogajanja in odločno zategnil pas pri NK Interblock, so se v Ljubljani že razširile govorice o tem, da je megalomanski projekt padel v vodo. A župan Zoran Janković, ki s svojim značilnim nasmehom odšteva tedne do odprtja štadiona in dvorane v Stožicah, je takšen scenarij zavrnil.

Zoran Janković Zoran Janković

Po Jankovićevih besedah bo gospodarska družba BŠP, v kateri sta se Pečečniku pridružila še MO Ljubljana in pa Olimpijski komite Slovenije, nekoliko spremenila prvotne načrte, a opustitev projekta, kot pravi, vendarle ne pride v poštev. Tudi če bi Pečečnik hotel razmišljat o umiku, bi to le stežka storil, ker bi ga to stalo okoli 15 milijonov evrov, pojasnjuje župan. Zato si po njegovih besedah želi, da bi se čim prej začelo graditi. Po županovih zagotovilih bo ljubljanski mestni svet predlog prostorskega odloka za urejanje območja bežigrajskega štadiona obravnaval aprila ali maja, Janković pa napoveduje burno razpravo. Kot meni, je prednost zamude projekta v tem, da je zasebni investitor Pečečnik projekt zelo racionaliziral. Tako bo to po županovih besedah "butični štadion". Še pred obravnavno odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za urejanje območja na mestnem svetu čakajo zadnje soglasje. Na podlagi sprejetega odloka pa bodo lahko pripravili projekt za gradbeno dovoljenje. Janković pričakuje, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili še letos.

Janković in Pečečnik Janković in Pečečnik

A tovrstno prestavljanje roka ni novost. Po Jankovićevem mnenju je za zamudo pri prenovi kriv prav Pečečnik, ker je na začetku pripravil idejni projekt, ki ga na občini niso sprejeli, saj ni bil primeren za to lokacijo. Nato so izvedli javni anonimni arhitekturni natečaj in aprila lani izbrali projekt nemškega arhitekturnega biroja GMP. Kot navaja Janković, je Pečečnik projekt zelo racionaliziral, med drugim bo na štadionu namesto 12.000 med 7500 in 8000 sedežev, manj pa bo tudi površin za vse vrste športov. Glede zapletov s stanovalci Fondovih blokov, ki so decembra lani na sodišče podali predlog za določitev pripadajočega zemljišča Fondovim blokom na Koroški ulici, kjer je načrtovana gradnja poslovnih vil, je Janković dejal, da bodo, če imajo prav, to dokazali. Sicer pa se, kot pravi, v stroko ne morejo vtikati.

Foto-zgodba o propadu bežigrajskega štadiona

Foto: Vid Ponikvar
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba in akcija do 15.2.2016.

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

oglasno sporočilo