NATISNI PISAVA

Sportalov izlet v hribe (4.)

Na ohladitev na Šijo (in v Bohinjsko jezero)

Avtor: Matej Podgoršek

Ljubljana - Prevroče v dolini? Visokogorje bo zatorej za ta konec tedna boljša izbira. V petkovi rubriki Sportalov izlet v hribe vam predlagamo pohod na Šijo nad smučišči Vogel.

Šija, 1.880 m. n. v.

Izhodišče: Ski Hotel Vogel (1.540 m. n. v.)
Cilj: Šija (1.880 m. n. v.)
Čas hoje: ura in pol
Tura: pot se ob smučiščih blago vzpenja, strmejši je le zaključni vzpon na Šijo

Prejšnji vikend smo bili na Ratitovcu, ki je zaključek grebena Spodnjih Bohinjskih gora. Za ta vikend vam predlagamo vzpon na osrednji vrh Spodnjih Bohinjskih gora - na Šijo nad smučišči Vogel. Ker je štart ob Ski hotelu Vogel, tura kar se tiče višinske razlike ni posebej zahtevna (dobrih 300 metrov), uro in pol za vzpon boste potrebovali zaradi nekoliko daljše zračne linije od hotela do vrha (slaba dva kilometra).

Z avtom se zapeljite v Bohinj. Parkirate pri nihalki za Vogel. Povratna vozovnica za odrasle tekom poletja stane 13 evrov in pol. Pohod začnete pri hotelu na nadmorski višini 1.540 metrov, kjer se vam odpira čudovit pogled navzdol proti Bohinjskemu jezeru in prek doline proti Triglavu. Vaša smer je jug. Ves čas sledite smučiščem ali stranskih potem. Teren se blago vzpenja, temperature pa bodo vsaj 10 stopinj Celzije nižje kot v dolini, tako da vam ne bo prevroče.

Prek Orlove glave in Visokega Orlovega roba po približno uri in 20 minutah prispete do razpotja (1.760 m. n. v.) tik pod vrhom Šije. Če imate še dovolj energije, greste lahko levo do Rodice (dve uri), desno pa pot vodi na Vogel (dve uri). A naš tokratni cilj je sam vrh Šije. Smer zanj je: naravnost navzgor! Gre za ozek, gruščnat in strm odsek, a do vrha boste potrebovali le 10, 15 minut.

Z vrha Šije se ponuja čudovit razgled: proti severu na smučišča, pa proti Julijcem, na zahodu je Vogel, na vzhodu Rodica, Črna Prst in Ratitovec, proti jugu pa strmo navzdol Tolminsko. Za povratek lahko izberete krožno pot - namesto zadnjega strmega vzpona oziroma zdaj sestopa greste raje najprej 15 minut zahodno po grebenu Šije do Vratc in nato 15 minut proti vzhodu nazaj do Visokega Orlovega roba. Od tam pa je povratek po isti poti.

Če vam je še vedno vroče, se v dolini vržite v prijetno hladno jezero!

Preberite še:

Lepo vreme, a malo časa – gremo na Ratitovec

Krasen vikend kar vabi v gore. Če bi se radi vrnili še pred popoldanskim piknikom, priporočamo vzpon na Ratitovec nad Železniki. Dobrih 600 metrov višinske razlike premagate v uri in pol.

Sonce in burja, to je vzpon na Nanos

Topla prisojna pobočja, na vrhu pa pogosto burja. To je planota Nanos. Je ena najbolj priljubljenih pomladnih pohodniških tur. V besedi in sliki vam vzpon predlagamo tudi Sportalovci.

Pohodno sezono začnite na Golici

Odslej vam Sportalov podportal Rekreacija vsak petek ponuja rubriko Gremo v hribe, s kateri vam predlagamo pohodno turo na enega od slovenskih vršacev. Začenjamo z Golico.

Foto: Matej Podgoršek

Ključne besede: sportalov izlet v hribe, Šija

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo vas je najbolj navdušil v 6. tednu?

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba in akcija do 15.2.2016.

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

oglasno sporočilo