NATISNI PISAVA

Anže Kopitar: Noga bo dobro pripravljena na novo sezono

Avtor: Peter Prelc

Slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar se je pred časom vrnil v domovino, kjer bo najprej zaključil z rehabilitacijo, konec julija pa bo obul drsalke in se začel pripravljati na sedmo sezono v NHL.

Sezono Hrušičana je zaznamovala poškodba gležnja, ki jo je utrpel konec marca in zaradi tega ostal brez končnice. Za Kopitarja, ki je odigral 75 tekem in dosegel 73 točk, je bila to prva resnejša operacija, po kateri pa pravi, da se bo vrnil še močnejši.

Kako poteka rehabilitacija poškodbe?
Noga je v fazi celjenja oziroma se je že zacelila. Sedaj moram na nogi znova pridobiti mišično maso, ki je bila pred poškodbo prisotna v gležnju in v celi nogi. Ker dva meseca nisem mogel stopiti na nogo, moram zdaj znova to razviti. Delam posebne vaje tudi za gleženj, tako da gre na bolje. Nekaj vaj lahko delam tudi v fitnesu, vendar morajo biti te pod nadzorom, saj ne smem še delati preveč eksplozivnih gibov, da se ne bi kaj znova natrgalo.

Bo poškodba vplivala na priprave na novo sezono?
Noga bo dobro pripravljena na novo sezono. Vendar je po vsaki operaciji treba nogo okrepiti in kolikor sem se pogovarjal z zdravnikom v Ameriki, je imel že primere, ko se je igralec vrnil po rehabilitaciji z močnejšo nogo, ki je bila operirana, kot z zdravo. Ne želim nič prehitevati, sem se sicer že pogovarjal in dejali so mi, da bi lahko že obul drsalko, vendar ne mislim prehitevati. Pričakujem, da bom na led stopil konec julija, začetek avgusta. Nobenih težav ne bo, ko bom avgusta začel trenirati.

Je bila to najtežja poškodba v karieri?
Brez dvoma. V prvi sezoni sem izpustil deset tekem zaradi težav s hrbtom, zdaj pa je bila to zame prva operacija, pred katero nisem niti vedel, kaj pričakovati. Vsi ob meni so mi pomagali.

Kako pa je bilo spremljati soigralce s tribun?
Vsak igralec, profesionalni športnik pravi, da je težje tekme spremljati s tribun, kot pa igrati tekmo. V končnici mi je bilo težko spremljati soigralce, saj prvič, ne moreš jim pomagati, drugič pa, sam sem lani izkusil nastopanje v njej, zato poznam občutek veselja in užitka. Ko so soigralci igrali prvo tekmo, sem ostal doma, saj ni bilo dobro za nogo, ki bi otekla, če bi letel v San Jose. Na drugo tekmo sem že poletel in si jo ogledal. Kocine so mi šle pokonci, zelo sem se mogel zadrževati, da ni pritekla kakšna solza. A pride tako obdobje, glede katerega pa lahko rečem, da sem postal le močnejši. Skozi celotno obdobje sem bil v stiku z generalnim direktorjem in trenerji, ki so želeli slišati moje mnenje, kako gledam na igre.

Znova ste končali v prvem krogu končnice. Kaj bo treba izboljšati?
S prvim krogom končnice ne bomo zadovoljni že v prihodnji sezoni. Fantje so dobili več izkušenj, sedaj pa je treba to povezati. V seriji je treba zmagati štiri tekme, kako priti do njih, ni pomembno. Ali je to v podaljšku ali v rednem delu za več kot tri ali manj zadetkov.

Kaj pa bi dejali o zadnji sezoni?
Do poškodbe je šlo vse po načrtih. Točkovno sem zaostal dve točki za odigranimi tekmami. Bili so vzponi in padci, mislim pa, da sem naredil korak naprej. Izboljšal sem statistiko plus/minus, kar so si želeli tudi v klubu. To je dobra popotnica za naprej.

Kako bi primerjali svojo drugo s prvo tekmo zvezd?
Veliko bolj sem užival. Na prvi namreč nisem vedel, kako vse to poteka, hkrati nisem poznal vseh igralcev. Na obeh tekmah sem bil namreč edini iz Los Angelesa. Vendar pa sem prek let "nabral" nekaj kolegov tudi iz drugih ekip. Na drugi tekmi sem vedel, kaj pričakovati. Na prvi se tako veseliš vsega, da pozabiš uživati. V garderobi je namreč toliko zvezdnikov, da imaš le odprta usta, nič pa ne govoriš. Na drugi tekmi je bilo vse drugače, vzpostaviš normalno komunikacijo, saj veš, da spadaš med njih.

Kako bi ocenili nastope slovenske reprezentance?
Slovenska reprezentanca je s svetovnim prvenstvom na Slovaškem naredila korak naprej, saj je z igrami prikazala, da se lahko kosa z ekipami srednjega ranga, kot so Danska, Latvija in tako naprej. Pokazala je, da lahko igra, še posebej z disciplinirano igro.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ključne besede: Anže Kopitar, hokej

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Tina Maze

Vse o najboljši slovenski alpski smučarki.

Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

oglasno sporočilo