TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2023,
10.35

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Apple

Četrtek, 8. 6. 2023, 10.35

10 mesecev, 4 tedne

Apple WWDC 2023

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Apple event | Foto Apple

Foto: Apple

Apple, ki ga odlikuje perfektna prepletenost strojne in programske opreme ter storitev, o čemer ni nikakršnega dvoma in v čemer mu tekmeci ne sežejo niti do kolena, je na tokratni konferenci za razvijalce predstavil novosti in, milo rečeno, pogosto iz muhe delal slona. S tem se njegovi sledilci seveda ne boste strinjali.

Apple ponuja odlične izdelke, toda kot vsi njegovi tekmeci se je ujel v past nujnosti rednih izboljšav. Bazen »novosti« se je dodobra izpraznil, poleg tega pa je vse težje presenetiti (ali navdušiti) vse bolj razvajene uporabnike. Zato je bila letošnja konferenca za razvijalca zanimiva iz dveh razlogov: Apple končuje prehod na lastni procesor za osebne računalnike in odškrnili so tančico, ki je več let zakrivala razvoj očal obogatene in navidezne resničnosti. Pokazali so jih, a obenem povedali, da pridejo na tržišče Združenih držav šele v začetku prihodnjega leta. S tem so nevede potrdili znano dejstvo: naj bo »strojna oprema« še tako lepa in zmogljiva, če ni vsebin, potem je le pregrešno drag obtežilnik papirja.

Apple event | Foto: Apple Foto: Apple

Daleč najlepša "smučarska očala"

Ne samo smučarska. Od vseh očal obogatene ali navidezne resničnosti so Applova Vison Pro daleč najbolj očem všečna in verjamem, da tudi zmogljiva. Ker so samozadostna, kar pokajo od moči. Pred vsakim očesom je zaslon OLED razločljivosti 4K in v okvirju pet tipal ter dvanajst kamer, saj očala poleg gibanja spremljajo roke in kretnje, zaradi česar ne potrebujejo dodatnih krmilnikov. Delovanje nadzirata kar dva procesorja. M2 v vlogi univerzalnega in procesor R1, ki je zadolžen za obdelavo podatkov tipal. Baterija je zunanja, predvidevam, da jo bomo nosili okoli pasu in jo bo mogoče preprosto menjati za dolgotrajnejšo uporabo. Delujejo lahko v načinu obogatene resničnosti, gre za tehniko prikaza računalniško oblikovanih predmetov v resnični prostor, ali v načinu navidezne resničnosti, ko se popolnoma potopimo v umetni svet. Takrat zunanjost odseva barvne učinke, ki okolico opozorijo, da se je nosilec očal transportiral nekam drugam. Zanimiva funkcija je še EyeSight, ki oči uporabnika prikaže na zunanjem zaslonu in tako omogoča očesni stik. Čeprav je najmanj malo čudno, da ima nekdo v sobi med kramljanjem na obrazu kljub lepoti in dodelanosti vseeno razmeroma zajetno stvar.

Upravljanje so si v Applu zamislili s kombinacijo oči (zaznavanje pogleda), rok (kretnje) in glasu – brez kakšnega krmilnika. Možno ga bo povezati denimo za igre in za resno računalniško delo najbrž tudi z miško ter tipkovnico. Kot so zatrjevali na predstavitvi, so veliko delali na uporabniškem vmesniku in operacijski sistem VisionOS spisali z upoštevanjem specifik naprave, da lahko sproti obdeluje podatke s tipal, hkrati v 3D prikazuje več aplikacij, se zaveda prostora, vse pravilno izrisuje v njem in da je zvok prostorski. Apple pričakuje, da bomo novo napravo uporabljali za zabavo, takrat bodo na primer v dnevni sobi očala pričarala ogromen zaslon, in za poslovne namene. Razlog, zakaj bodo na voljo šele prihodnje leto in to za tri in pol tisoč dolarskih bankovcev, je bolj kot ne jasen. Apple namerava prepričati razvijalce, da v tem času razvijejo čim več vsebin in storitev, kajti zaveda se, da njegove ne bodo zadostovale. Sploh ne pri tolikšni ceni očal.

Apple event | Foto: Apple Foto: Apple

Prehod na lastni procesor je praktično zaključen

Apple je praktično vse svoje računalnike uspešno transformiral na procesorsko arhitekturo ARM, pri čemer je verjetno največje presenečenje prenosnik MacBook Air z 38,9-centimetrskim (15,3-palčnim) zaslonom. Nejasno je, komu so ga namenili, kajti do zdaj so se tanki in lahki prenosniki zanašali na občutno manjše, malo čez 13 palcev velike zaslone. Vprašanje je še kako na mestu, kajti tekmeci v razredu tankih in prenosnih naprav opuščajo diagonalo, ki jo najdemo bolj kot ne samo še v nižjem cenovnem razredu. Novi MacBook Air je sicer opremljen s procesorjem M2, šestimi zvočniki in spletno kamero polne visoke razločljivosti (1080p), zaslon je razločljivosti QHD in svetilnosti 500 kandel, tehta slab poldrugi kilogram in je debel 11,5 milimetra ter obljublja 18-urno avtonomijo baterije.

Naslednja pomembna novost je različica procesorja Ultra, ki praktično poceni dvoprocesorski sistem s procesorjema M2 Max, združenima na ravni čipa. Tako dobite 'zver' s 24 univerzalnimi in 46 grafičnimi jedri. Procesor bo vgrajen v namizni računalnik Mac Studio, ta bo na voljo tudi v različici s procesorjem M2 Max, in Mac Pro, ki ga bodo veseli zahtevnejši, ki ne morejo brez razširitvenih vmesnikov PCIe. Glede zmogljivosti nove različice procesorja ni nikakršnega dvoma. Veliko pove že to, da na Mac Studio zlahka sočasno priključite do šest monitorjev.

Apple event | Foto: Apple Foto: Apple

Kozmetični popravki operacijskih sistemov

Prišli smo tako daleč, da je za možnost spreminjanja barv in pisav na zaklenjenem zaslonu potrebna nova različica operacijskega sistema. Trditev lepo opisuje, da se nadgradnje operacijskih sistemov iOS, iPadOS, obe različici 17, watchOS 10 in macOS Sonama osredotočajo predvsem na poenostavljanje uporabe nekaterih funkcij in aplikacij s pripomočki ter na možnosti poosebljanja okolja.

Kot vedno so pripravili nekatere na prvi pogled zanimive novosti. Sistem iOS je dobil funkcijo StandBy, ki mobilnik iPhone spremeni v drago nočno uro, ko je postavljena na temu namenjeni podstavek. Poleg tega bo omogočen prepis glasovnega sporočila v realnem času ter cel kup dodatnih možnosti za izmenjavo podatkov in datotek med prijatelji. Uporabniki tabličnih računalnikov iPad boste navdušeni nad možnostjo prilagajanja zaklenjenega zaslona, interaktivnimi pripomočki in zmogljivejšimi funkcijami dela z datotekami PDF. Pripomočki obenem prihajajo s posodobitvijo operacijskega sistema tudi na pametne ure, kjer so med drugim še izboljšali način beleženja kolesarjenja. Če se vam opisane novosti zdijo znane, se ne motite. Marsičesa od tega ste že dlje časa deležni uporabniki pametnih mobilnikov s sistemom Android.

Ko gre za Applove nove operacijske sisteme, smo pogosto razočarani, kajti marsikaj od napovedanega za nas ni pretirano uporabno, saj še vedno ni nikakršne podpore za slovenski jezik. Dejstvo, ki bi jim ga morali moliti pod nos, ko obveščamo in posredno hvalimo njegove izdelke in storitve. Perfekcija, na katero se podjetje vedno izgovarja, med drugim pomeni tudi skrb za okolje, prijazno do uporabnika, ki po definiciji ne more biti takšno, če ni podprt uporabnikov materni jezik. Dokler se to ne bo spremenilo, bom vedno govoril, da se Apple do nas obnaša arogantno. Nekaj, kar bi morali upoštevati, ko ocenjujemo Applove izdelke.

Apple event | Foto: Apple Foto: Apple

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

 

Ne spreglejte