Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 9. 2014,
9.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 10. 9. 2014, 9.49

8 let

Otroški sedež je ključna zaščita vašega otroka v avtomobilu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Le v dovolj kakovostnem, pravilno izbranem in ustrezno nameščenem otroškem avtosedežu se bo vaš otrok v avtomobilu vozil varno. Prostora za improvizacijo ni, poudarja strokovnjak Bojan Oblak.

Ustrezen otroški avtosedež je temelj varnega prevoza najmlajših …

Ne pozabite, da se celo novorojenček praviloma že v prvih treh dneh svojega življenja sreča s prometom. Že prva pot od porodnišnice do domače posteljice pa mora biti seveda varna. Otrok se mora v avtomobilu voziti v ustreznem otroškem avtosedežu. Tako z vidika varnosti kot tudi udobja je pomembno, da otroka že od prvega stika z avtomobilom navajamo na avtosedež, ne na mamino naročje.

Le ob ustrezno in pravilno nameščenem avtosedežu ter ob pravilnem zapenjanju boste svojemu otroku lahko zagotovili varen prevoz v avtomobilu. Ne pozabite, da vsi varnostni pripomočki – pasivni in aktivni – in vse varnostne zvezdice sodobnega avtomobila ne pomagajo prav dosti, če ob morebitni nesreči vašega otroka ne ščiti prvi obrambni steber, sedež in varnostni pasovi.

Prometni strokovnjak in ekspert za otroške sedeže Bojan Oblak zato poudarja, da preden se odpravite na pot, vselej obvezno preverite, ali je sedež kakovosten, nepoškodovan, ali je še dovolj velik za vašega malčka in ali je pravilno nameščen. To je pač temelj varnega prevoza otrok.

Mamino naročje med vožnjo ni varno okolje

Že res, da se otrok največkrat najbolj varno in sproščeno počuti v naročju matere, očeta, babice … A naročje je lahko med vožnjo precej nevarno okolje. Tudi če se boste peljali samo čez parkirišče, sto metrov ali pa na glavno cesto niti ne nameravate zaviti, nikoli ne tvegajte s prevozom otrok v naročju ali celo prostosedečih v sedežih, namenjenim odraslim potnikom.

Že sunkovito zaviranje pri razmeroma nizkih hitrostih lahko v tem primeru povzroči hude poškodbe, saj vam bo otrok padel iz naročja oziroma sedeža.

Ob naletu, pa čeprav na parkirišču s hitrostjo pod 40 kilometrov na uro, so poškodbe lahko tudi usodne. Ne zanašajte se na to, da ste pripeti vi in da boste otroka v primeru močnega zaviranja ali celo trka obdržali v rokah. Sile so neusmiljene in hitro prerastejo zmogljivosti človeških mišic.

Kako izbrati pravilni sedež?

Bojan Oblak poudarja, da bo otrok od rojstva pa do starosti desetih let oziroma do teže 36 kilogramov potreboval tri različne sedeže. Pri tem pa se je treba zavedati, da z vidika izbire ustrezne velikosti razvrščanje zgolj po starostnih skupinah ni vedno najbolj natančen in zagotovo ne edini kriterij ob izberi ustreznega sedeža.

"Ko boste otroka posedli v sedež, naj bodo glavno merilo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, je velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice," test ustrezne velikosti opisuje Oblak.

Zelo pomembno pa je, da opazite, kdaj je otrok avtosedež prerasel. O tem, kdaj je čas za zamenjavo, za nakup večjega sedeža, Bojan Oblak pravi: "Zamenjajte ga, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov."

Večji otroci naj ob ustreznem sedežu uporabljajo avtomobilski varnostni pas

Pri večjih otrocih (nad 18 kilogramov) je ključno, da jih obvezno pripenjamo z avtomobilskim varnostnim pasom, tistim torej, ki je pritrjen na karoserijo avtomobila in je namenjen pripenjanju odraslih potnikov. Pomembno pa je, da to naredimo s pomočjo avtosedeža, ki dvigne otrokovo telo tako, da gre varnostni pas čez otrokovo ramo in čez boke, nikakor pa ne čez vrat in trebuh.

V primeru uporabe tako imenovanega jahača pa mora ta imeti ob strani vodili (naslona za roke), pod kateri speljemo spodnji del varnostnega pasu, da ob morebitnem trku jahač ostane pod otrokovim telesom. Iz vidika večje varnosti je bolje uporabljati otroški avtosedež skupaj z naslonom in nastavljivim naslonjalom za glavo.

Ne varčujte na račun varnosti! Preverite tudi varnostno homologacijo izdelka.

Bojan Oblak odsvetuje nakup rabljenih in starih otroških avtosedežev, saj se pri sedežih, starejših od sedmih let, plastika in drugi deli sedeža obrabijo in izgubijo svoje prvenstvene lastnosti, pri čemer je velika verjetnost, da ob prometni nesreči ne upravičijo svojega namena. Nikakor pa ne uporabljajte sedeža, ki je že bil udeležen v prometni nesreči, ob trku pa je nastala deformacija njegovih delov. Tak sedež ni več uporaben.

Pri izboru sedeža naj vas na primer ne zavedejo njegova poslikava, barvni vzorec in druge oblikovne posebnosti. Ključno je, da izberete predvsem dovolj varen in na testih preizkušen avtosedež. Zato se najprej prepričate, ali ima izdelek ustrezno oznako ECE in opravljeno homologacijo. Trenutno veljavna oznaka homologacije je ECE R 44/04.

Ne spreglejte