NATISNI PISAVA

Vaje za osvežitev telesa in duha na dolgem potovanju z avtomobilom

Kako si odpočiti na dolgi vožnji?

Avtor: David Stropnik

Ob dolgi vožnji je zaradi upada koncentracije in utrujenosti telesa potreben počitek. A kratek postanek na dve uri ni dovolj, zato vam predstavljamo nekaj preprostih vaj za poživitev telesa in duha.

Daljša vožnja zahteva počitek, saj utruja telo in možgane

Dolga vožnja z avtomobilom pomeni veliko obremenitev za voznika. Predvsem za možgane, saj je še posebno na avtocesti nemogoče obdržati polno koncentracijo več kot eno ali dve uri. To seveda zmanjšuje percepcijo in slabša odzivni čas.

Tudi miselnost, da zato, ker sedimo, telo ni obremenjeno, ni pravilna. Noge so namreč zaradi iztegnjenosti prek roba sedeža slabo prekrvavljene, obenem pa prisiljena drža rok na volanu, tudi če ga ne vrtimo veliko, pomeni nenehno obremenjenost vratnega in ramenskega dela. To ni le neprijetno, ampak tudi upočasnjuje hitrost odziva.

Zato smo ob pomoči osebne trenerke in strokovnjakinje za pilates Špele Perc pripravili nekaj preprostih vaj za dopolnitev počitka na daljši poti, ki jih je mogoče izvajati praktično kjerkoli. Zamišljene pa so tako, da jih je mogoče opraviti v nekaj minutah na vsakem obcestnem počivališču, nekatere pa tudi v avtu, medtem ko na primer čakamo v zastoju. Predvsem gre za vaje, ki raztegnejo zakrčene mišice in pripomorejo k boljši prekrvavitvi telesa.

Vaja 1 – razteg vratnih mišic

Dlan položimo prek glave z razprtimi komolci in glavo nežno potisnemo na stran in navzdol, kot bi želeli približati uho proti rami. Dlan nasprotne roke pa potisnemo navzdol tako, da občutimo razteg vratnih mišic na strani.

V tem položaju vdihnemo in med izdihom počasi začnemo zapirati komolce ter z rokami istočasno nežno in nadzorovano povlečemo brado proti prsnici. Vdihi in izdihi naj bodo dolgi in ne hitimo iz položaja v položaj. Naredimo osem počasnih primikov brade k prsnici.

Za razteg zadnjega dela vratni mišic pa dlani položimo za glavo in komolce široko odpremo. V takšnem položaju vdihnemo in med izdihom počasi začnemo zapirati komolce, z rokami pa hkrati nežno in nadzorovano povlečemo brado proti prsnici.

Vaja 2 – zasuki glave

Sedimo vzravnano in glavo obrnemo nazaj, kot bi želeli pogledati prek ramena. Zasuk glave ponovimo tudi na drugo stran. Najprej naredimo nekaj počasnih zasukov, potem pa lahko vajo izvedemo tudi v bolj dinamični obliki. Zasuki morajo biti v vsakem primeru nadzorovani.

Polkrožno kroženje z glavo


Običajno kroženje z glavo lahko še nadgradimo s polkrožnimi gibi. Stojimo vzravnano, glavo spustimo na stran, kot bi želeli približati uho proti rami. Vdihnemo in med izdihom z glavo polkrožno zaokrožimo naprej in na drugo stran.

V stranskem položaju ponovno vdihnemo in med naslednjim izdihom po polkrožni poti z glavo zaokrožimo na drugo stran. Polkrožno kroženje z glavo na vsako stran ponovimo do osemkrat.

Vaja 3 – razteg prsnih in hrbtnih mišic

Hrbtne mišice raztegnemo tako, da prekrižamo roke v predročenju, upognemo prsni del hrbtenice, kot bi želeli narediti grbo. Izdihnemo, roke potisnemo naprej, hrbet pa v nasprotno smer nazaj. Brado nežno spustimo proti prsnici.

Za razteg prsnih mišic dlani prekrižamo za telesom in jih rahlo privzdignemo, se odpremo v prsnem delu in pogled rahlo usmerimo navzgor ter si privoščimo globok in dolg vdih. Če želimo, lahko roke tudi široko razpremo s palci, obrnjenimi navzgor, in v tem položaju zadržimo nekaj trenutkov.

Vaja 4 – razteg hrbtenice

V sedečem položaju sklenemo dlani in roke iztegnjene dvignemo nad glavo, da občutimo prijeten razteg hrbtenice. Nato vdihnemo, stisnemo trebušne mišice in med izdihom naredimo stranski upogib hrbtenice. Med vdihom se vrnemo nazaj v osnovni položaj in se med naslednjim izdihom spustimo na drugo stran. Stranski upogib hrbtenice na vsako stran ponovimo osemkrat.

Dinamični zasuk hrbtenice


Vajo nadgradimo z dinamičnim zasukom hrbtenice. Pri tem stojimo ali sedimo v širšem razkoraku. Med dinamičnim zasukom potuje ena roke proti nasprotni rami, nasprotno roko pa iztegnemo nazaj in pogled usmerimo za njo.

Zasuki so dinamični, vendar nadzorovani. Ob prehodu zasuka na drugo stran prenesemo težišče na drugo nogo. Naredimo lahko poljubno število zasukov, vendar pazimo, da so trebušne mišice vedno rahlo aktivirane in da z zasuki ne pretiravamo.

Vaja 5 – predklon

Stojimo vzravnano v širini bokov. Vdihnemo in med izdihom najprej približamo brado proti prsnici. Rahlo pokrčimo kolena in stisnemo trebušne mišice. Po upogibu vratne hrbtenice nadaljujemo spuščanje v predklon, vendar sekvenčno, vretence za vretencem.

V najnižjem položaju se popolnoma sprostimo, vdihnemo in se med izdihom z aktiviranimi trebušnimi mišicami počasi, vretence za vretencem, vrnemo v začetni položaj. Ponovimo vsaj osem spustov v predklon.

Vaje 6 – razteg stegenskih mišic

Razteg sprednjih stegenskih mišic


Poiščemo si oporo za boljše ravnotežje – postavimo se na primer ob deblo drevesa, dvignemo eno nogo pokrčeno v kolenskem sklepu. Primemo za stopalo in ga nežno povlečemo navzgor proti zadnjici. Medenica naj ostane v nevtralnem položaju, kar pomeni, da se v ledvenem delu ne ukrivimo preveč.

Koleno pokrčene noge naj ostane ob kolenu stojne noge. Razteg za vsako nogo zadržimo dvajset sekund. Pri tem se lahko s prosto roko za boljše ravnotežje naslonimo ob oporo.

Razteg zadnjih stegenskih mišic


Stojimo vzravnano in stopimo z eno nogo korak naprej, stopalo na tej nogi postavimo tako, da prste povlečemo nazaj. Težišče telesa potisnemo nazaj in pokrčimo zadnjo stojno nogo, ki tudi nosi težo telesa.

Z roko na strani iztegnjene noge se opremo na stegno te noge tako, da pri tem občutimo razteg zadnjih stegenskih mišic sprednje noge. V takem položaju vztrajamo nekaj trenutkov in globoko dihamo. Razteg ponovimo seveda tudi z drugo nogo.

Vaja 7 – razteg upogibalk kolka

Znova najdemo oporo za boljše ravnotežje. Prvo koleno je pokrčeno, zadnja noga pa iztegnjena tako, da peto zadnje noge previdno potiskamo proti tlom. Roka na strani iztegnjene noge potisne medenico rahlo naprej, druga roka pa za ravnotežje ostane na opori. Občutili boste razteg upogibalk kolka zadnje, iztegnjene noge. V položaju naredimo nekaj globokih vdihov in vdihov in razteg zadržimo nekaj trenutkov. Raztega ne pozabimo narediti tudi na drugo stran.

Pozor – te vaje niso nadomestek za spanje!

Čeprav te vaje skupaj s tekom nekoliko pomagajo tudi pri rahli zaspanosti, se moramo z zaspanostjo spopasti veliko resneje, najbolje z vsaj petnajstminutnim spancem na primernem kraju, saj se kar petina nesreč zgodi zaradi zaspanosti. Po 18 urah vožnje brez spanja je na primer stanje voznika takšno, kot bi vozil z do 0,05 promila alkohola v krvi!

Preberite še o pomembnosti pravilnega sedenja za čim lažje in čim varnejše potovanje.

Z elektroniko nad utrujenost

Elektronika sicer nikoli ne bo vsemogočna, a že danes lahko reši življenje ali vsaj vzame delo kleparju. Preizkusili smo z našimi bralci.

Foto: David Stropnik
Video: Dean Gostimirovič in Matevž Selan
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Preizkusite se sami: ali vozite varno?

Kako varno vozite, preverite z mobilno aplikacijo DRAJV, ki vas bo na koncu ocenila s točkami. Tako lahko učinkovito izboljšate svojo vožnjo, hkrati pa prihranite pri avtomobilskem zavarovanju.

Audi – misija Luna

Bo legendarnemu quattru res uspelo pustiti sledi še na Luni?

VIDEO: Varno po brezpotju

Pametni range rover sport voznikovim ukazom sledi na daljavo prek telefona

VIDEO: Zgodba o dami, ki ve, kaj hoče, in avtomobilu, ki to razume …

Iskre med levom in privlačno Primorko so videli vsi.

Video: BMW i8

Futuristični ekolog na krilih tehnološke dovršenosti spreminja dojemanje oznake priključni hibrid

Kralj je mrtev. Naj živi kralj!

Slovo legendi: Bugatti veyron, najhitrejši avtomobil se poslavlja

Avtomobilski pogoni prihodnosti

Je salon avtomobilov v Ženevi nakazal pogone in njihove energetske rešitve za prihodnje desetletje?

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Kuba - barvita avtomobilska salsa

Zadnja država za 'berlinskim zidom' – z avtomobili vred

Kako nastaja zelena prihodnost?

Toyota mirai: oglejte si izdelavo prvega serijskega avtomobila s pogonom na vodik

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Septembrski oddih na morju že od 45 EUR

Pred zimo se napolnite z energijo v Hotelih Bernardin! Pripravili smo vam ugoden 2-dnevni paket.

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba samo do 15.9.2015!

Dovolj suhih in razpokanih podplatov!

Izberite edino pravo rešitev priznanih nemških proizvajalcev naravnih izdelkov. Akcija 1 + 1 gratis!

oglasno sporočilo