NATISNI PISAVA

Znanstveniki škotske univerze Saint Andrews razkrivajo …

Zlato v baterijah naj bi drastično povečalo domet električnim avtomobilom

Avtor: Jure Gregročič

Škotski znanstveniki so predstavili raziskavo o implementaciji plemenitih kovin v baterije za električne avtomobile. Radikalni koncept "dihajoče" baterije naj bi dramatično povečal doseg teh vozil.

Daljša življenjska doba, več energije in manjša teža

Litij-ionske baterije po vsakem polnitvenem ciklu počasi izgubljajo vrednost svoje energijske kapacitete. Nove "dihajoče" oziroma "litij-atmosferske" baterije, ki kisik za kemično reakcijo na površini poroznih zlatih katod pridobivajo neposredno iz atmosfere med vožnjo vozila, pa naj bi tudi po stotih ciklih praznjenja in ponovnega polnjena še vedno ponujale kar 95 odstotkov svoje prvotne energijske kapacitete. Hkrati pa naj bi bila njihova energijska kapaciteta kar 10-krat višja od tiste v zdaj najbolj razširjenih litij-ionskih baterijah, kar bi seveda bistveno povečalo doseg in posledično uporabnost električnih vozil.

Litij-ionska kombinacija trenutno ponuja največ, a za električni preboj je treba razvijati dalje …

Profesor kemije na univerzi Saint Andrews Peter Bruce poudarja: "Litiji-ionske baterije so v mnogih pogledih tisto najboljše, kar imamo zdaj, predvsem v zvezi z gostoto energije, ki jo ponujajo. Zato bodo v uporabi še kar nekaj časa, tudi za potrebe električnih vozil. Vendar dolgoročno gledano ta tehnologija ne bo ustrezna, če želimo narediti korak naprej, zlasti v smeri elektrifikacije vozil. Zato moramo iskati in razvijati alternativen rešitve, kot je na primer litij-zrak baterija."

Na površini zlatih poroznih katod poteka ključna reakcija

Nove, z zlatimi katodami opremljene dihajoče baterije za hrambo energije ne potrebujejo oksidov težkih kovin, ki v obstoječo litij-ionsko tehnologijo vnašajo težo, in s tem tudi omejitve energijske kapacitete. Dihajoče baterije tako kisikove molekule, ki na prozni površini zlatih katod reagirajo z litijevimi ioni, pridobivajo neposredno iz zraka med vožnjo vozila. Tako steče kemična reakcija, katere produkt je v procesu polnjenja litijev peroksid. V obratni reakciji, ki poteka v fazi praznjenja baterije, nastaja električni tok za pogon elektromotorja, sproščene molekule kisika pa pri tem dihajoča baterija ponovno vrne v atmosfero.

Preprosto predrage

Profesor Peter Bruce in skupina raziskovalcev pa priznava, da električni avtomobil z zlatom v baterijah ni najbolj praktična rešitev. Predvsem pa bi bila v takem avtomobilu vprašljiva cenovna dostopnost.

Preberite koliko boste dobili od države, če se odločite za nakup električnega ali hibridnega vozila:

Električna vozila - stanje v Evropi

Kljub dejstvom, da vse več avtomobilskih proizvajalcev ponuja tudi povsem električna vozila in da so za nakup teh vlade namenile tudi subvencije, pa je krog kupcev še vedno (pre)majhen.

Preberite prispevek o težavah pri polnjenju električnih vozil:

Vožnja z električno mazdo domače izdelave:

Mazda RX-8 elektro

Da ne bo pomote - dodatek "elektro" smo si sami izmislili. Res pa gre za športno mazdo, v kateri se običajno vrti rotacijski motor. In vendar se vrti, ampak ne renesis, temveč električni motor.

Preberite tudi, kaj smo že zapisali o električnem trojčku, ki ga sestavljajo peugeot ion, citroën C-zero in mitsubishi i-MIEV

Test: Peugeot ion

V uredništvu smo zagreti za električne avtomobile, pa vendar je test iona nazorno pokazal, da bodo naše ceste elektrificirala podjetja. Za zasebno rabo je ion pač predrag!

Prva vožnja: Citroën C-zero

Citroën nas je povabil, da si na daljnem severu ogledamo njihov prvi serijski električni avtomobil. No, enega izmed japonsko-francoskega trojčka, če smo natančni.

Preberite tudi vtise s prve vožnje z Oplovo ampero in Chevroletovim voltom:

Prva vožnja: Opel ampera

70-kilometrski doseg baterij zadosti dnevnim potrebam 80-odstotkov uporabnikov avtomobilov v Evropi. Bencinski motor zadovolji še 20 odstotkov zahtevnejših. No, vsaj kar zadeva avtonomijo.

Prva vožnja: Chevrolet volt

Volt je prvi Chevroletov zares ekološko usmerjen avtomobil. Deluje sodobno, od električnih avtomobilov ga ločuje hibridna kombinacija z bencinskim podaljševalnikom dosega.

Preberite še ostale pomebne električne novice:

Foto: Reuters

Ključne besede: Zeleni Avtomoto

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
AMZS test zimskih pnevmatik 2015/2016

Le redke zimske pnevmatike so sodeč po testiranju evropskih avtomobilskih klubov dovolj uravnotežene in zato priporočljive za nakup.

Ameriški nevidni lovec narejen v Italiji

Video: Blizu Slovenije v zrak poletel prvi v Evropi narejen F-35A lightning II

Video: BMW X5 M

Vpogled v svet neverjetnih številk enega najhitrejših športnoterenskih vozil na svetu

Po avtodele v spletno trgovino Silux

Varnost na cesti ni bila še nikoli tako pomembna kot danes, ko smo vsakodnevno na poti in je okvara vozila največja nočna mora vsakogar.

65. rojstni dan volkswagna T1

Legenda, nesmrtna ikona povojne avtomobilske zgodovine, v kult so ga v ZDA popeljali hipiji in surferji

Na morje z 120 tisoč evrov vrednim pametni in varčnim tovornjakom

Logistični dolgoprogaš se svetu predstavi v Sloveniji

Anketa

Ali se pri obisku bencinskih servisov ozirate na cene goriva?

Fotogalerija
Vesoljski taksi – nebeške podobe z roba vesolja

Zakaj bi potovali v vesolje? Pogled na Zemljo je od tam zgoraj izjemen ...

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

oglasno sporočilo