Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
10. 6. 2015,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 10. 6. 2015, 17.45

8 let

Adria Airways Tehnika: V petih letih z roba prepada do uspešne zgodbe in tisoč pregledanih letal

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podjetje Adria Airways Tehnika je opravilo tisoči pregled oziroma vzdrževanje letala. Pet let po osamosvojitvi in kriznem letu 2012 letos sodelujejo že s 50 partnerji.

2012 na robu prepada, 2015 24-odstotna rast

Petletno pot podjetja, ki je iz sence Adrie Airways stopilo leta 2010, je kot trnovo opisal Tomaž Pečnik, operativni vodja vzdrževanja letal, katerega številčna in visoko usposobljena ekipa ima opravka z ozkotrupnimi letali CRJ100/200/700/900 in 100 ter družino (Airbus) A320, v katero spadajo modeli A319, A320 in A321.

Potem ko je podjetje po kriznem letu 2012, v katerem so se znašli na robu propada, že leta 2013 začelo poslovati pozitivno, se zgodba danes nadaljuje. Adria Airways Tehnika v prvih petih mesecih letošnjega leta beleži 24-odstotno povečanje prihodkov in več kot tretjinsko povečan delež naročil iz tujine.

Pozitivne smernice je pozdravil izvršni direktor podjetja Maksimiljan Pele in poudaril, da se bodo ob morebitni realizaciji vseh načrtovanih poslov že jeseni spraševali, kje imajo četrti hangar. Z optimistično noto zaznamovano tiskovno konferenco, kjer je vodstvo napovedalo tudi širitev aktivnosti na tujih trgih in dodatno izboljševanje ekonomičnosti poslovanja, je nadaljeval tudi Pavel Prhavc in napovedal ponovno zaposlovanje ter izobraževanje novega kadra.

Kmalu sanacija težav s pravočasnim izplačevanjem plač

Danes je v Adria Airways Tehnika zaposlenih 210 ljudi, morebitno povečanje učinkovitosti in delovnega okolja bi ob nadaljevanju pozitivnega poslovanja utegnilo prinesti povečanje zaposlenih na 250.

Podjetje glede na letošnjo realizacijo poslov in napovedi letos pričakuje med 20 in 22 milijonov evrov prihodkov, od katerih naj bi bilo med dva in 2,4 milijona čistega dobička.

Maksimilijan Pele se je dotaknil tudi težav pri izplačevanju plač in komentiral slabosti šibkega denarnega toka (zapuščine težjih časov) s počasno, a kmalu dokončno sanacijo, ki naj bi več kot dvesto zaposlenim vsakega 15. v mesecu prinesla mir.

Prodaja kmalu? Število interesentov raste ...

Pozitivne poslovne smernice in uspešnost slovenskega podjetja v zahtevni tekmi na tleh in v zraku niso ostale neopažene niti v tujini. Pojavljajo se novi morebitni kupci podjetja, to je trenutno v lasti Aerodroma Ljubljana in Posebne družbe za podjetniško poslovanje (PDP).

Maksimiljan Pele o okvirnih datumih za morebitne začetke resničnih procesov, ki bi pripeljali do prodaje, zgolj špekulira in poudarja, da leta še ni konec. Med morebitnimi kupci sta bila že večkrat omenjena Express Airways in Avia Solutions, krog interesentov pa bo ob nadaljevanju uspešne zgodbe bržkone še večji.

Ne spreglejte