Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
11.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Airbus, Letalo

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 11.49

6 let, 7 mesecev

360-stopinjski posnetek iz kokpita airbusa A380

Airbus A380 – od blizu poglejte delo pilota na največjem potniškem letalu na svetu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Airbus A380 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Airbus je objavil zanimiv 360-stopinjski posnetek iz pilotske kabine svojega največjega in najdražjega potniškega letala airbusa A380, ki je ta trenutek tudi največje potniško letalo na svetu. Slovenski pilot Igor Vugrinec, ki je pri družbi Emirates Airways že od leta 2010 kapitan tega orjaka, pravi, da je letenje z njim velik izziv in čast.

Video: polet z airbusom A380 v pilotski kabini … (z miško spreminjajte pogled)

 

Airbus A380 | Foto: Airbus Foto: Airbus Airbus A380: Ali ste vedeli, da …

… ima airbus A380 kar 15.200 kilometrov dosega in po osnovni konfiguraciji kabine sprejme 544 potnikov? Njegova največja vzletna masa znaša 575 ton, ob pristanku pa je lahko težek največ 394 ton, razliko predstavlja porabljeno gorivo.

… ta orjak na čezoceanskih poletih potrebuje pri največji dovoljeni masi z 254 tonami goriva v rezervoarjih kar štiri kilometre dolgo vzletno stezo?

… je pogoj za kapitana na tem letalu vsaj 12 tisoč ur letenja na velikih potniških letalih, od tega vsaj pet tisoč ur na airbusu A340?

… skupno površino letala, ki zanaša 4400 kvadratnih metrov, pokrivajo trije sloji barve, ki kar v masi predstavljajo nič manj kot pol tone?

… se na vsaki dve minuti v njegovi potniški kabini, zaradi boljšega počutja, zamenja celotna količina zraka? Klimatizacija pa posadki omogoča nastavitev temperaturnega razpona med 18 in 30 stopinjami Celzija. 

… trenutno po svetu na vsake tri minute pristane ali vzleti eden od teh velikanov.

Pilotska kabina airbusa A380, največjega in najhitrejšega potniškega letala na svetu. V zraku je letalo sposobno doseči hitrost 0,87 macha. Upravljanje tega velikana je za vsakega pilota velika čast in priznanje njegovemu znanju. | Foto: Airbus Pilotska kabina airbusa A380, največjega in najhitrejšega potniškega letala na svetu. V zraku je letalo sposobno doseči hitrost 0,87 macha. Upravljanje tega velikana je za vsakega pilota velika čast in priznanje njegovemu znanju. Foto: Airbus

O letenju s tem velikanom smo se pogovarjali s slovenskim pilot, kapitanom Vugrincem, ki že 6. leto leti z njim …

Slovenski kapetan Igor Vugrinec, ki leti s tem orjakom, pravi, da se mora v zraku navaditi na veliko maso A380, inercije so drugačne kot pri drugih letalih. | Foto: Slovenski kapetan Igor Vugrinec, ki leti s tem orjakom, pravi, da se mora v zraku navaditi na veliko maso A380, inercije so drugačne kot pri drugih letalih. V intervjuju, novembra 2014, je za Avtomoto izkušeni Igor Vugrinec letalo predstavil kot najboljši izdelek sodobne potniške letalske industrije:

''Mislim, da lahko rečem, da je airbus A380 najboljši letalski produkt do zdaj in je za vsakega pilota velik izziv. Jaz sem nekako Airbusov človek. Pri Adrii sem začel leteti z airbusom A320. Pri Emiratih sem nadaljeval z modelom A330, ki je bil za takratni čas zelo veliko letalo.

Nato sem presedlal na airbusa A340-300 in A340-500, ta je bil prvo letalo za najdaljše razdalje. Nato je prišel airbus A380 in večjega letala na trgu za zdaj še ni. Novi airbus A350 bo verjetno še na višji kakovostni ravni, pričakujem predvsem modernejši informacijski vmesnik v kokpitu.''

Slovenski kapitan na največjem in najhitrejšem potniškem letalu na svetu: Intervju, Igor Vugrinec – kapitan na airbusu A380 pri Emirates Airways

Za zaviranje skrbi 16 kolutnih zavor iz ogljikovih vlaken na 16 od skupno 22 koles. Letalo je sposobno tudi pristanka na krajših stezah, vendar se zaradi velike mase in hitrosti zavore posledično po pristanku ogrejejo tudi do 700 stopinj Celzija. | Foto: Reuters Za zaviranje skrbi 16 kolutnih zavor iz ogljikovih vlaken na 16 od skupno 22 koles. Letalo je sposobno tudi pristanka na krajših stezah, vendar se zaradi velike mase in hitrosti zavore posledično po pristanku ogrejejo tudi do 700 stopinj Celzija. Foto: Reuters

Razpoložljiv prostor po pristanku je v resnici največja težava pri upravljanju tega letala

Airbus A380 | Foto: Airbus Foto: Airbus Na vprašanje, koliko je airbus A380 za pilota zahtevnejši od drugih manjših potniških letal, pa je kapitan Vugrinec izpostavil predvsem manever na letališčih in veliko maso v zraku:

 ''Od posadke in pilota zahteva več menedžerskih sposobnosti. Bolj je kompleksen, zato daje več informacij za obravnavo. S pilotskega vidika pa je letalo odlično, ima vrhunske zmogljivosti. Njegov pilot se mora navaditi, da ima letalo vendarle ogromno maso, da se ta v zraku vendarle vede nekoliko drugače kot manjša letala. Inercije so v vse smeri precej drugačne.

Razpoložljiv prostor po pristanku je v resnici največja težava pri upravljanju tega letala. Številna letališča nas sploh ne morejo sprejeti. Imamo posebne zemljevide, ki nam kažejo mogoče proste poti na letališčih. Letalo je dolgo 75 in ima razpon kril skoraj 80 metrov. Tudi na tistih dovoljenih letališčih za ta tip letala lahko uporabljamo le tiste vzletne in pristajalne steze, ki imajo preverjeno nosilnost. Naše letalo ima namreč lahko maso skoraj 600 ton.'' 

video: Ko gre v zrak celotna flota potniških letal Airbus ...

 

Ne spreglejte