Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 5. 2014,
8.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 6. 5. 2014, 8.06

8 let

Akrapovič: Serija DTM je naš laboratorij, prestiž in priznanje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Akrapovič je izdelal izpušne sisteme za vse audije in sedem BMW-jev nemške serije DTM. "Dirke so naš laboratorij, materiali in izdelki pozneje tudi v serijsko prodajo," pravijo v Ivančni Gorici.

Akrapovičev izpušni sistem tudi za zmagovalca uvodne dirke DTM

Nemško prvenstvo turističnih avtomobilov DTM je velik spektakel in ena najpomembnejših dirkaških serij, saj se v njej zaradi prisotnosti BMW-ja, Audija in Mercedes-Benza odvija prestižen boj treh vodilnih predstavnikov avtomobilskega premiumskega razreda.

Med vidnimi partnerji nemškega DTM je tudi slovenski Akrapovič, ki je izpušne sisteme izdelal za dirkalnike BMW in Audi. Slovenski izdelek je nameščen na vseh audijih RS5 DTM in sedmih BMW M4 DTM, manjkal ni niti na dirkalniku zmagovalca uvodne dirke v Hockenheimu Marca Wittmanna.

Tehnološki izziv, promocija in priložnost za lasten razvoj

Ker pravila inženirjem DTM omejujejo svobodo pri dodelavah motorja (atmosferski V8, največ 4.000 kubičnih centimetrov delovne prostornine), elektroniki (Bosch) izbiri olja (Aral) in gum (Hankook) pri dimenzijsko enakih dirkalnikih odločajo prav tehnične podrobnosti.

Zato je tudi DTM za Akrapovič velika priložnost na pomembnem avtomobilskem trgu, hkrati pa tudi velik tehnološki izziv, saj so avtomobili v DTM tehnično napredni, hitri in vzdržljivi.

"V navadi je, da rešitve in pogosto tudi materiale, ki jih pridobimo v dirkaških serijah, nato uporabimo tudi v izdelkih za vsakdanjo uporabo. Dirke so naš laboratorij. Hkrati je DTM tudi odlična promocija, saj imamo izpušne sisteme za vse cestne različice avtomobilov iz nemške serije. Biti uradni partner Audi Sporta in BMW Motorsporta pa je tudi prestiž in dokaz, da smo na dobri poti," so nam povedali pri Akrapoviču, kjer med drugim izdelujejo tudi izpušni sistem za Audijevo in Aston Martinovo ekipo v vztrajnostnih dirkah (Le Mans) ter Minijevo za vztrajnostne relije (Dakar).

Ne spreglejte