Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
6. 12. 2014,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 6. 12. 2014, 12.48

8 let

Akrapovičev Full Moon: motocikel, ki je dejansko izpušni sistem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Full Moon je Akrapovičev futuristični promocijski motocikel, ki ga odlikujejo retro oblikovalska zasnova, kopica kompozitnih materialov in fuzija visoke tehnologije. Motocikel so izdelovali 800 ur.

Fuzija visoke tehnologije, retro dizajna in prestiža Bondovskih vozil

Motocikel so pri Akrapoviču izdelali s pomočjo slovenske delavnice za predelavo motociklov Dreamachine Motorcycles, s katero so leta 2011 izdelali tudi legendarnega Morsusa. Full Moon se že na prvi pogled popolnoma razlikuje, saj ima drugačen značaj. Pečat mu daje retro oblika s tehnologijo izdelave (globoki vlek, leseni model), podobno tisti iz obdobja ročno izdelanih prestižnih maloserijskih limuzin.

"Full Moon je fuzija visoke tehnologije, retro streamlina, steampunkovskih oblikovalskih načel in prestiža bondovskih vozil; od plovil, letal do avtomobilov. Komponente so premišljeno izbrane, oblika pa odkriva popolnoma nove rešitve, ki so bile prvič uporabljene na custom motociklih. Full Moon tako namenoma ne spada v nobeno od kategorij motociklov; lahko je povsod in nikjer, predvsem pa je samosvoj," so futuristični predelani motocikel opisali pri Akrapoviču.

Motocikel, ki je dejansko izpušni sistem

Za izdelavo motocikla, ki ga poganja agregat S&S Knucklehead s prostornino 1.524 kubičnih centimetrov in ki se oglaša prek para posebej zanj izdelanega izpušnega sistema Akrapovič, je bilo vloženih 800 ur dela. Okvir in karoserijski deli so v celoti izdelani iz pločevine in so nadgradnja para izpušnih sistemov. Karoserija je tako integralni del izpušnega sistema, zato je celotni motocikel pravzaprav izpušni sistem.

Kompozitni zavorni kolut, hidravlično vzmetenje, minimalistične rešitve

Sprednje kolo je konstrukcijsko karbonsko, saj aluminijasti obroč in pesto povezujeta dve karbonski rondeli. Z velikostjo 30 palcev so njegove dimenzije ekstremne, novost pa je izvedba, ki je v kompozitni obliki med predelavami v tej velikosti še ni bilo mogoče zaslediti. Prav tako je novost kompozitni zavorni kolut.

Upravljanje je popolnoma avtomatizirano, kar omogoča izvedbo minimalističnih rešitev na krmilu, brez vidnih napeljav, ki so sicer nujne za delovanje motocikla.

Parkiran lahko prosto stoji, to mu omogoča hidravlično vzmetenje.

Ne spreglejte